Douro wijnreis 19–24 september 2022

De Douro in Noord-Portugal wordt vaak het mooiste wijngebied van Europa genoemd, zo uniek dat het op de lijst staat van Unesco Werelderfgoed. Met de hulp van het IVDP en importeurs en op basis van eerdere bezoeken hebben we een selectie gemaakt van de meest interessante wijnbedrijven, ieder met een compleet eigen verhaal.

Nederlands
Mood photo for Douro wijnreis 19–24 september 2022
Douro wijnreis 19–24 september 2022
€ 1.280,-
Inclusief 5 overnachtingen met ontbijt, 5 x lunch of picknick, 4 x diner
Beschikbaarheid
Wat leer je tijdens deze reis:
 • Het stijlverschil tussen diverse portwijnen
 • De productie van tawny en ruby port, met oogstjaar of geblend
 • Wat lagares zijn
 • Hoe in de Lodges de wijnen rijpen in pipes
 • Het proces van kurkmaken, vanaf de bast
 • Ervaar hoe socalcos muurtjes de wijngaarden overeind houden
Heb je vragen, of heb je advies nodig? Bel of mail ons.
(043) 450 15 22
Stuur een e-mail

Douro wijnreis 19–24 september 2022

Dit evenement is uitverkocht
 • Bezoeken aan bijzondere Quinta's, proeverijen van port en stille wijnen
 • Boottocht en picknick op de Douro
 • Rondleiding in Amorim, de grootste kurkfabriek ter wereld
 • Les van het IVDP in Porto
 • Dagelijks een lunch (vijf lunches totaal) inclusief wijnen, en vier diners
 • Wordt een Port Ambassador! Inclusief Certificaat

Praktische info

TIJDSDUUR:19-24 september 2022
NIVEAU:Voor sommeliers, importeurs, winkeliers, horeca-medewerkers, wijn-bloggers en liefhebbers
VOOROPLEIDING:Bij voorkeur (in opleiding) WSET level 3 of gelijkwaardig

De mooiste wijnreis
Van alle wijnreizen die we maken is dit één van de mooiste. En wat veel mensen niet weten: er zijn heerlijke portwijnen in veel stijlen, maar ook zeer goede stille wijnen. Deze reis is een combinatie van heel veel leren over wijn, genieten van een schitterend landschap, lekker eten en veel mooie wijnen proeven. De zomerhitte is voorbij, het is overdag gemiddeld een aangename 25 graden.

Oogsttijd!

Vrijwel overel in de wereld willen wijnmakers je ontvangen, behalve in de drukke oogsstijd. In de Douro is dat anders, daar ben je welkom. We komen op het eind van de oogsttijd aan, er wordt geplukt en geperst, en de wijnen zijn aan het vergisten in de ‘lagares’, dit is qua klimaat en wegens het oogstmoment de perfecte tijd om hier te zijn.

Programma

We starten deze wijnreis in Porto, met een bezoek aan het IVDP. Daar krijgen we les over port en Dourowijnen, zodat we goed voorbereid de Douro intrekken.

Om je kennis van te voren goed op peil te brengen, ontvang je na inschrijving een digitaal boek over Port en de Douro, met prachtige foto’s en veel informatie.

De wijnbedrijven

Niepoort

Tot de absoute top van de Douro regio behoort Niepoort, een bedrijf met Nederlandse roots. Dirk van der Niepoort is de vijfde generatie wijnmaker. Alle druiven die Niepoort verwerkt zijn van A-klasse wijngaarden.

Lunch bij Niepoort

De lunch wordt je aangeboden door Niepoort, op het wijngoed!

Quinta da Romaneiro

Misschien wel de mooist gelegen quinta van de Douro. Onderweg naar boven vraag je je af waar je bent, eenmaal aangekomen blijf je kijken en genieten van het spectaculaire landschap, met daarbij een uitstekende proeverij. Bovendien is quinta de Romaneiro bekend om zijn prachtige LBV – Late Bottled Vintage, ook dat gaan we ervaren.

Quinta do Noval

Zeer hoge kwaliteit Vintage wijnen, ooit eigendom van Marquês de Pombal, premier van Portugal. Alle wijngaarden zijn A – geclassificeerd, dat wil zeggen: dit zijn de beste locaties van de Douro-regio. In deze omgeving ga je als vanzelf stil zitten om de rust in je op te nemen. Quinto do Noval is een van de weinige wijnhuizen die volledig hun eigen port produceren: ‘single quinta port’.

Quinta do Vallado

Dit wijhuis bestaat al 300 jaar! Het heeft een rijke traditie, en wat opvalt is de combinatie van klasiek en zeer modern. Kosten noch moeite worden gespaard om van Quinto Vallado het beste wijnhuis van de regio te maken, en dat proef je.

Diner bij Quinta Vallado

Quinta Vallado heegt een eigen restaurant,   je kunt er fantastisch dineren met hun eigen wijnen, en dat gaan we doen!

Alves de Sousa

Dit bedrijf stond bovenaan op onze verlanglijst. Het is één van de beste wijnmakerijen in Portugal voor stille wijnen, dus geen port, maar prachtige witte en rode wijnen van port-druiven, die tientallen jaren kunnen rijpen. Ze hebben met deze wijnen al vele internationale prijzen gewonnen. De oprichter met zijn enorme wijnkennis is bij alles betrokken, nu is zijn zoon de wijnmaker, hij laat ons zien hoe de nieuwe wijnmakerij gebouwd is naar moderne inzichten en persoonlijke voorkeuren.

Cockburn’s lodge

Vila Nova de Gaia ligt bij Porto, aan de overkant van de rivier. Daar zijn de grote ‘Lodges’ gevestigd, waar portwijnen traditioneel gerijpt en verhandeld worden. Cockburn’s is een open-minded porthuis; de rondleiding toont je een traditionele opslag, de uitleg is helder en informatief, en de proefwijnen zijn voortreffelijk.

Amorim kurkfabriek

Een bezoek  aan Amorim, de grootste kurkfabriek ter wereld, is een belevenis. Je krijgt het hele proces te zien, van de kurkbast die binnenkomt,  het schoonmaken, het stansen van de kurken tot het testen. Je zult ook leren dat kurk op veel manieren toegepast wordt. Een bijzonder bezoek dat je een hele nieuwe kijk op kurk geeft.

Boottocht over de Douro

Niets heerlijkers en meer ontspannen dan met een klassieke ‘rabelo’ varen over de Douro, de rivier die eeuwenlang portwijnen vervoerde van het binnenland naar de lodges in Villa Nova de Gaia. We lunchen op de boot, onderweg zien we de quintas, nu vanaf het water, en de eindeloze ‘socalcos’, met de hand gemaakte stenen terrasmuurtjes.

Wordt een Port Ambassador! Inclusief cerificaat

Het IVDP verzorgt voor ons een korte cursus aan het begin van de reis, en een examen op de laatste dag. Als je daarvoor slaagt, krijg je een officieel IVDP-certificaat mee: Port Ambassador.

Deskundige begeleiding
Mede-organisator is Jeroen Bronkhorst Bronkhorst, sinds dit jaar de eerste Nederlandse Certified Port Educator voor het IVDP.

Reizen in vrijheid

Je ervaringen delen met andere wijnliefhebbers maakt het reizen leuk. Jouw vrijheid blijft wel voorop staan. Je kunt er ook voor kiezen om eerder te komen of later weg te gaan. Je kunt altijd iets buiten het programma om doen als je dat wilt.

Voor wie, niveau

Deze wijnreis is zeer geschikt voor sommeliers, horecamedewerkers, wijnwinkeliers, importeurs, journalisten  of bloggers. Maar ook fanatieke wijnliefhebbers zijn welkom.
Niveau: minimaal (internationaal) Wijnbrevet WSET level 2, of SDEN3.

Overnachten: Folgosa en Porto

Porto en Vila Nova de Gaia

Porto moet je eens in je leven gezien hebben.
De beroemde boogbruggen zijn herkenbaar ontworpen door Eiffel en een leerling van Eiffel.

Prijs

Douro en port wijnreis: € 1280,-

Dat is inclusief:

 • 9 bezoeken, waaronder bijzondere Quinta’s
 • bezoek aan een Lodge
 • bezoek aan Amorim, de grootste kurkfabriek ter wereld
 • les van het IVDP in Porto
 • boottocht over de Douro
 • 5 x ontbijt, 5 x lunch of picknick, 4 x diner
 • 5 overnachtingen
 • kort examen en officieel IVDP Port Ambassador certificaat

Wat regel je zelf:

 • vlucht naar Porto
 • autohuur in Portugal (of meerijden met een deelnemer)
 • reis- en annuleringsverzekering

Btw-vrijgesteld

De Wijnstudio is een erkend onderwijsinstituut en btw-vrijgesteld, er komt dus geen btw meer bovenop de cursusprijs.

Reserveren: aanbetalen

Met een aanbetaling van € 500,- is je plaats gegarandeerd.
Wil je mee? Schrijf je dan nu in!

Beschikbaarheid

Startdatum: ma 19 september 2022
Plaats: Porto (Porto)
Dit evenement is uitverkocht
Douro wijnreis
ma 19 september
14:00
Porto, Rua Ferreia Borges, 27, Porto

Ik denk vaak terug aan de wijnreis die ik maakte naar de Provence in juni. Door een kleine groep cursisten is er genoeg individuele aandacht en kun je met alle vragen bij de docent terecht. Al met al een superreis die met aandacht, liefde en passie is samengesteld, ik kom zeker terug!