Basis wijncursus
Het Basisboek Wijn is geschreven in heldere taal. Deze cursus geeft een volledig overzicht van de wereld van wijn: van serveertemperatuur tot gastronomisch combineren, van Frankrijk tot China.


- Het beheer van een wijngaard
- Hoe wordt wijn gemaakt
- Ontdek de belangrijkste druivenrassen
- Terroir – bodem, klimaat en druif
- Wijnregio's in Europa en de Nieuwe Wereld
- Wijnfouten – oorzaak en herkennen
- Wijn & Spijs – de basisprincipes
- Systematisch proeven als een professional
- Inclusief studiepakket en wijnen
- Haal je Basis Wijncertificaat in 4 lessen
- Ontvang 3 Schott Zwiesel wijnglazen
- Inclusief examen theorie en proeven
Praktische info
TIJDSDUUR: | 4 lessen van 3 uur |
NIVEAU: | Beginners en professionals zonder wijnopleiding |
VOOROPLEIDING: | Geen vooropleiding vereist |
ZELFSTUDIE: | 20 uur zelfstudie |
PROEFWIJNEN: | 20 goede proefwijnen inbegrepen |
Basisboek Wijn
Het Basisboek Wijn is inbegrepen bij deze cursus. Dit uitgebreide Wijnstudio cursusboek bevat 180 pagina’s duidelijke, goed gestructureerde informatie, schema’s en foto’s. Bovendien bevat het 70 testvragen, waarmee je goed voorbereid bent op het examen. Door de overzichtelijke structuur is het ook een fijn naslagwerk.
Deze cursus wordt aanbevolen door drie Masters of Wine!
Je ontvangt ook het bijbehorende werkschrift, waardoor je in de lessen makkelijk mee kunt schrijven.
Cursusinhoud
Module 1: basiskennis, de professionele proefmethode, witte druiven
- Geschiedenis van de wijnbouw
- Viticultuur: wijnbouw, klimaat, bodem
- Terroir: een begrip
- Vinificatie: wijn maken
- Biologische wijnen
- Nieuwe wijn-ontwikkelingen
- Systematisch proeven
- Sauvignon blanc, chardonnay, riesling, chenin blanc, sémillon
Module 2: wijn verkennen, klassieke wijnregio’s, blauwe druiven
- Wijn kiezen op etiket
- Kwaliteit beoordelen, fouten in de wijn
- Wijn bewaren
- Kurk of schroefdop
- Wijn serveren
- Een proeverij opzetten
- Vooroordelen over wijn
- Wijnregio’s Midden-Europa
- Wijnbouw in Nederland
- Wijnregio’s Zuid-Europa
- Systematisch proeven
- Pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah
Module 3: Nieuwe wereld, wijn & spijs
- Klassieke en moderne wijnstijlen
- Wijnregio’s Nieuwe Wereld
- Noordelijk halfrond
- Zuidelijk halfrond
- Basisprincipes van de gastronomie
- Product, kooktechniek, garnituur
- Menuleer, smaakleer
- Proefsessie wijn en spijs
Module 4: examen, proefsessie, gastronomisch advies
- Examen Basis Wijncertificaat
- Proefsessie met door cursisten ingebrachte wijnen
- Gastronomisch advies geven
- Wijn kopen en verkopen
Proefwijnen
We proeven in totaal 20 wijnen van goede kwaliteit.
Nationaal erkend examen
- Theorie: 30 meerkeuzevragen.
- Theorie: 3 open vragen.
- Proeven: een proefnotitie van 2 wijnen schrijven, een spijsadvies bij één wijn.
De Examen-uitslag ontvang je binnen 2 weken, per mail.
Indien geslaagd krijg je het Basis-Wijncertificaat per post toegestuurd, binnen 3 weken na het examen.
Aanvullende podcast
Op Spotify, Apple Podcast, en Google Podcast heeft de Wijnstudio een samenvatting van de Basiscursus voor je klaarstaan. Het is geen vervanging van les of boek, maar wel een degelijke aanvulling. Ook fijn om het examen mee voor te bereiden. Luister en leer onderweg in auto, trein, of vliegtuig, tijdens het lopen, als je de huishouding doet, je hond uitlaat, of aan het wachten bent.
Uitstekende voorbereiding op WSET level 2: Internationaal Wijnbrevet
Na deze cursus heb je een stevige basis gelegd voor het volgende niveau:
WSET level 2, het Internationaal Wijnbrevet.
Lesmateriaal en glazen
Zodra je je ingeschreven en betaald hebt, ontvang je een bevestiging. De eerste cursusdag hoef je niets mee te nemen, alles staat voor je klaar: wijnen, het cursusboek en werkschrift en een doosje met 3 Schott Zwiesel proefglazen. De wijnkleurenkaart© en de aromacirkel© zijn onderdeel van het lespakket.
Cursusprijs is all-in
De Wijnstudio is een erkend onderwijsinstituut en btw-vrijgesteld, er komt dus geen btw meer bovenop de cursusprijs.