Basis wijncursus
Het Basisboek Wijn is geschreven in heldere taal. Deze cursus geeft een volledig overzicht van de wereld van wijn, zoals de belangrijkste druivenrassen en wijnregio’s wereldwijd. Leer proeven als een professional, met de internationale systematische proefmethode.
- Het beheer van een wijngaard
- Terroir – bodem, klimaat en druiven
- Ontdek de belangrijkste druivenrassen
- Hoe wordt wijn gemaakt
- Wijnregio's in Europa en de Nieuwe Wereld
- Wijnfouten – oorzaak en herkennen
- Wijn & Spijs – de basisprincipes
- Systematische proefmethode
- Inclusief studiepakket en wijnen
- Leer de Systematische Proefmethode
- Ontvang 3 Schott Zwiesel wijnglazen
- Haal je Basis Wijncertificaat in 4 lessen
- Inclusief examen theorie en proeven
Praktische info
TIJDSDUUR: | 4 lessen van 3 uur |
NIVEAU: | Beginners en professionals zonder wijnopleiding |
VOOROPLEIDING: | Geen vooropleiding vereist |
ZELFSTUDIE: | 20 uur zelfstudie |
PROEFWIJNEN: | 20 goede proefwijnen inbegrepen |
Basisboek Wijn, aanbevolen door 4 Masters of Wine!
Het Basisboek Wijn is inbegrepen bij deze cursus. Dit uitgebreide Wijnstudio cursusboek bevat 184 pagina’s duidelijke, goed gestructureerde informatie, schema’s en foto’s. Bovendien bevat het 70 testvragen, waarmee je goed voorbereid bent op het examen. Door de overzichtelijke structuur is het ook een fijn naslagwerk.
Je ontvangt ook het bijbehorende werkschrift waar alle presentaties in staan, waardoor je in de lessen makkelijk mee kunt schrijven.
Cursusinhoud
Module 1: basiskennis, de professionele proefmethode, witte druiven
- Geschiedenis van de wijnbouw
- Viticultuur: wijnbouw, klimaat, bodem
- Terroir: een begrip
- Vinificatie: wijn maken
- Biologische wijnen
- Systematisch proeven
- Riesling, pinot gris, sauvignon blanc, chenin blanc, chardonnay
Module 2: wijn verkennen, klassieke wijnregio’s, blauwe druiven
- Pinot noir, merlot, cabernet sauvignon, grenache, syrah
- Wijnproductie wereldwijd, import in Nederland
- Wijn kiezen op etiket
- Kwaliteit beoordelen, fouten in de wijn
- Wijn bewaren
- Kurk of schroefdop
- Wijn serveren
- Een proeverij opzetten
- Vooroordelen over wijn
- Wijnregio’s Midden-Europa
- Wijnregio’s Zuid-Europa
- Wijnbouw in Nederland
- Systematisch proeven
Module 3: Nieuwe Wereld, een begin van wijn & spijs
- Klassieke en moderne wijnstijlen
- Wijnregio’s op het Noordelijk halfrond
- Wijnregio’s op het Zuidelijk halfrond
- Basisprincipes van gastronomie
- Product, kooktechniek, garnituur
- Menuleer, smaakleer
- De waterscheiding
- Proefsessie wijn en spijs
- Systematisch proeven
Module 4: examen, proefsessie, gastronomisch advies
- Examen Basis Wijncertificaat
- Proefsessie met door cursisten ingebrachte wijnen
Systematische Proefmethode
Door samen te oefenen, en een goede begeleiding, leer je stap voor stap proeven als een professional. Tijdens de cursus ga je thuis ook systematisch proeven. Iedereen kan proeven!
Proefwijnen
We proeven in totaal 20 wijnen van goede kwaliteit.
Nationaal erkend examen
- Theorie: 30 meerkeuzevragen
- Theorie: 3 open vragen
- Proeven: een proefnotitie van 2 wijnen schrijven, een spijsadvies bij één wijn
- De Examen-uitslag ontvang je binnen een week, per mail
- Indien geslaagd krijg je het Basis-Wijncertificaat per post toegestuurd, binnen 3 weken na het examen.
Aanvullende podcast
Op Spotify, Apple Podcast, en Google Podcast heeft de Wijnstudio een samenvatting van de Basiscursus voor je klaarstaan. Het is geen vervanging van les of boek, maar wel een degelijke aanvulling. Ook fijn om het examen mee voor te bereiden. Luister en leer onderweg in auto, trein, of vliegtuig, tijdens het lopen, als je de huishouding doet, je hond uitlaat, of aan het wachten bent.
Bevestiging en cursusmateriaal
Zodra je je ingeschreven en betaald hebt, ontvang je automatisch een bevestiging en factuur. De eerste cursusdag hoef je niets mee te nemen, alles staat voor je klaar: het cursusboek en werkschrift en een doosje met 3 Schott Zwiesel proefglazen. De wijnkleurenkaart© en de aromacirkel© zijn onderdeel van het lespakket.
Uitstekende voorbereiding op WSET level 2: Internationaal Wijnbrevet
Dit is een korte, intensieve cursus. Je gaat actief leren, en op welk niveau je ook begint, na afloop bezit je een stevige basis van theorie en proeven. Je zelfvertrouwen is gegroeid. Je weet wat je van de belangrijkste druiven mag verwachten. Je kunt een wijn aan tafel bestellen. Je kunt een wijn kopen, of verkopen.
Hiermee ben je helemaal klaar voor het volgende niveau: WSET level 2, het Internationaal Wijnbrevet.
Cursusprijs is all-in
De Wijnstudio is een erkend onderwijsinstituut en btw-vrijgesteld, er komt dus geen btw meer bovenop de cursusprijs.