Proefcollege Wijngeschiedenis
Het meest complete verhaal over de geschiedenis van wijn, van het allereerste begin tot aan heden.
- de kwaliteit van de eerste druiven
- de reis van wijnbouw door de wereld
- culturen, religie's en wijngebruik
- het ontstaan van versterkte en mousserende wijnen
- wijngebruiken in de 20e en 21e eeuw
- en nog veel meer!
- Wijngeschiedenis: de kwaliteit van de eerste druiven
- De routes van wijnbouw, met kaarten en beelden
- De rol van wijn door de eeuwen heen
- We proeven 6 uitstekende wijnen met een historisch verhaal
- Les van Onno Kleyn, wijnschrijver bij de Volkskrant
- Inclusief certificaat van deelname
Praktische info
DATUM: | zondag 10 november, 14.00 uur |
LOCATIE: | Diversas, Utrecht |
PROEVEN: | 6 uitstekende wijnen |
VOOROPLEIDING: | vanaf (internationaal) Wijnbrevet |
Het meest complete verhaal over de geschiedenis van wijn. Door Onno Kleyn, een wandelende eten- en wijnencyclopedie, de meester-verteller. Het verhaal start met de kwaliteit van wilde druiven, en de wijndruiven uit Georgië en Azerbeidzjan, 9.000 jaar geleden. Welke routes heeft de wijnbouw gevolgd, en wat was de invloed van religie. Wijn maken in Kvevri’s en amfora’s, de wijnbouw op Kreta en de enorme wijn-inname van de Romeinen.
De middeleeuwse gezondheidsleer en het oppimpen van wijn met honing en specerijen. De houdbaarheid van wijn, verlengd met zwavel en vitriool. Het ontstaan van flessen in de 17e eeuw, de versterkte wijnen uit Spanje en Portugal. Mousserende wijnen en de rol van Dom Perignon en Louis Pasteur. Hoe rampzalige druivenziektes de wijnbouw transformeerde. De eerste AOC’s, en verplichte wijn bij de lunch op school.
Uiteindelijk komen we aan bij de 20e en 21e eeuw.
Het sherrydieet, en de rol van Wina Born. De koeltechnieken, ‘fruit driven wines’, en de botsing tussen de Oude en de Nieuwe School. Limburgse wijnen, biologische wijnen, en zelfs alcoholvrije wijnen komen aan bod. In 3 uur ben je helemaal bijgepraat, en weet je alles over hoe wijn zich ontwikkeld heeft, van het allereerste begin tot aan het heden. En we kijken naar de toekomst van wijn.
Over Onno Kleyn:
‘Schrijven over smaak, over eten en wijn is mijn beroep, mijn lust en mijn leven. Ik heb vaste rubrieken in de Volkskrant, schrijf voor verschillende magazines en andere opdrachtgevers en heb meer dan 40 boeken op mijn naam staan. Sinds 2010 leid ik schrijvers, sommeliers, lekkerbekkende amateurs, communicatiemensen, wetenschappers en bloggers op om (nog beter) te schrijven over eten en wijn, bij mijn Academie Culinair/Wijnschrijven.’