Proefcollege het Nieuwe Spanje
Diversiteit en vernieuwing in een klassiek wijnland
- nieuwe wijnen van oud terroir
- verloren druivenrassen komen terug
- wijn van oude stokken, en grote hoogtes
- Proeven als een professional
- Herontdekking van inheemse druivenrassen
- Terroir: de rol van bodem en klimaat
- Oude stokken, hooggelegen wijngaarden, nieuwe wijnen
- Proeven met Ronald Wortel DipWSET, hoofddocent Diploma Course
- Kleine groep, maximaal 24 deelnemers
- Inclusief 8 wijnen van goede tot hoge kwaliteit
Praktische info
DATUM: | zondag 4 mei 14.00 uur |
LOCATIE: | Diversas, Utrecht |
PROEVEN: | 8 unieke kwaliteitswijnen |
VOOROPLEIDING: | vanaf (internationaal) Wijnbrevet |
Proefcollege Het Nieuwe Spanje
Diversiteit en vernieuwing uit een klassiek wijnland
Spanje staat bekend om zijn klassiekers, van statige houtgerijpte Rioja en voluptueuze Ribera del Duero tot natuurlijk Cava en Sherry.
Deze wijnen vormen nog altijd het fundament van de wijnproductie, maar daarnaast is Spanje volop in ontwikkeling. Steeds meer is Spanje een bron van spannende nieuwe wijnen – vaak verrassend betaalbaar – en tegelijkertijd worden klassiekers opnieuw uitgevonden. Hoog tijd dus om dieper in het land te duiken.
Ronald Wortel DipWSET leidt je tijdens het Proefcollege langs de verschillende gebieden en wijnstijlen van dit boeiende wijnland. Hij gaat uitgebreid in op de verschillen in klimaat, bodems, wijngaardbeheer en vinificatie en bespreekt daarbij ook de trends met betrekking nieuwe stijlen en de herontdekking van inheemse druivenrassen.
Proeven
We proeven 8 bijzondere Spaanse wijnen. Verwacht géén traditionele Gran Reserva Rioja (hoe mooi dat ook kan zijn), maar bijvoorbeeld wél elegante Viñedo Singular Rioja uit de hooggelegen wijngaarden in Alavesa, een spannende Vino de Pasto uit Jerez of Garnacha van oude stokken uit Calatayud.
Over Ronald Wortel DipWSET
Ronald heeft ruim 20 jaar ervaring in het wijnvak. Hij is redacteur en columnist bij Perswijn, hét wijnmagazine voor liefhebbers en professionals en daarnaast geeft hij veel les; naast de cursussen die hij voor de Wijnstudio geeft, werkt hij onder meer als hoofddocent voor het WSET Diploma programma bij de New Zealand School of Wines & Spirits.