info@wijnstudio.nl | Tel: 070 - 22 05 430 Nederlands English Facebook  

Nieuw: Nederlandstalig! Advanced cursus info en aanmelding

Een passende Wijncursus Cursusaanbod

Leer combineren Wijn en Spijs info en aanmelding

opleiding professionals "Wine professional" Info en aanmelding

Internationaal Wijnbrevet Online wijncursus Info en aanmelding

Test hier uw wijnkennis Doe nu de test!

wijncursus Lesboeken Gastronomie Wijn kleur IMG_0026 WIO_Ontwerp_Home_03

Basic Wine Course (English)

The Basis wine course (English) is a fast way to learn about wine! It gives a bright insight of all basic aspects of wine. Learn to taste as a professional, using the Systematic Approach to Tasting.

TIME SCHEDULE:  4 sessions (19.30 - 22.30)
EXAM included
LEVEL: wine lovers and beginning professionals
PRICE: € 255, all-inn: including a study book, exam and certificate

Port oogst 3


The study book is recommended by 2 Masters of Wine!

Basis-presentatie

The Basic Wine Course study book is available in English, Dutch and German.
It's included when you sign up to this course. Over 150 pages clearly structured information about wine, with schemes and photo's. It also contains 70 mock questions that helps you preparing for the exam.  The well-arranged structure makes it a handsome reference book.

Content of the course

Les versterkte wijnen

Module 1: wine basics, tasting skills, white grapes

  • History of wine making
  • Viticulture: vine growing, climate, soil
  • Terroir: where quality starts
  • Vinification: wine making
  • Biological wines: the future
  • Developments in the world of wine
  • Systematic approach to tasting
  • Sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc, sémillon

Module 2: understanding wine, black grapes

  • How to read a wine label
  • Judging the quality of wine, detect the faults
  • Wine storage
  • Cork or screw-top
  • Serving wine
  • How to organise a wine tasting
  • Wine rumours: true or false?
  • Wine regions in Central Europe
  • Wine regions in Southern Europe
  • Systematic Approach to Tasting
  • Pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah

Module 3: New World wines, wine and food pairing

  • Wine regions in the New World
  • Basic principles of wine and food pairing
  • Product, kitchen technics and garnishments
  • Basic rules for making a menu
  • Basic rules for tasting
  • Wine and food pairing

Module 4: exam, explore your skills

  • Examen
  • Tasting session by the students: bring your own
  • Give your advise on a wine and food pairing

TASTING WINES

All together, we will be tasting 21 wines of good quality.

Icewine

NATIONAL RECOGNISED EXAM

Theory: 25  multiple choice questions
Theory: 3 short written answers
Tasting: 2 wines, give a wine-for pairing advise
Exam result: you will receive your exam result within a week

Ready for the international level 2 course

When you've finished your level 1 course, you just had the best preparation possible before joining the WSET level 2 international wine course. So, we would love to welcome you at the next level. Please check our website.


Courses


(Start)date: 12 september 2018 - Den Haag

Date Time Location
Woensdag 12 september 2018 19:30 Marius Jouw Wijnvriend Basic knowledge, tasting, white grapes
Woensdag 19 september 19:30 Marius Jouw Wijnvriend Understanding wine, black grapes
Woensdag 26 september 19:30 Marius Jouw Wijnvriend New World wines, wine and food pairing
Woensdag 03 oktober 19:30 Marius Jouw Wijnvriend Exam, explore your skills

Enrol



Ons internationaal erkende cursusaanbod:

Onze Referenties

Peter de Ruiter - CATCH by Simonis
CATCH by Simonis
"Een wijncursus volgen bij de wijnstudio is een beleving. Jeroen heeft mij en een aantal collega's in een aantal weken voorbereid op dit examen. Hij heeft heeft een waanzinnig grote passie voor wijn, brede vakkennis en kan daardoor de leerstof goed overbrengen op de cursisten. Naast de studieboeken gaf hij ons zoveel meer informatie. Het enthousiasme en de kennis waarmee de docent ons voorbereid heeft, zie je terug in de extra uren die hij (in zijn eigen tijd) voor ons heeft vrijgemaakt. We zijn goed voorbereid en we hebben echt genoten van deze cursus. Zo gingen wij vol vertrouwen het examen tegemoet. Wij hebben naast het certificaat iets net zo belangrijks meegekregen...een nog grotere passie en interesse voor wijnsoorten! Dit alles door de waanzinnige begeleiding. Dank jullie wel "Wijnstudio" voor de  Inspirerende en leerzame  weken! Peter de Ruiter - Catch By Simonis, manager"
Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador Wijnspijs.nl

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: 070-22 05 430.