info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22 Nederlands English Facebook  

Nieuw: Nederlandstalig! Advanced cursus info en aanmelding

Een passende Wijncursus Cursusaanbod

Leer combineren Wijn en Spijs info en aanmelding

opleiding professionals "Wine professional" Info en aanmelding

Internationaal Wijnbrevet Online wijncursus Info en aanmelding

Test hier uw wijnkennis Doe nu de test!

Port Banyuls Aromazon Wijn kleur IMG_0026 WIO_Ontwerp_Home_03

Wijn & Spijs cursus

30 gerechten en 30 wijnen!

We proeven en bespreken per les 10 gerechten en 10 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan

Werkboek en theoretische onderbouwing

De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt en je aan de hand van vele proefervaringen leert om de juiste wijnen te kiezen bij het eten... en het juiste eten bij de wijn. Wat kun je doen om dat aan elkaar aan te passen?

TIJDSDUUR:   3 dagdelen (3 uur per les)
DOELGROEP: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, amateurkoks
NIVEAU: vanaf Basis level 1
ZELFSTUDIE: we adviseren 3 uur thuisstudie.
PRIJS:   € 295,- inclusief examen

Bekijk alle cursusdata


Inhoud van de cursus

Er wordt heerlijk gekookt door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Dag 1: THEORIE VAN MENULEER, WIJNPROEVEN, SMAAKLEER

  • de betekenis van gastronomie
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: de WSET systematische proefmethode
  • de 4 basissmaken en umami
  • smaakpatronen van wijn
  • smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijn-spijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • probleemcombinaties

wijn drinken

Dag 2: "DE CHEF MODULE" koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

Dag 3: "DE SOMMELIER MODULE" de wijn bij het eten kiezen

  • wijn proeven en wijn kopen
  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • smaken zijn voorspelbaar: druiven, viticultuur, vinificatie
  • klassieke en moderne wijnen
  • de wijnen aanpassen
  • aperitief wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • zelf je wijn kiezen
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 multiple-choice vragen, 5 open vragen.

De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.


Lesschema


(Start)datum: 04 november 2018 - Amsterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 04 november 201812:00Restaurant ReuringMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 11 november12:00Restaurant ReuringChef module: koken naar de wijn
Zondag 18 november12:00Restaurant ReuringSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven (nog 1 plaatsen)


(Start)datum: 04 november 2018 - Nuenen - Eindhoven

DatumTijdLocatie
Zondag 04 november 201812:00Restaurant OlijfMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 11 november12:00Restaurant OlijfChef module: koken naar de wijn
Zondag 18 november12:00Restaurant OlijfSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven (nog 5 plaatsen)


(Start)datum: 11 november 2018 - Rotterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 11 november 201812:00KwiezienMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 18 november12:00KwiezienChef module: koken naar de wijn
Zondag 25 november12:00KwiezienSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 11 november 2018 - Maastricht

DatumTijdLocatie
Zondag 11 november 201817:00Wijnrestaurant Mes AmisMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 18 november17:00Wijnrestaurant Mes AmisChef module: koken naar de wijn
Zondag 25 november17:00Wijnrestaurant Mes AmisSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven



Ons internationaal erkende cursusaanbod:

Onze Referenties

Nout Arntz
Nout Arntz
Eigenaar hotel Atlanta
"Ik denk vaak terug aan de wijnreis die ik maakte naar de Provence in juni. Natuurlijk werden we bij alle chateaus voorzien van wijnen van eigen makelij die vaak in een proeverij werden gepresenteerd. En ook culinair gezien was het een hele belevenis. Het theoretische gedeelte vond plaats bij Maravenne en de lessen waren zorgvuldig tussen alle bezigheden in gepland. Door een kleine groep cursisten is er genoeg individuele aandacht en kun je met alle vragen bij de docent terecht. Niet voor niets dat bij ons het aantal geslaagde examenkandidaten 100% bedroeg. Al met al een superreis die met aandacht, liefde en passie is samengesteld en zeker smaakt naar meer!"
Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador Wijnspijs.nl

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22.