Proefcollege Madeirawijn

Madeirawijnen zijn uniek. Alles wat een wijn afbreekt maakt madeira mooier, en goede madeira is oneindig houdbaar. Leer de druivenrassen en stijlen kennen, en de gastronomische mogelijkheden.

Nederlands
Mood photo for Proefcollege Madeirawijn
Proefcollege Madeirawijn
€ 98,-
Prijs inclusief 8 uitstekende proefwijnen en enkele hapjes
Wat leer je tijdens dit proefcollege:
  • ligging, klimaat en natuur van Madeira
  • de rijke historie van madeirawijn
  • druivenrassen en wijnstijlen
  • proeven; de balans van zoet, zuur, body en aroma's
  • gastronomische mogelijkheden
Heb je vragen, of heb je advies nodig? Bel of mail ons.
(043) 450 15 22
Stuur een e-mail

Proefcollege Madeirawijn

  • Leer het eiland Madeira kennen: natuur en cultuur
  • Historie, wijnbouw, unieke wijnstijlen
  • Gastronomische mogelijkheden van madeirawijn
  • Nederlandse presentatie
  • Door Jeroen Bronkhorst, Certified Madeira Wine Educator
  • Inclusief 8 zeer goede en premium madeirawijnen

Praktische info

DATUM:zondag 19 februari
TIJD:van 14.00 – 17.00 uur
LOCATIE:Maarssen: restaurant 'Le Brasseur'
VOOROPLEIDING:Vanaf (Internationaal) Wijnbrevet
PRIJS:€ 98,- inclusief 8 proefwijnen en enkele hapjes

Toen ‘s werelds bekendste wijnschrijfster Jancis Robinson MW gevraagd werd welke wijn ze mee zou nemen naar een onbewoond eiland was haar antwoord: ‘madeira’. Het eiland Madeira is puur vulkanisch, en de hellingen zijn zeer stijl. In het noorden waaien wolken over het land, het centraal gebergte is ruig en groen, en het zuiden is zonnig, met palmbomen. Het hele jaar bloeien er bloemen, en overal groeien varens en mossen. De wijnen zijn uniek, nergens ter wereld vindt je deze stijl. Een goede Madeira is oneindig houdbaar, en er zijn nog uitstekende wijnen te koop uit de 19e eeuw!

We starten met de ligging van Madeira en het klimaat. Madeira is lid van de fortified family, we maken een kort vergelijk. De rijke historie van madeira komt aan bod, het leven aan boord van de VOC-schepen, de opening van het Suezkanaal,  en het ontstaan van madeirawijn zoals we die nu kennen. Wijnbouw onder extreme omstandigheden, wijn maken met behulp van warmte en oxidatie, de verschillende druivenrassen en hun stijlen; we gaan het bespreken en proeven.

Jeroen Bronkhorst is  Certified Madeira Wine Educator, een intensieve 5-daagse opleiding op het eiland. Hij is er vele malen geweest en heeft een boek geschreven: ‘Madeira Wine Today’.  Madeira is een niche-product, er is slechts 445 hectare wijnbouw op het eiland, maar madeira wordt over hele wereld verkocht, en veel madeira’s zijn door de eeuwen heen altijd een premium wijn geweest.

Beschikbaarheid

Startdatum: zo 19 februari 2023
Plaats: Le Brasseur (Maarssen)
Inschrijven
Proefcollege Madeirawijn
zo 19 februari
14:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen