info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22 Nederlands English Facebook  

Nieuw: Nederlandstalig! Advanced cursus info en aanmelding

Een passende Wijncursus Cursusaanbod

Leer combineren Wijn en Spijs info en aanmelding

opleiding professionals "Wine professional" Info en aanmelding

Internationaal Wijnbrevet Online wijncursus Info en aanmelding

Test hier uw wijnkennis Doe nu de test!

Port Banyuls Aromazon Wijn kleur IMG_0026 WIO_Ontwerp_Home_03

Wijn & Spijs cursus

30 gerechten en 30 wijnen!

We proeven en bespreken per les 10 gerechten en 10 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan

Werkboek en theoretische onderbouwing

De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt en je aan de hand van vele proefervaringen leert om de juiste wijnen te kiezen bij het eten... en het juiste eten bij de wijn. Wat kun je doen om dat aan elkaar aan te passen?

TIJDSDUUR:   3 dagdelen (3 uur per les, laatste les incl. examen 3 ½ uur).
DOELGROEP: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, amateurkoks.
NIVEAU: vanaf Basis level 1, of SDEN 2.
ZELFSTUDIE: we adviseren 5 uur thuisstudie.
PRIJS:   € 295,- inclusief examen.

Bekijk alle cursusdata


Inhoud van de cursus

Er wordt heerlijk gekookt door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Dag 1: THEORIE VAN MENULEER, WIJNPROEVEN, SMAAKLEER

  • de betekenis van gastronomie
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: de WSET systematische proefmethode
  • de 4 basissmaken en umami
  • smaakpatronen van wijn
  • smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijn-spijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • probleemcombinaties

wijn drinken

Dag 2: "DE CHEF MODULE" koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

Dag 3: "DE SOMMELIER MODULE" de wijn bij het eten kiezen

  • wijn proeven en wijn kopen
  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • smaken zijn voorspelbaar: druiven, viticultuur, vinificatie
  • klassieke en moderne wijnen
  • de wijnen aanpassen
  • aperitief wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • zelf je wijn kiezen
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 meerkeuzevragen, 5 open vragen.

De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.


Lesschema


(Start)datum: 19 mei 2019 - Rotterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 19 mei 201912:00KwiezienMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 02 juni12:00KwiezienChef module: koken naar de wijn
Zondag 16 juni12:00KwiezienSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven (nog 2 plaatsen)


(Start)datum: 19 mei 2019 - Maastricht

DatumTijdLocatie
Zondag 19 mei 201912:00Restaurant RantréeMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 02 juni12:00Restaurant RantréeChef module: koken naar de wijn
Zondag 16 juni12:00Restaurant RantréeSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 02 juni 2019 - Nuenen - Eindhoven

DatumTijdLocatie
Zondag 02 juni 201912:00Restaurant OlijfMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 16 juni12:00Restaurant OlijfChef module: koken naar de wijn
Zondag 30 juni12:00Restaurant OlijfSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 02 juni 2019 - Amsterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 02 juni 201912:00Wijnbar PaskamerMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 16 juni12:00Wijnbar PaskamerChef module: koken naar de wijn
Zondag 23 juni12:00Wijnbar PaskamerSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 23 juni 2019 - Den Haag

DatumTijdLocatie
Zondag 23 juni 201912:00Cottontree CityMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 07 juli12:00Cottontree CityChef module: koken naar de wijn
Zondag 14 juli12:00Cottontree CitySommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 19 september 2019 - Venlo

DatumTijdLocatie
Donderdag 19 september 201919:00Chez l'HêtreMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Donderdag 03 oktober19:00Chez l'HêtreChef module: koken naar de wijn
Donderdag 10 oktober19:00Chez l'HêtreSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 03 november 2019 - Amsterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 03 november 201912:00Wijnbar PaskamerMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 17 november12:00Wijnbar PaskamerChef module: koken naar de wijn
Zondag 24 november12:00Wijnbar PaskamerSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 03 november 2019 - Rotterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 03 november 201912:00KwiezienMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 10 november12:00KwiezienChef module: koken naar de wijn
Zondag 17 november12:00KwiezienSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven



Ons internationaal erkende cursusaanbod:

Onze Referenties

Coen Muysken
Coen Muysken
Restaurant Karel V
"Vakkundige docenten zorgen voor gevarieerde lessen boordevol eigen ervaringen en ruimte voor discussie. Dit zorgt voor interactieve lessen waarin je constant geprikkeld wordt. Uitstekend contact met de organisatie. De studiemethode is duidelijk ingedeeld met veel aandacht voor het examen. De Wijnstudio zorgt voor een soepel, prettig traject met goede resultaten!"
Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22.