Advanced International – WSET 3 met module wijnspijs

WSET level 3 is dé opleiding voor sommeliers, importeurs, winkeliers, horeca-medewerkers en wijn-bloggers. Een zeer gedetailleerde wijncursus waarin je alle belangrijke wijnprocessen en wijntermen leert kennen, waardoor je met iedere wijnmaker een gesprek kunt voeren!

WSET 3
Nederlands
Mood photo for Advanced International – WSET 3 met module wijnspijs
Advanced International – WSET 3 met module wijnspijs
€ 1.415,-
Inclusief studieboek, werkboek, aanvullende trainingen en examen
Beschikbaarheid
Wat leer je tijdens deze cursus:
  • De invloed van natuurlijke en menselijke factoren in de wijngaard
  • Kenmerken van de belangrijkste druiven in diverse klimaten
  • Wijnstijlen van de grote wijngebieden wereldwijd
  • Productietechnieken van mousserende, versterkte en zoete wijnen
  • Hoe geef je professionele informatie en advies over wijn
  • Professioneel proeven met de 'Systematic Approach to Tasting'
Heb je vragen, of heb je advies nodig? Bel of mail ons!
(043) 450 15 22
Stuur een e-mail

Advanced International – WSET 3 met module wijnspijs

  • Studieboek en werkschrift inbegrepen
  • Wijnkleurenkaart© en aromacirkel©
  • 3 Schott Zwiesel kristallen wijnglazen
  • Studiebegeleiding: twee online sessies
  • Inclusief examentraining en examen
  • Les van WSET gecertificeerde docenten

Praktische info

TIJDSDUUR:10 lessen van 3 uur, plus 3 online trainingen
NIVEAU:Sommeliers, importeurs, winkeliers, horeca-medewerkers en bloggers
VOOROPLEIDING:Internationaal Wijnbrevet WSET level 2 / SDEN 3 / of gelijkwaardig
ZELFSTUDIE:We adviseren circa 150 uur thuisstudie
PROEFWIJNEN:Wijnen ter waarde van € 1.400,- inbegrepen
EXAMEN:Inclusief het landelijk examen

Specificaties

Hier vind je specificaties van de WSET level 3 cursus.

Onze level 3 docenten:

  • zijn topspecialist in het vak wat gegeven wordt
  • zijn hoog gekwalificeerd: Master of Wine, WSET Diploma Course, Weinakademiker, Certified Sherry- en Port Educator, enz.
  • hebben veel ervaring met wijn, o.a. als importeur, sommelier, schrijver, of winkelier
  • hebben ruime ervaring met lesgeven

Je eigen inlogpagina

De Wijnstudio level 3 inlogpagina voor cursisten biedt veel extra’s waaronder

  • je lesrooster
  • een handeiding voor de ‘Systematische Proefmethode’
  • huiswerk-oefeningen
  • examen-oefenvragen
  • examen-tips & trucs

Je eigen proefgroep

Op de eerste lesdag vorm je een proefgroep die ook buiten de les bij elkaar komt. Je stimuleert elkaar met proeven én theorie. Ook na de opleiding wordt er nog vaak samen geproefd.

Studiebelasting

WSET level 3 is een intensieve studie. Gemiddeld heb je 12 tot 16 weken van de eerste tot de laatste les, waarna nog een examentraining volgt. Dit betekent een studiedruk van 10 tot 12 uur per week. Jarenlange ervaring heeft ons geleerd wat de sleutel tot succesvol leren is: direct een proefgroep vormen, samen proeven, samen studeren. En leren vanaf de eerste week.

Unieke Wijnstudio Service: Excellente Ondersteuning voor WSET Level 3

Het behalen van het WSET level 3 vereist aanzienlijke toewijding vanaf het begin van de opleiding. Veel deelnemers balanceren tussen veeleisend werk en een druk privéleven, waarbij tijdsgebrek vaak een obstakel vormt. Bij Wijnstudio Level 3 krijgt elke cursist de kans om deel te nemen aan drie waardevolle online sessies, geleid door een gecertificeerde WSET-docent. Tijdens deze sessies wordt in een online groepsomgeving ruimte geboden voor vragen, discussies en interactie tussen cursisten.

Wijnstudio Service – Eerste Online Training: Studiebegeleiding
Tijdens de eerste training, aan het begin van het programma, krijg informatie over effectieve studiemethoden. Onderwerpen zoals samen studeren, het gebruik van flashcards en het maken van mindmaps, worden besproken en toegelicht.

Wijnstudio Service – Tweede Online Training: Examenvoorbereiding
In deze sessie wordt uitgebreide examenvoorbereiding geboden. Je krijgt inzicht in wat je kunt verwachten tijdens het examen, hoe je valkuilen kunt vermijden en hoe je het beste resultaat kunt behalen.

Wijnstudio Service – Derde Online Training: Examentraining
Deze online examentraining omvat een praktijkgedeelte waarbij je twee wijnen proeft, vergelijkbaar met het examen, gevolgd door een theoretische oefentoets. Tijdens deze sessie worden proefnotities besproken en ligt de nadruk op het beantwoorden van de open vragen, waarbij deze nogmaals worden toegelicht en verhelderd.

Aanvullende podcast

Op Spotify,  Apple Podcast, en  Google Podcast heeft de Wijnstudio de complete level 3 opleiding voor je klaar staan, in 15 delen. Plus 6 oefeningen en een examentraining open vragen. Daarmee kun je de les voorbereiden, of achteraf nog eens beluisteren. En je kunt het gebruiken als je een les gemist hebt. Het is geen vervanging van les of boek, maar wel een degelijke aanvulling. Ook fijn om het examen mee voor te bereiden. Luister en leer onderweg in auto, trein, of vliegtuig, tijdens het lopen of de hond uitlaten, als je de huishouding doet, of aan het wachten bent.

We hebben ook een podcast-serie over diverse onderwerpen op WSET level 4-niveau: ‘Professional’
Hiermee kun je je voorbereiden op WSET Diploma Course.

Een opleiding op sommelier-niveau

De Advanced course WSET level 3 is een intensieve opleiding, het is een grote stap in niveau vanuit WSET level 2, en een nog grotere stap van SDEN 3 naar WSET level 3. Een voorwaarde om je studie succesvol af te ronden is dat je elke les voorbereidt, en eventueel vragen klaar hebt voor de docent. Je begint te lezen en te leren zodra je het boek ontvangen hebt en je maakt voor jezelf een lesschema, per week adviseren we 9 uur zelfstudie.

Wat leer je in deze WSET Advanced Course?

Het Internationaal Wijnbrevet leert je de feiten. De Advanced Course leert je de verbanden te zien en te kunnen uitleggen. Zoals WSET het zegt: level 2 leert je Wat, en level 3 leert je Waarom. De onderwerpen van deze opleiding zijn in grote lijnen:

Factoren die de stijl, kwaliteit en prijs van wijn beïnvloeden

  • systematisch, professioneel wijnproeven
  • de basisprincipes van wijn en spijs
  • viticultuur: wijnbouw, wijngaardbeheer, druiven, klimaat, bodem
  • vinificatie: vergisting, keldertechnieken, stijlverschillen door wijnmaken
  • wetgeving, etiketten, marktwerking

Wijnregio’s, wijnen en druivenrassen in de wereld

  • Frankrijk: alle belangrijke wijnregio’s
  • Duitsland, Oostenrijk, Griekenland
  • Italië, Spanje, Portugal
  • Verenigde Staten
  • Chili, Argentinië
  • Zuid-Afrika
  • Australië, Nieuw-Zeeland

Mousserende, zoete en versterkte wijnen

  • productie, keldertechnieken van mousserende wijnen
  • champagne, en mousserende wijnen van de wereld
  • zoete wijnen, rijping, druivenbeheer, wijnmaak-technieken, stijlen
  • sherry, port, muscat: wijnregio’s, wijnmaak-technieken, stijlen

Examentraining

De examentraining vindt online plaats. De wijnen ontvang je per post. We trainen het proeven: hoeveel tijd heb je, hoe maak je de juiste proefnotitie. En we oefenen op de open vragen: wat wordt er precies gevraagd, hoe geef je een goed antwoord. De examentraining is geen standaard aanbod van het WSET, maar een extra module van de Wijnstudio.

Module Wijn-Spijs

De WSET Level 3 bij Hotel Restaurant De Echoput is méér dan een theoretische verdieping. Je krijgt raakt ook alvast vertrouwd met de praktische inzetbaarheid van wijn, de samenhang met smaakstijlen, en wat de basis voor de combinatie met gerechten. De lessen worden verzorgd door de Chef de Cave van De Echoput, een van Nederlands meest gerenommeerde sommeliers, die niet alleen de theorie beheerst, maar ook dagelijks met wijn werkt op topniveau. De cursus is één dag langer dan normaal om ruimte te bieden aan deze extra verdieping. Daardoor vormt deze opleiding niet alleen een afronding van je wijnkennis, maar ook een uitstekende voorbereiding op de volgende stappen. Het WSET3 diploma is namelijk het eerste diploma voor de titel Professioneel Gastronoom-Sommelier, en een ideale voorbereiding op de Specialisatiecursus Wijn-Spijs bij de Academie voor Gastronomie.

WSET level 3: klaar voor Diploma Course

Als je level 3 succesvol hebt afgerond, wordt je toegelaten tot WSET level 4: Diploma Course, na Master of Wine de hoogste internationale wijnopleiding. Bovendien kun  je direct daarachteraan Weinakademiker worden door een proefschrift te schrijven.

Deze opleiding wordt in Oostenrijk gegeven, in het beroemde Rust aan het Neusiedlermeer, midden tussen de wijngaarden. Er is ook een module waarbij je les krijgt op meerdere beroemde internationale wijnlocaties: de wijnuniversiteit in Geisenheim (D)  de Weinakademie in Rust (Oos),  Palais Coburg in Wenen, (Oos) Campus Wädenswil in Gruental (ZW), Kloster Neustift in Bolzano (It),  en Palazzo Antinori in Firenze (It).

Studiebeurzen voor Wijnstudio-cursisten

De Wijnstudio heeft een samenwerking met de Oostenrijkse Weinakademie, jaarlijks zijn er speciaal voor Wijnstudio cursisten meerder studiebeurzen van elk € 1.000,- beschikbaar.

Lesmateriaal en glazen

Zodra je inschrijving en betaling bij ons binnen is heb je toegang tot je online lesmaterialen, zodat je direct een planning kunt maken en beginnen met leren. Na betaling ontvang je per post de benodigde studiematerialen, waardoor je meteen aan de slag kunt met je studie. In de eerste les ontvang je een doosje met 3 Schott Zwiesel proefglazen, die alle lessen gebruikt worden.

Cursusprijs is all-in

De Wijnstudio is een erkend onderwijsinstituut en btw-vrijgesteld, er komt dus geen btw meer bovenop de cursusprijs.

Beschikbaarheid

Startdatum: wo 24 september 2025
Plaats: Online cursus (locatie)
Inschrijven
Studiebegeleiding deel één: efficiënter leren
wo 24 september
19:30
Online cursus, geen, locatie
Les 1: viticultuur, proefmethode
wo 1 oktober
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren
Les 2: vinificatie, proefmethode
wo 8 oktober
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren
Les 3: Bordeaux, Bourgogne en Loire
wo 15 oktober
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren
Les 4: Rhône, Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal
wo 29 oktober
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren
Les 5: Duitsland, Elzas, Oostenrijk
wo 5 november
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren
Les 6: Italië
wo 12 november
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren
Les 7: Noord- en Zuid-Amerika, Canada
wo 19 november
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren
Studiebegeleiding deel twee: je gids naar het overleven van examenstormen
wo 26 november
19:30
Online cursus, geen, locatie
Les 8: Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland
wo 3 december
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren
Examentraining - online (exacte tijd nog niet bekend)
za 10 januari
00:00
Online cursus, geen, locatie
Les 9: mousserend, versterkt
wo 14 januari
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren
Examen (exacte examentijd nog niet bekend)
za 24 januari
00:00
EXPO Houten, Meidoornkade 24, Meidoornkade 24, Houten
Les 10: module wijnspijs
wo 28 januari
19:30
Academie voor Gastronomie, Amersfoortseweg 90, Hoog Soeren

Afgelopen najaar heb ik mijn WSET 3 cursus afgerond bij de wijnstudio. Na meerdere cursussen gevolgd te hebben, smaakt zelfs dit naar meer! Niet alleen door de goede wijnen die je tijdens de cursus mag proeven, maar zeker ook door de goede wijnen die je zelf gaat drinken met alle opgedane kennis. Dit alles wordt ook nog eens vol enthousiasme gebracht door meer dan bevlogen docenten, welke ontzettend veel kennis bezitten.
PS: pas op voor het verslavende effect…

Ik heb erg genoten van deze opleiding en ben samen met mede cursisten onder goede begeleiding enorm gegroeid in kennis en op proefgebied. De theorie wordt helemaal niet droog gebracht en direct gekoppeld aan proefwijnen. Ook naast de lessen was iedereen enthousiast; in proefgroepen of om elkaar te helpen bij vragen. De docenten hebben kennis en passie voor hun vak dat ze goed weten over te brengen. Zeker een aanrader.

Vakkundige docenten zorgen voor gevarieerde lessen boordevol eigen ervaringen en ruimte voor discussie. Dit zorgt voor interactieve lessen waarin je constant geprikkeld wordt. Uitstekend contact met de organisatie. De studiemethode is duidelijk ingedeeld met veel aandacht voor het examen. De Wijnstudio zorgt voor een soepel, prettig traject met goede resultaten!

Als de cursus dan eenmaal echt begint….in één woord geweldig! Wat een fantastische docenten gaven er les en wat een prachtige –veelheid aan- wijnen mochten we proeven. Het maakte de voorgaande droge uren blokken, waarbij je in bad en bed en bank in slaap viel met het boek op je voorhoofd vastgeplakt helemaal goed… dit smaakt naar meer. Proost en dank je wel, Wijnstudio!

Verschillende leraren met allemaal een andere achtergrond en levensverhaal die allemaal één passie delen: wijn. De goedkoopste WSET Advanced cursus die er is, maar dat heeft absoluut niet afgedaan aan de kwaliteit van de lessen. Geweldige cursus die ik iedereen kan aanraden!

Vanaf de allereerste les heb je te maken met betrokken docenten die je volgens de WSET methode wegwijs maken in de wereld van wijn, zodat na level 1 stoppen haast geen optie meer is. Inmiddels ook level 2 en  3  bij de Wijnstudio gedaan. Het is zeker niet altijd makkelijk maar zo ontzettend leuk en leerzaam ! Je kunt  je bij de Wijnstudio ook regelmatig inschrijven voor de Proefcolleges, zodat je je kennis steeds weer kunt bijspijkeren. Al met al een aanrader, ik zeg doen !

Het eerste contact met de Wijnstudio was tijdens  de ‘Masterclass the diversity of Riesling’ door Romana Echensperger MW. Vanaf dat moment heb ik vele masterclasses gevolgd bij de Wijnstudio en uiteindelijk mijn WSET level 3 Advanced Course behaald. Zowel het docentenkorps als de kwaliteit van de lessen zijn top! Het lesmateriaal en de communicatie rond de lessen is altijd zeer verzorgd.

 

Voor mijn cursus bij de Wijnstudio heb ik al meerdere andere wijncursussen gevolgd, maar bij de Wijnstudio heb ik écht leren proeven en de wijn leren te begrijpen. Daarnaast heb ik nu dankzij het proefclubje vrienden erbij!  Alle leraren zijn stuk voor stuk leuke mensen, met onwijs veel kennis. Ik vond het een hele prettige manier van leren, en raadt iedereen de Wijnstudio aan!