Proefcollege Heritage – oude wijnstokken
Wijn wordt in de wijngaard gemaakt.
De waarde van oude wijnstokken, nu en in de toekomst.


- de bijzondere kwaliteiten van oude wijnstokken
- duurzaamheid en klimaatverandering
- spannende projecten
- proeven als een professional
- Heritage vineyards: wat maakt de unieke kwaliteit
- Heritage Vineyards in een duurzame toekomst
- Ontwikkelingen in de Oude en Nieuwe Wereld
- Old Vines, Viñas Viejas, Veilles Vignes, Alte Reben: leer ze kennnen
- Proeven met Job de Swart, Master of Wine
- Inclusief 8 bijzondere proefwijnen
Praktische info
DATUM: | zondag 15 oktober, 14.00 uur |
LOCATIE: | Diversas, Utrecht |
PROEVEN: | 8 bijzondere wijnen in diverse stijlen |
Nieuwe kijk op oude druivenstokken
Wijn wordt in de wijngaard gemaakt, is een bekende uitspraak. Vanuit die visie is de toegevoegde waarde van oude druivenplanten voor het maken van kwaliteitswijn de laatste jaren in een ander daglicht komen te staan. Master of Wine Job de Swart geeft daarom een proefcollege over de nieuwe kijk op oude druivenstokken.
Steeds vaker kom je termen als Vieilles Vignes, Viñas Viejas, Alte Reben of Old Vines tegen op een wijnetiket. Er is sprake van een duidelijke, internationale trend bij producenten om wijn van druiven van percelen met oude stokken apart te bottelen. Tegelijk doen verschillende universiteiten en wijnjournalisten enorm hun best om zogenaamde ‘heritage vineyards’ in kaart te brengen en hierop de aandacht te vestigen. Wat maakt oude druivenstokken zo bijzonder om te strijden voor behoud in de toekomst? Master of Wine Job de Swart vertelt je er alles over op zondagmiddag 15 oktober.
Vragen die aan bod komen:
Wanneer spreek je van oude druivenstokken (old vines)?
Wat zijn ‘heritage vineyards’ en waarom staan ze zo in de belangstelling?
In hoeverre zijn oude druivenplanten een voorwaarde voor het maken van kwaliteitswijn?
Welke rol kunnen oude druivenstokken spelen bij verduurzaming van de wijnbouw en klimaatverandering?
Tijdens het proefcollege proeven we 8 mooie wijnen, afkomstig van druiven van (zeer) oude druivenstokken, in diverse kwaliteiten en wijnstijlen. Jobs internationale selectie bevat bekende signatuurwijnen, maar er is tegelijk aandacht voor spannende projecten van rijzende sterren. Kortom, een proeverij om niet te missen!
Job de Swart MW
Job is sinds 2018 de derde Master of Wine in Nederland. Naast zijn werk als wijninkoper en Wijnstudio-docent geeft hij regelmatig presentaties en proeverijen voor wijnprofessionals en liefhebbers.