info@wijnstudio.nl | Tel: 070 - 22 05 430 Nederlands English Facebook  

Nieuw: Nederlandstalig! Advanced cursus info en aanmelding

Een passende Wijncursus Cursusaanbod

Leer combineren Wijn en Spijs info en aanmelding

opleiding professionals "Wine professional" Info en aanmelding

Internationaal Wijnbrevet Online wijncursus Info en aanmelding

Test hier uw wijnkennis Doe nu de test!

wijncursus Lesboeken Gastronomie Wijn kleur IMG_0026 WIO_Ontwerp_Home_03

Wijn & Spijs cursus

Werkboek en theoretische onderbouwing

De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt en je aan de hand van vele proefervaringen leert om de juiste wijnen te kiezen bij het eten... en het juiste eten bij de wijn. Wat kun je doen om dat aan elkaar aan te passen?

30 gerechten en 30 wijnen!

We proeven en bespreken per les 10 gerechten en 10 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan

TIJDSDUUR:   3 middagen (12:00 – 15:30 u.)
DOELGROEP: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, amateurkoks
NIVEAU: vanaf Basis level 1
PRIJS:   € 295,- inclusief examen

Bekijk alle cursusdata


Inhoud van de cursus

Er wordt heerlijk gekookt door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Dag 1: THEORIE VAN MENULEER, WIJNPROEVEN, SMAAKLEER

  • de betekenis van gastronomie
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: de WSET systematische proefmethode
  • de 4 basissmaken en umami
  • smaakpatronen van wijn
  • smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijn-spijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • probleemcombinaties

wijn drinken

Dag 2: "DE CHEF MODULE" koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

Dag 3: "DE SOMMELIER MODULE" de wijn bij het eten kiezen

  • wijn proeven en wijn kopen
  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • smaken zijn voorspelbaar: druiven, viticultuur, vinificatie
  • klassieke en moderne wijnen
  • de wijnen aanpassen
  • aperitief wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • zelf je wijn kiezen
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 multiple-choice vragen, 5 open vragen.

De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.


Lesschema



Ons internationaal erkende cursusaanbod:

Onze Referenties

Marjolein Coppens-Hofman
Marjolein Coppens-Hofman
"Na geweldig goede service en adviezen van Jeroen van de Wijnstudio ben ik gestart met de WSET level 2 cursus. Veel geleerd deze eerste week! Wijn leren beoordelen en het communiceren over wijn geoefend. Geleerd wat ik kan lezen op alle etiketten en over het opslaan, bewaren en serveren van wijn. Een enthousiaste nieuwe cursist."
Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador Wijnspijs.nl

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: 070-22 05 430.