Proefcollege Port en Dourowijnen

Port is er in zoveel stijlen. Niet alleen in ruby en tawny, maar ook verrassend goede white port. Je leert de Douro-wijnregio kennen, en we proeven Dry white, Colheita, Douro-wijn, LBV, Crusted, Vintage en oude Tawny Port.

Nederlands
Mood photo for Proefcollege Port en Dourowijnen
Proefcollege Port en Dourowijnen
€ 99,-
Inclusief 8 (vooral premium) proefwijnen
Beschikbaarheid
Wat leer je tijdens dit proefcollege:
  • De historie van portwijnen
  • De Douro wijnregio
  • Portwijn-stijlen, ruby's en tawny's
  • Viticultuur, vinificatie
  • Port serveren, gastronomie
Heb je vragen, of heb je advies nodig? Bel of mail ons.
(043) 450 15 22
Stuur een e-mail

Proefcollege Port en Dourowijnen

  • Douro wijnregio, historie, port-wijnstijlen, viticultuur en vinificatie
  • Gastronomische mogelijkheden van port
  • Nederlandstalige presentatie
  • Door Jeroen Bronkhorst, de eerste Certified Port Educator van Nederland
  • Inclusief 8 zeer goede, premium en super-premium wijnen

Praktische info

DATUM: dinsdag 23 januari 2024
TIJD:19.00-22.00 uur
LOCATIE: Hilversum: Il Divino
VOOROPLEIDING:Vanaf (Internationaal) Wijnbrevet

Port is een enorm veelzijdige wijn, en kent zo veel stijlen. De Douro is een fascinerend wijngebied, door UNESCO uitgeroepen tot beschermd werelderfgoed.

We trekken langs de rivier stroomopwaarts de Douro in, en zien we de verdeling in regio’s en de invloed van het veranderende klimaat op de wijn. De stijlverschillen van ruby’s en tawny’s worden besproken, en hoe ze tot stand komen. Het verschil tussen blends met een gemiddelde leeftijd en wijnen met jaargang wordt duidelijk.

De historie van de Douro regio, de rol van de Engelsen, de handel en fraude in port komen voorbij. De belangrijke regulerende rol van het IVDP komt aan bod, en de Port Wine Brotherhood, die de Vintage jaren uitroept.

We kijken naar de viticultuur en bodem, en de belangrijkste witte en blauwe druivenrassen. Bij vinificatie krijg je een uitleg over ‘lagares’, en het versterken van wijn. We beschouwen de rijping op verschillende houten vaten en de invloed op de wijnstijl, en de ‘cask finish’. Dit proefcollege eindigt met tips over port en gastronomie. Tussendoor proeven we mooie voorbeelden van port-stijlen, met behulp van de Port-aromacirkel©. Er worden zeer goede en vooral premium wijnen geproefd: dry white, white Colheita, een premium stille wijn, LBV, Crusted, een bijzondere Vintage, Tawny 20 years,  en de laatste wijn is een top-verrassing! Na dit college is je kennis van port weer helemaal actueel.

Jeroen Bronkhorst is founder van de Wijnstudio en Certified Port Educator voor het IVDP. Schrijven van diverse boeken over wijn, en auteur van de podcasts ‘Wijnstudio’.

Beschikbaarheid

Startdatum: di 23 januari 2024
Plaats: Il diVino wijnwinkel - Hilversum (Hilversum)
Inschrijven
Proefcollege Port
di 23 januari
19:00
Il diVino wijnwinkel – Hilversum, Bussummerstraat 6, Hilversum