Proefcollege Madeirawijn
Madeirawijnen zijn uniek. Alles wat een wijn afbreekt maakt madeira mooier, en goede madeira is oneindig houdbaar. Leer de druivenrassen en stijlen kennen, en de gastronomische mogelijkheden.


- ligging, klimaat en natuur van Madeira
- de rijke historie van madeirawijn
- druivenrassen en wijnstijlen
- proeven; de balans van zoet, zuur, body en aroma's
- gastronomische mogelijkheden
- Leer het eiland Madeira kennen: klimaat en natuur
- Historie, wijnbouw, unieke wijnstijlen
- Gastronomische mogelijkheden van madeirawijn
- Nederlandse presentatie
- Door Jeroen Bronkhorst, Certified Madeira Wine Educator
- Inclusief 8 zeer goede en premium madeirawijnen
Praktische info
DATUM: | zondag 17 mei |
TIJD: | 14.00 – 17.00 uur |
LOCATIE: | Diversas, Utrecht |
VOOROPLEIDING: | Vanaf (Internationaal) Wijnbrevet |
PRIJS: | € 99,- inclusief 8 proefwijnen en enkele hapjes |
Toen ’s werelds bekendste wijnschrijfster Jancis Robinson MW gevraagd werd welke wijn ze mee zou nemen naar een onbewoond eiland was haar antwoord: ‘Madeira’. Het eiland Madeira is puur vulkanisch, en de hellingen zijn zeer stijl. In het noorden waaien wolken over het land, en er zijn 250 dagen mist per jaar. Het centraal gebergte is ruig en groen, en het zuiden is zonnig, met palmbomen. Het hele jaar bloeien er bloemen, en overal groeien varens en mossen. De wijnen zijn uniek, nergens ter wereld vindt je deze stijl. Een goede Madeira is oneindig houdbaar, en er zijn nog uitstekende wijnen te koop uit de 19e eeuw!
We starten met de ligging van Madeira en het klimaat. De rijke historie van madeira komt uitgebreid aan bod: de betekenis van Madeira als hub van de wereldhandel, het leven aan boord van de VOC-schepen. De opening van het Suezkanaal, en het ontstaan van madeirawijn zoals we die nu kennen. Wijnbouw onder extreme omstandigheden, de verschillende druivenrassen en hun stijlen. Wijn maken met behulp van warmte en oxidatie. Bewaren, serveren en gastronomie; we gaan het bespreken en proeven.
De wijnen die tijdens dit Proefcollege op tafel komen: 8 wijnen, van 7 producenten, 8 verschillende druiven, in 8 stijlen.
Jeroen Bronkhorst is Certified Madeira Wine Educator, een intensieve 5-daagse opleiding op het eiland. Hij is er vele malen geweest en heeft een boek geschreven: ‘Madeira Wine Today’. Madeira is een niche-product, er is slechts 398 hectare wijnbouw op het eiland, maar madeira wordt over de hele wereld verkocht, en veel madeira’s zijn door de eeuwen heen altijd een premium wijn geweest.