info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22 Nederlands English Facebook  

Nieuw: Nederlandstalig! Advanced cursus info en aanmelding

Een passende Wijncursus Cursusaanbod

Leer combineren Wijn en Spijs info en aanmelding

opleiding professionals "Wine professional" Info en aanmelding

Internationaal Wijnbrevet Online wijncursus Info en aanmelding

Test hier je wijnkennis Doe nu de test!

Port Banyuls aromacirkel Wijn kleur IMG_0026 Barbeito-vaten

Wijn & Spijs cursus

TIJDSDUUR:   3 dagdelen (3 ½  uur per les, laatste les incl. examen 4 uur)
DOELGROEP: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, amateurkoks, foodies, bloggers.
VOOROPLEIDING: ten minste Basis level 1  of SDEN2.
ZELFSTUDIE: we adviseren 5 uur thuisstudie.
PRIJS:   € 295,- inclusief examen.

Bekijk alle cursusdata

30 gerechten en 30 wijnen!

We proeven en bespreken per les 10 gerechten en 10 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan.
Daarnaast ontvang je een werkschrift om tijdens de cursus te gebruiken.

wijncursus Heerlen

 

Nieuw boek!

Tijdens de cursus behandelen we drie modules, maar het boek geeft je maar liefst 11 hoofdstukken. Dit zijn de onderwerpen:

* Wijn proeven, kopen, beoordelen
* Introductiemodule: de gastronomische proefmethode
* Chefmodule: koken naar de wijn
* Sommeliermodule: wijn bij het gerecht
* Kijk op gastronomie
* Cultuur: diverse keukens
* Productkennis en toepassingen
* Dranken gastronomisch
* Organisatie en gastvrijheid
* Praktijkvoorbeelden: restaurant Rantree*, FG restaurant**
* Snel kiezen: tips en trucs

De systematische methode

De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen, waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt. De proefervaringen van 30 gerechten en wijnen worden samen besproken, zo leer je hoe je kunt koken naar de wijn, en hoe je de wijn kiest of aanpast.


Inhoud van de cursus

Er wordt heerlijk gekookt door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Dag 1: wijnproeven, menuleer, smaakleer

  • de betekenis van gastronomie
  • de gastronomische proefmethode
  • smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
  • de gastronomische methode - conclusies
  • menuleer, cultuurgebonden
  • de spanningsboog
  • balans
  • een probleem oplossen
  • smaakverzadiging
  • smaakdominantie

wijn drinken

Dag 2: 'chef module' koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • de basis: product, bereiding, garnituren
  • overige smaakmakers
  • koken naar de wijn
  • kooktechnieken
  • de waterscheiding
  • zwaarte gebruiken
  • snijtechnieken
  • kleuren in een gerecht

Dag 3: 'sommelier module' de wijn bij het eten

  • wijn proeven en wijn kopen
  • dominante smaken in een gerecht
  • wijn aanpassen
  • kleuren in wijn
  • de vorm van het glas
  • aperitiefwijnen
  • kaas en wijn
  • dessertwijnen
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 meerkeuzevragen, 5 open vragen.

De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.

Gezamenlijk proeven

De Wijn & Spijscursus kan helaas geen rekening houden met allergieën of dieetwensen.
Voor vegetariërs ontwikkelen we een eigen wijn & spijscursus
Als we aparte gerechten laten maken krijgen cursisten verschillende ervaringen van de wijn- en spijscombinaties en kan het niet meer gezamenlijk besproken worden.

Schrijf je nu in

Zodra je je ingeschreven en betaald hebt, ontvang je een bevestiging.
Het cursusboek en werkschrift worden uitgedeeld op de eerste lesdag.


Lesschema


(Start)datum: 04 oktober 2020 - Maastricht

DatumTijdLocatie
Zondag 04 oktober 202012:00RantréeMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 01 november12:00RantréeChef module: koken naar de wijn
Zondag 08 november12:00RantréeSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 10 oktober 2020 - Den Bosch

DatumTijdLocatie
Zaterdag 10 oktober 202014:00Le Vin 'xMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zaterdag 31 oktober14:00Le Vin 'xChef module: koken naar de wijn
Zaterdag 07 november14:00Le Vin 'xSommelier module: wijn bij het eten, examen

Dit evenement is uitverkocht

(Start)datum: 01 november 2020 - Amsterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 01 november 202012:00FOUR ELEMENTS HOTELMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 15 november12:00FOUR ELEMENTS HOTELChef module: koken naar de wijn
Zondag 22 november12:00FOUR ELEMENTS HOTELSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 08 november 2020 - Rotterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 08 november 202012:00KwiezienMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 22 november12:00KwiezienChef module: koken naar de wijn
Zondag 29 november12:00KwiezienSommelier module: wijn bij het eten, examen

Dit evenement is uitverkocht

(Start)datum: 21 maart 2021 - Rotterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 21 maart 202112:00KwiezienMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 28 maart12:00KwiezienChef module: koken naar de wijn
Zondag 11 april12:00KwiezienSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 27 maart 2021 - Den Bosch

DatumTijdLocatie
Zaterdag 27 maart 202114:00Le Vin 'xMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zaterdag 10 april14:00Le Vin 'xChef module: koken naar de wijn
Zaterdag 24 april14:00Le Vin 'xSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 16 mei 2021 - Maastricht

DatumTijdLocatie
Zondag 16 mei 202112:00RantréeMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 30 mei12:00RantréeChef module: koken naar de wijn
Zondag 06 juni12:00RantréeSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven



Ons internationaal erkende cursusaanbod:

Onze Referenties

Jorien Termond
Jorien Termond
"Via via werd mij getipt om de WSET lessen bij de Wijnstudio te doen. Na de eerste les was ik helemaal gelukkig. Wat gaaf om elke les weer mensen voor je neus te hebben die weten wat ze vertellen, waarbij de passie van hen afspat. Ik heb een referentiekader opgebouwd waarmee ik alle wijnen kan proeven en beoordelen."
Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22.