Proefcollege Rhônedruiven

Kwaliteitswijnen van druiven uit de de beroemde crus aan de oever van de Rhône zijn een inspiratiebron voor wijnmakers wereldwijd.

Nederlands
Mood photo for Proefcollege Rhônedruiven
Proefcollege Rhônedruiven
€ 110,-
We proeven 8 bijzondere (meest premium) wijnen
Beschikbaarheid
Wat leer je in dit proefcollege:
 • kwaliteitswijnen van Rhônedruiven
 • de verschillen tussen blenden en cépage
 • klimaatveranderandering, invloed op wijn
 • Spaanse, Amerikaanse, Australische wijnen
 • nieuwe projecten
Let op: maximaal 24 deelnemers.
Heb je vragen, of heb je advies nodig? Bel of mail ons!
(043) 450 15 22
Stuur een e-mail

Proefcollege Rhônedruiven

 • Mono-cépage of blend: uitblinken of aanvullen
 • Klimaatchaos, hitte en druifeigenschappen
 • Noord-en Zuid-Rhône, Spanje, Australië, en meer
 • Spraakmakende wijnen en nieuwe projecten
 • Proeven met Job de Swart, Master of Wine
 • Inclusief 8 zeer goede wijnen uit diverse regio's

Praktische info

DATUM:zondag 14 april, 14.00 uur
LOCATIE:Diversas, Utrecht
PROEVEN:8 bijzondere witte en rode wijnen
VOOROPLEIDING:vanaf (internationaal) wijnbrevet

Proefcollege Rhônedruiven en blends
Kwaliteitswijnen van druiven uit de beroemde crus aan de oevers van de Rhône zijn een inspiratiebron voor wijngaardeniers in (gematigde) mediterrane klimaten wereldwijd. Dit varieert van de populaire viognier en syrah op terraswijngaarden in het noorden tot grenache blanc, grenache noir en mourvèdre op de beroemde bodems met rolkeien in het zuiden. Deze rassen zijn in staat om uit te blinken als cepagé, maar kunnen elkaar ook prachtig aanvullen in een blend. Bovendien neemt het belang van deze mediterrane rassen toe als gevolg van klimaatchaos, waarbij hitte- en droogtebestendigheid cruciale druifeigenschappen blijken.

Tijdens het proefcollege behandelt Master of Wine Job de Swart de belangrijkste wijnbouwgebieden voor rhônedruiven. Verder spreekt hij uitgebreid over de invloed van klimaat, bodem, wijngaardbeheer en vinificatie op de stijl en kwaliteit van de wijnen. Uiteraard komen de toonaangevende crus uit de Noord- en Zuid-Rhône aan bod. Tegelijkertijd is er voldoende aandacht voor betekenisvolle wijnregio’s in o.a. Spanje, Zuid-Afrika, Australië en de Verenigde Staten. Ga je mee op wijnavontuur?

Proeven
We proeven 8 bijzondere witte en rode wijn van rhônedruiven uit verschillende landen, in diverse kwaliteiten en smaakstijlen (niet versterkt). Naast enkele Zuid-Franse geweldenaars proeven we spannende wijnen van spraakmakende wijnmakers en nieuwe projecten. We beoordelen de wijnen blind, dus zonder zicht op het etiket. Laat je verrassen!

Job de Swart MW

Job is sinds 2018 de derde Master of Wine in Nederland. Naast zijn werk als wijninkoper voor Les Généreux – een samenwerkingsverband van 42 onafhankelijke wijnwinkels in Nederland en Vlaanderen – geeft hij regelmatig presentaties en proeverijen voor wijnprofessionals en liefhebbers.

Beschikbaarheid

Startdatum: zo 14 april 2024
Plaats: Diversas (Utrecht)
Inschrijven
Proefcollege Rhônedruiven
zo 14 april
14:00
Diversas, Grebbeberglaan 15, Utrecht