info@wijnstudio.nl | Tel: 070 - 22 05 430 Nederlands English Facebook  

Nieuw: Nederlandstalig! Advanced cursus info en aanmelding

Een passende Wijncursus Cursusaanbod

Leer combineren Wijn en Spijs info en aanmelding

opleiding professionals "Wine professional" Info en aanmelding

Internationaal Wijnbrevet Online wijncursus Info en aanmelding

Test hier uw wijnkennis Doe nu de test!

wijncursus Lesboeken Gastronomie Wijn kleur IMG_0026 WIO_Ontwerp_Home_03

Basis Gastronomie - wijn en Spijs

Werkboek en theoretische onderbouwing

De Wijn en Spijs module is een degelijke, systematisch opgebouwde cursus in drie middagen waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt en je aan de hand van vele proefervaringen leert om de juiste wijnen te kiezen bij het eten... en het juiste eten bij de wijn. Wat kun je doen om dat aan elkaar aan te passen?

30 gerechten en 30 wijnen!

We proeven en bespreken per les 10 gerechten en 10 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan

TIJDSDUUR:   3 middagen (13:00 – 16:30 u.)
DOELGROEP: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, fanatieke amateurkoks
NIVEAU: bij voorkeur Basis Wijncursus level 1 of hoger, of een horeca-opleiding
PRIJS:   € 295,- inclusief examen

Bekijk alle cursusdata


Inhoud van de cursus

Er wordt heerlijk gekookt door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en zelf begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Dag 1: THEORIE VAN MENULEER, WIJNPROEVEN, SMAAKLEER

  • de betekenis van gastronomie
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: de WSET systematische proefmethode
  • de 4 basissmaken en umami
  • smaakpatronen van wijn
  • smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijn-spijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • probleemcombinaties

Dag 2: "DE CHEF MODULE" koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

 

Dag 3: "DE SOMMELIER MODULE" de wijn bij het eten kiezen

  • wijn proeven en wijn kopen
  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • smaken zijn voorspelbaar: druiven, viticultuur, vinificatie
  • klassieke en moderne wijnen
  • de wijnen aanpassen
  • aperitief wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • zelf je wijn kiezen
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

Lendl Mijnhijmer, uitgeroepen tot de Beste Proever van de Wereld, is één van de Wijnstudio docenten voor de Gastronomie cursus.

EXAMEN

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 multiple-choice vragen, 5 open vragen.

De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.


Lesschema


(Start)datum: 07 mei 2017 - Maastricht

Datum Tijd Locatie
Zondag 07 mei 2017 13:00 Kruisheren Menuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 14 mei 13:00 Kruisheren Chef module: koken naar de wijn
Zondag 21 mei 13:00 Kruisheren Sommelier module: wijn bij het eten

Inschrijven


(Start)datum: 28 mei 2017 - Den Haag

Datum Tijd Locatie
Zondag 28 mei 2017 12:00 Restaurant M Menuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 11 juni 12:00 Restaurant M Chef module: koken naar de wijn
Zondag 18 juni 12:00 Restaurant M Sommelier module: wijn bij het eten

Inschrijven



Ons internationaal erkende cursusaanbod:

Cursusaanbod Weergeven ↓

Onze Referenties

Mo Westein
Mo Westein
"Om in wijntermen te blijven : de opleiding WSET-3 is géén kattenpis! De boeken worden je ruim voor de cursusavonden daadwerkelijk beginnen toegestuurd, om geen tijd te verliezen met studeren. En die extra leertijd heb je nodig. Maar áls de cursus dan eenmaal echt begint….in één woord geweldig! Wat een fantastische docenten gaven er les (met name de lessen van Cees van Casteren, Chantal Smeets en de sherry/versterkt lesavond: wow!) en wat een prachtige –veelheid aan- wijnen mochten we proeven. Het maakte de voorgaande droge uren blokken, waarbij je in bad en bed en bank in slaap viel met het boek op je voorhoofd vastgeplakt helemaal goed. Het wachten op de uitslag van het examen was spannend, zonder meer, maar als daar dan de verlossende mail van Wijnstudio binnenkomt, ben je –naast je euforie- eigenlijk al aan het plannen wanneer je weer door mág leren. Dit smaakt naar meer. Proost en dank je wel, Wijnstudio!"
Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador Wijnspijs.nl

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: 070-22 05 430.