Proefcollege Natuurwijn
Trends, ontwikkelingen , en uitdagingen


- ontwikkeling van nieuwe wijnstijlen
- wijnbouw, regelgeving, hotspots
- de geschiedenis van wijn maken
- proeven van diverse stijlen, zoals ongefilterd, oranje wijn, en petnat
- Oorsprong, wijnbouw, wat is natuurwijn
- Trends, ontwikkelingen, uitdagingen
- Ongefilterd, oranje wijn, petnat
- Door Niels van Laatum, auteur van 'Natuurwijn'
- Proeven en herkennen van stijlen
Praktische info
DATUM: | zondag 30 november |
TIJD: | 14.00 – 17.00 uur |
LOCATIE: | Diversas, Utrecht |
PROEVEN: | 8 zeer diverse wijnen wereldwijd |
VOOROPLEIDING: | vanaf(internationaal) wijnbrevet |
‘Voor wie verder durft te proeven dan zijn neus lang is’
In dit proefcollege vertelt Niels van Laatum hoe natuurwijn wordt gemaakt, en wat de trends en ontwikkelingen zijn.
We behandelen oorsprong van natuurwijn, de wijnbouw, regelgeving en hotspots
Terug naar de basis
In dit proefcollege maken we een reis terug in de tijd, en nemen een aanloop naar de toekomst. We proeven wat de moderne interpretatie van oerwijn is, zoals het grofweg voor WOII werd gemaakt. Daarbij kijken we welke invloed natuurwijn heeft op het wijnlandschap richting de komende decennia.
We proeven exemplarische wijnen uit diverse internationale regio’s in diverse typen en stijlen. Van ongefilterd wit en rood, tot pet-nat en oranje (amber) wijn. We leren de theorie achter natuurwijn, hoe het ontstaan is en waar, en wat nou eigenlijk de regels zijn.
Niels van Laatum laat je ontdekken waarom en hoe natuurwijn anders is, en soms ook helemaal niet. Hoe er gewerkt wordt in de wijngaard en wat er in de wijnkelder gebeurt – of juist niet. Wat typische natuurwijnfouten (kunnen) zijn en waaraan je die herkent. We gaan in op trends, op ontwikkelingen en waarom natuurwijn nooit ‘goedkoop’ kan zijn.
Proeven
We proeven 8 natuurwijnen uit diverse landen, in verschillende typen en stijlen. Exemplarische wijnen die staan voor typische (vaak veelbesproken) onderwerpen die spelen rondom natuurwijn. Die je – wie weet – overhalen om oude vooroordelen de deur uit te doen en nieuwe wijnwegen te bewandelen.
Over Niels van Laatum
Niels heeft 15 jaar ervaring in het wijnvak. Hij is freelance wijnredacteur voor o.a. BCBG Magazine, Winelife magazine en ENTREE magazine. Bovendien proever en schrijver voor De Grote Hamersma. Ook is hij auteur van het boek Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn. Met die kennis als achtergrond geeft Niels cursussen en workshops over natuurwijn. Daarnaast is hij culinair recensent voor De Buik in Rotterdam én zijn woonplaats Den Haag.