Wijntest beginner

Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!

Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.
Vraag 1 / 30
X

Goudkleurig, aroma's van honing en lychees, dit is een

champagne zero dosage
muscat de Beaume-de-Venise
muscadet-sur-lie
pommard
Vraag 2 / 30
X

Een typische Port-druif is

airén
cabernet sauvignon
touriga nacional
verdicchio
Vraag 3 / 30
X

Beschrijf het productieproces van Amarone

het is gemaakt van bevroren druiven
het is gemaakt van een blend van witte druiven
het is gemaakt met gedroogde rode druiven
het is gemaakt van zeer kleine witte druiven
Vraag 4 / 30
X

Chardonnay is zeer geschikt om mee te blenden

ja, dat wordt veel gedaan
ja, speciaal met pinot noir
nee, dat zou zonde zijn van de mooie kwaliteit
nee, dit veroorzaakt foute geuren
Vraag 5 / 30
X

De transfermethode wordt gebruikt voor Champagne en Nieuw-Zeelandse wijnen

ja, maar alleen in bijzondere jaren
dit is juist
nee, dit is niet toegestaan in Nieuw-Zeeland
nee, dit is niet toegestaan voor Champagne
Vraag 6 / 30
X

Port, Muscat de Beaumes de Venise en Rutherglen zijn

semi-zoete rode wijnen
Vins Doux Naturel
zoete wijnen uit de palomino fino druif
zogenaamde PMR wijnen
Vraag 7 / 30
X

Malolactische fermentatie wordt gebruikt om

de harde zuren te verzachten
de kleur van de wijn te verstevigen
het zuur in de wijn te verstevigen
tweede fermentatie te voorkomen
Vraag 8 / 30
X

Wat bevordert NIET de de groei van een druivenstok

biologische bemesting
regen in het begin van de zomer
subtropisch klimaat
vroeg oogsten
Vraag 9 / 30
X

De vergistingstemperaturen voor witte en rode wijn zijn

6-12 voor wit, 15-25 voor rood
10-35 voor wit en rood
12-22 voor wit, 20-32 voor rood
20-30 voor wit en rood
Vraag 10 / 30
X

Je leest de woorden "DOCa" en "DOCG" op de fles

dat betekent hetzelfde, voor Italiaanse wijnen
dat betekent hetzelfde, voor Spaanse wijnen
DOCa is Italiaans, DOCG is Spaans
DOCa is Spaans, DOCG is Italiaans
Vraag 11 / 30
X

Riesling wijnen bevatten over het algemeen

een hoge zuurgraad, ze kunnen droog, medium droog of zoet zijn
een hoge zuurgraad, ze zijn altijd zoet
een lage zuurgraad, ze kunnen droog of zoet zijn
een medium zuurgraad, ze kunnen droog of medium droog zijn
Vraag 12 / 30
X

De regio's waar sherry en port worden geproduceerd zijn respectievelijk

Jerez de la Frontera en Bairrada
Jerez de la Frontera en Douro
Rioja en Bairrada
Rioja en Douro
Vraag 13 / 30
X

De smaak verschillen van sherry's komen voort uit

de mate (of het ontbreken) van flor tijdens de rijping
de streken waar de druif vandaan komt: Jerez of Douro
het gebruik van verschillende druiven
het oogstjaar
Vraag 14 / 30
X

Sherry verkrijgt haar zoetheid door

een tweede vergisting
het toevoegen van extra gist aan de most
het toevoegen van PX en moscatel
vroeg oogsten
Vraag 15 / 30
X

De balans van een wijn is het best omschreven als

de body van de wijn
de harmonie van zoetheid, tannine, zuurgraad en body
de zoetheid en de body
de zuurgraad en tannine
Vraag 16 / 30
X

Montepulciano d'Abruzzo is

een rode wijn, gemaakt van witte druiven
een wijn, gemaakt van de montepulciano druif
een witte wijn, gemaakt van blauwe druiven
hetzelfde als Vino Nobile di Montepulciano
Vraag 17 / 30
X

Mondgevoel is een ander woord voor

de body in de wijn
het fruit in de wijn
de zoetheid van de wijn
de zuurgraad van de wijn
Vraag 18 / 30
X

IGP is een

Duitse standaard voor mostgewicht
kwaliteitsaanduiding
niet-beschermde naam voor wijnen
smaakaanduiding op Franse wijn
Vraag 19 / 30
X

Saumur is bekend van

mousserende wijnen van chardonnay
mousserende wijnen van chenin blanc
stille wijnen van pinot blanc
stille wijnen van viognier
Vraag 20 / 30
X

Vinificatie en viticultuur betekenen achtereenvolgens

klimaatbeheersing en wijnbouw
wijnbouw en klimaatbeersing
wijnbouw en wijn maken
wijn maken en wijnbouw
Vraag 21 / 30
X

Chablis is de naam van

een druif en een wijnregio in Bourgogne
een druif en een wijnregio buiten de Bourgogne
een wijn en een wijnregio buiten de Bourgogne
een wijn en een wijnregio in de Bourgogne
Vraag 22 / 30
X

Zwarte bessen, paprika en munt zijn kenmerkende aroma's van

cabernet sauvignon
het eikenhout in een wijn gemaakt van cabernet sauvignon
merlot
merlot van een koude regio
Vraag 23 / 30
X

Sherry is altijd een zoete wijn

nee, sherry is altijd een droge wijn
nee, sherry is een droge wijn die na de rijping kan worden gezoet
sherry is altijd medium-zoet tot zoet
sherry wordt gezoet tijdens de fermentatie
Vraag 24 / 30
X

Je proeft vanille en kokos, dat duidt op

azijnsteek
houtlagering
oxidatie
smaaktoevoegingen
Vraag 25 / 30
X

Cabernet sauvignon met aroma's van cassis, munt en eucalyptus

is typisch voor Coonawara, Australia
is typisch voor Coonawara, Nieuw Zeeland
is typisch voor de linkeroever van Bordeaux
is typisch voor de rechteroever Bordeaux
Vraag 26 / 30
X

Chardonnay druiven

kun je alleen in een warm klimaat verbouwen
kun je verbouwen in diverse bodems en klimaten
zijn alleen geschikt voor laaggeprijsde wijnen
zijn moeilijk te verbouwen
Vraag 27 / 30
X

Taurasi DOCG is

de naam van een wijn gemaakt van aglianico
de naam van een zeer complexe witte wijn
een gedegradeerde DOCG
een wijngebied in Veneto
Vraag 28 / 30
X

Dit verschijnsel wijst op zuren in de wijn

de wijn is niet zoet
een droog, trekkend gevoel aan het tandvlees
een volle body
speekselvorming
Vraag 29 / 30
X

De juiste volgorde van een goede proefnotitie is

geur, uiterlijk, smaak, conclusies
uiterlijk, geur, smaak, conclusies
uiterlijk smaak, conclusies, geur
uiterlijk, smaak, neus, conclusies
Vraag 30 / 30
X

De wijn heeft minder bitter en minder zuur

dit kan alleen bij een rode wijn
dit kan alleen bij een witte wijn
dit is het gevolg van combineren met zout eten
dit komt door langdurig schudden van de wijnfles
score-image
Jouw score
/30
Bekijk de cursus

Foute antwoorden ()

Terug naar scorescherm