Wijn & spijscursus

Er wordt heerlijk gekookt door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Nederlands
Mood photo for Wijn & spijscursus
Wijn & spijscursus
€ 295,-
Inclusief studieboek, werkschrift en examen
Beschikbaarheid
Wat leer je tijdens deze cursus:
  • De gastronomische proefmethode toepassen
  • De basis: smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
  • De invloeden van kooktechnieken en kleuren in een gerecht
  • Wijn bij het eten, koken naar de wijn
Heb je vragen, of heb je advies nodig? Bel of mail ons.
(043) 450 15 22
Stuur een e-mail

Wijn & spijscursus

  • Inclusief studieboek en werkschrift
  • 3 Schott Zwiesel wijnglazen cadeau
  • 30 gerechtjes en 30 wijnen
  • Les van ervaren professionals
  • Inclusief examen en certificaat

Praktische info

TIJDSDUUR3 x 3 ½ uur per les, laatste les inclusief examen 4 uur
VOOROPLEIDINGBasiscursus level 1 of SDEN2
ZELFSTUDIEWe adviseren circa 5 uur thuisstudie
DOELGROEPWijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, amateurkoks, foodies, bloggers.

30 gerechten en 30 wijnen!

We proeven en bespreken per les 10 gerechten en 10 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan.
Daarnaast ontvang je een werkschrift om tijdens de cursus te gebruiken.

In deze cursus behandelen we drie modules, maar het boek geeft je maar liefst 11 hoofdstukken.
Dit zijn de onderwerpen van het boek:

  • Wijn proeven, kopen, beoordelen
  • Introductiemodule: de gastronomische proefmethode
  • Chefmodule: koken naar de wijn
  • Sommeliermodule: wijn bij het gerecht
  • Kijk op gastronomie
  • Cultuur: diverse keukens
  • Productkennis en toepassingen
  • Dranken gastronomisch
  • Organisatie en gastvrijheid
  • Praktijkvoorbeelden: restaurant Rantree*, FG restaurant**
  • Snel kiezen: tips en trucs

De systematische methode

De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen, waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt. De proefervaringen van 30 gerechten en wijnen worden samen besproken, zo leer je hoe je kunt koken naar de wijn, en hoe je de wijn kiest of aanpast.

Inhoud van de cursus

Er wordt heerlijk gekookt door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Dag 1: wijnproeven, menuleer, smaakleer

  • de betekenis van gastronomie
  • de gastronomische proefmethode
  • smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
  • de gastronomische methode
  • menuleer, cultuurgebonden
  • de spanningsboog, balans
  • een probleem oplossen
  • smaakverzadiging, smaakdominantie

Dag 2: ‘chef module’ koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • overige smaakmakers
  • koken naar de wijn
  • kooktechnieken
  • de waterscheiding
  • zwaarte gebruiken
  • snijtechnieken
  • kleuren in een gerecht

Dag 3: ‘sommelier module’ de wijn bij het eten

  • wijn proeven en wijn kopen
  • dominante smaken in een gerecht
  • wijn aanpassen
  • kleuren in wijn
  • de vorm van het glas
  • aperitiefwijnen
  • kaas en wijn
  • dessertwijnen
  • aansluitend: examen

Examen

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 meerkeuzevragen, 5 open vragen.
  • De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
  • Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.

Gezamenlijk proeven

De Wijn & Spijscursus kan helaas geen rekening houden met allergieën of dieetwensen.
Voor vegetariërs is er een eigen wijn & spijscursus.
Als we aparte gerechten laten maken krijgen cursisten verschillende ervaringen van de wijn- en spijscombinaties en kan het niet meer gezamenlijk besproken worden.

Cursusprijs is all-in

De Wijnstudio is een erkend onderwijsinstituut en btw-vrijgesteld, er komt dus geen btw meer bovenop de cursusprijs.

Schrijf je nu in

Zodra je je ingeschreven en betaald hebt, ontvang je een bevestiging.
Het cursusboek en werkschrift worden uitgedeeld op de eerste lesdag.

Beschikbaarheid

Startdatum: za 10 oktober 2020
Plaats: Restaurant Le Vin 'x (Den Bosch)
Dit evenement is uitverkocht
Les 1: menuleer, smaakleer, wijnproeven
za 10 oktober
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 2: Chef module: koken naar de wijn
za 31 oktober
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
za 7 november
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Startdatum: zo 1 november 2020
Plaats: Four Elements Hotel (Amsterdam)
Les 1: menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 1 november
12:00
Four Elements Hotel, Bert Haanstrakade 1074, Amsterdam
Les 2: Chef module: koken naar de wijn
zo 15 november
12:00
Four Elements Hotel, Bert Haanstrakade 1074, Amsterdam
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 22 november
12:00
Four Elements Hotel, Bert Haanstrakade 1074, Amsterdam
Startdatum: zo 8 november 2020
Plaats: Restaurant Kwiezien (Rotterdam)
Dit evenement is uitverkocht
Les 1: menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 8 november
12:00
Restaurant Kwiezien, Delistraat 20, Rotterdam
Les 2: Chef module: koken naar de wijn
zo 22 november
12:00
Restaurant Kwiezien, Delistraat 20, Rotterdam
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 29 november
12:00
Restaurant Kwiezien, Delistraat 20, Rotterdam
Startdatum: zo 7 maart 2021
Plaats: Four Elements Hotel (Amsterdam)
Les 1: menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 7 maart
12:00
Four Elements Hotel, Bert Haanstrakade 1074, Amsterdam
Les 2: Chef module: koken naar de wijn
zo 21 maart
12:00
Four Elements Hotel, Bert Haanstrakade 1074, Amsterdam
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 28 maart
12:00
Four Elements Hotel, Bert Haanstrakade 1074, Amsterdam
Startdatum: zo 21 maart 2021
Plaats: Restaurant Kwiezien (Rotterdam)
Les 1: menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 21 maart
12:00
Restaurant Kwiezien, Delistraat 20, Rotterdam
Les 2: Chef module: koken naar de wijn
zo 28 maart
12:00
Restaurant Kwiezien, Delistraat 20, Rotterdam
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 4 april
12:00
Restaurant Kwiezien, Delistraat 20, Rotterdam
Startdatum: do 25 maart 2021
Plaats: Thym by Parkzicht (Eindhoven)
Les 1: menuleer, smaakleer, wijnproeven
do 25 maart
19:30
Thym by Parkzicht, Alberdingk Thijmlaan 18, Eindhoven
Les 2: Chef module: koken naar de wijn
do 8 april
19:30
Thym by Parkzicht, Alberdingk Thijmlaan 18, Eindhoven
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
do 22 april
19:30
Thym by Parkzicht, Alberdingk Thijmlaan 18, Eindhoven
Startdatum: za 27 maart 2021
Plaats: Restaurant Le Vin 'x (Den Bosch)
Les 1: menuleer, smaakleer, wijnproeven
za 27 maart
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 2: Chef module: koken naar de wijn
za 10 april
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
za 24 april
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Startdatum: zo 16 mei 2021
Plaats: Restaurant Rantrée (Maastricht)
Les 1: menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 16 mei
12:00
Restaurant Rantrée, Het Wilhelmus 30l, Maastricht
Les 2: Chef module: koken naar de wijn
zo 30 mei
12:00
Restaurant Rantrée, Het Wilhelmus 30l, Maastricht
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 6 juni
12:00
Restaurant Rantrée, Het Wilhelmus 30l, Maastricht

Met mijn team een wijn-spijscursus gevolgd bij de Wijnstudio. Een vlotte, duidelijk begeleiding en levendige discussies. Ik raad iedereen die werkt in de horeca en meer wil weten over het combineren van wijn en spijs aan om deze cursus te volgen. Na afloop heb je in ieder geval een goede basis gelegd en kan je aan de slag.

Bart van Doorn
Bart van Doorn
Wijn & spijscursus

Leren over wijn & spijs bij de Wijnstudio is in een ontspannen sfeer heel veel leren en bovendien praktisch aan de slag. Precies wat ik zocht!

David Huijbers
David Huijbers
Wijn & spijscursus