info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22 Nederlands English Facebook  

Nieuw: Nederlandstalig! Advanced cursus info en aanmelding

Een passende Wijncursus Cursusaanbod

Leer combineren Wijn en Spijs info en aanmelding

opleiding professionals "Wine professional" Info en aanmelding

Internationaal Wijnbrevet Online wijncursus Info en aanmelding

Test hier uw wijnkennis Doe nu de test!

Port Banyuls Aromazon Wijn kleur IMG_0026 WIO_Ontwerp_Home_03

Wijn & Spijs cursus

30 gerechten en 30 wijnen!

We proeven en bespreken per les 10 gerechten en 10 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan

Nieuw boek!

Dit seizoen starten we met een complete vernieuwd en uitgebreid boek. Tijdens de cursus behandelen we drie modules, maar het boek geeft je maar liefst 11 hoofdstukken. Dit zijn de onderwerpen:

* Wijn proeven, kopen, beoordelen
* Introductiemodule: de gastronomische proefmethode
* Chefmodule: koken naar de wijn
* Sommeliermodule: wijn bij het gerecht
* Kijk op gastronomie
* Cultuur: diverse keukens
* Productkennis en toepassingen
* Dranken gastronomisch
* Organisatie en gastvrijheid
* Praktijkvoorbeelden: restaurant Rantree, FG restaurant**
* Snel kiezen: tips en trucs

De systematische methode

De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen, waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt. De proefervaringen van 30 gerechten en wijnen worden samen besproken, zo leer je hoe je kunt koken naar de wijn, en hoe je de wijn kiest of aanpast.

TIJDSDUUR:   3 dagdelen (3 ½  uur per les, laatste les incl. examen 4 uur)
DOELGROEP: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, amateurkoks, foodies, bloggers.
VOOROPLEIDING: ten minste Basis level 1  of SWEN2.
ZELFSTUDIE: we adviseren 5 uur thuisstudie.
PRIJS:   € 295,- inclusief examen.

Bekijk alle cursusdata

 


Inhoud van de cursus

Er wordt heerlijk gekookt door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Dag 1: wijnproeven, menuleer, smaakleer

  • de betekenis van gastronomie
  • de gastronomische proefmethode
  • smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
  • de gastronomische methode - conclusies
  • menuleer, cultuurgebonden
  • de spanningsboog
  • balans
  • een probleem oplossen
  • smaakverzadiging
  • smaakdominantie

wijn drinken

Dag 2: 'chef module' koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • de basis: product, bereiding, garnituren
  • overige smaakmakers
  • koken naar de wijn
  • kooktechnieken
  • de waterscheiding
  • zwaarte gebruiken
  • snijtechnieken
  • kleuren in een gerecht

Dag 3: 'sommelier module' de wijn bij het eten

  • wijn proeven en wijn kopen
  • dominante smaken in een gerecht
  • wijn aanpassen
  • kleuren in wijn
  • de vorm van het glas
  • aperitiefwijnen
  • kaas en wijn
  • dessertwijnen
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 meerkeuzevragen, 5 open vragen.

De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.


Lesschema


(Start)datum: 19 september 2019 - Venlo

DatumTijdLocatie
Donderdag 19 september 201919:00Chez l'HêtreMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Donderdag 03 oktober19:00Chez l'HêtreChef module: koken naar de wijn
Donderdag 10 oktober19:00Chez l'HêtreSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 02 november 2019 - Den Bosch

DatumTijdLocatie
Zaterdag 02 november 201914:00Le Vin 'xMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zaterdag 16 november14:00Le Vin 'xChef module: koken naar de wijn
Zaterdag 23 november14:00Le Vin 'xSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 03 november 2019 - Amsterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 03 november 201912:00Wijnbar PaskamerMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 17 november12:00Wijnbar PaskamerChef module: koken naar de wijn
Zondag 24 november12:00Wijnbar PaskamerSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven (nog 2 plaatsen)


(Start)datum: 03 november 2019 - Rotterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 03 november 201912:00KwiezienMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 10 november12:00KwiezienChef module: koken naar de wijn
Zondag 17 november12:00KwiezienSommelier module: wijn bij het eten, examen

Dit evenement is uitverkocht

(Start)datum: 03 november 2019 - Maastricht

DatumTijdLocatie
Zondag 03 november 201912:00Restaurant RantréeMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 17 november12:00Restaurant RantréeChef module: koken naar de wijn
Zondag 24 november12:00Restaurant RantréeSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 10 november 2019 - Nuenen - Eindhoven

DatumTijdLocatie
Zondag 10 november 201912:00Restaurant OlijfMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 24 november12:00Restaurant OlijfChef module: koken naar de wijn
Zondag 01 december12:00Restaurant OlijfSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 08 maart 2020 - Amsterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 08 maart 202012:00Wijnbar PaskamerMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 22 maart12:00Wijnbar PaskamerChef module: koken naar de wijn
Zondag 29 maart12:00Wijnbar PaskamerSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 22 maart 2020 - Rotterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 22 maart 202012:00KwiezienMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 05 april12:00KwiezienChef module: koken naar de wijn
Zondag 19 april12:00KwiezienSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 28 maart 2020 - Den Bosch

DatumTijdLocatie
Zaterdag 28 maart 202012:00Le Vin 'xMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zaterdag 04 april12:00Le Vin 'xChef module: koken naar de wijn
Zaterdag 18 april12:00Le Vin 'xSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven


(Start)datum: 29 maart 2020 - Maastricht

DatumTijdLocatie
Zondag 29 maart 202012:00Restaurant RantréeMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 05 april12:00Restaurant RantréeChef module: koken naar de wijn
Zondag 19 april12:00Restaurant RantréeSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven



Ons internationaal erkende cursusaanbod:

Onze Referenties

Peter de Ruiter - CATCH by Simonis
CATCH by Simonis
"Een wijncursus volgen bij de wijnstudio is een beleving. Jeroen heeft mij en een aantal collega's in een aantal weken voorbereid op dit examen. Hij heeft heeft een waanzinnig grote passie voor wijn, brede vakkennis en kan daardoor de leerstof goed overbrengen op de cursisten. Naast de studieboeken gaf hij ons zoveel meer informatie. Het enthousiasme en de kennis waarmee de docent ons voorbereid heeft, zie je terug in de extra uren die hij (in zijn eigen tijd) voor ons heeft vrijgemaakt. We zijn goed voorbereid en we hebben echt genoten van deze cursus. Zo gingen wij vol vertrouwen het examen tegemoet. Wij hebben naast het certificaat iets net zo belangrijks meegekregen...een nog grotere passie en interesse voor wijnsoorten! Dit alles door de waanzinnige begeleiding. Dank jullie wel "Wijnstudio" voor de  Inspirerende en leerzame  weken!Peter de Ruiter - Catch By Simonis, manager"
Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22.