info@wijnstudio.nl | Tel: 070 - 22 05 430 Nederlands English Facebook  

Nieuw: Nederlandstalig! Advanced cursus info en aanmelding

Een passende Wijncursus Cursusaanbod

Leer combineren Wijn en Spijs info en aanmelding

opleiding professionals "Wine professional" Info en aanmelding

Internationaal Wijnbrevet Online wijncursus Info en aanmelding

Test hier uw wijnkennis Doe nu de test!

wijncursus Lesboeken Gastronomie Wijn kleur IMG_0026 WIO_Ontwerp_Home_03

Champagne is een wijn met een beschermde naam, die alleen gemaakt mag worden in een afgebakend gebied: de Champagne, in Noord-Frankrijk. Dit is een zeer koele wijnregio, met een gemiddelde dagtemperatuur van 10, 5 °C. (Bij 9,5 ° stopt de wijnplant met groeien).

Een belangrijke factor is de bodem: Kimmeridge kalk, ontstaan door het bezinksel in miljoenen jaren van zeesterren en zeeasters. De Champagne is een zeebodem die omhoog gekomen is, dezelfde bodem als de kalkwanden van Dover in Engeland.

Voor Champagne mogen 3 druivensoorten gebruikt worden, ieder met een eigen karakter
chardonnay (wit) – verfijning, romigheid, fijne mousse
pinot noir (blauw) – kracht, structuur, rood fruit
pinot meunier (blauw) – fruitig, met name peer, maar is gevoelig voor oxidatie

Champagne wordt ingedeeld in vier wijnregio. Elke regio is gespecialiseerd in een bepaalde druif:
Montagne de Reims – pinot noir
Vallée de la Marne – pinot meunier
Côtes de blancs – chardonnay
Aube- pinot noir, pinot meunier

Champagne is een blend  van jaren, druiven en streken.
Alleen  de millesimée is gemaakt van druiven van één jaar. Dit is altijd een top-cuvée, de dure wijn.
Een blanc de blanc is witte wijn van witte druiven, dus chardonnay
Een blanc de noir is witte wijn van blauwe druiven, dus pinot noir en/of pinot meunier.

De Méthode Traditionelle betekent: de tweede gisting op fles. Dit is de verplichte methode, net als bij Spaanse Cava.

Na het dégorgement: het verwijderen van het bezinksel vlak voor de verkoop, verbetert Champagne niet meer. De flessen moeten niet bewaard worden, maar gedronken!

Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador Wijnspijs.nl

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: 070-22 05 430.