Wijn & spijscursus
De chef bereidt de hapjes. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.
- De gastronomische proefmethode toepassen
- De basis: smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
- De invloeden van kooktechnieken en kleuren in een gerecht
- Wijn bij het eten, koken naar de wijn
- Gebruik van de Systematische Proefmethode
- Inclusief studieboek en werkschrift
- 24 hapjes en 24 wijnen
- Les van ervaren professionals
- Oefenexamen online, en de cursus op podcast
- Inclusief examen en certificaat
Praktische info
TIJDSDUUR: | 3 x 3 uur per les, laatste les inclusief examen |
VOOROPLEIDING: | ten minste Basiscursus level 1 of SDEN2 |
ZELFSTUDIE: | we adviseren circa 5 uur thuisstudie |
DOELGROEP: | wijncursisten, horeca-medewerkers, sommeliers, chefs, amateurkoks, foodies, bloggers |
24 hapjes en 24 wijnen!
We proeven en bespreken per les 8 hapjes en 8 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan.
Daarnaast ontvang je een werkschrift om tijdens de cursus te gebruiken.
In deze cursus behandelen we drie modules, maar het boek geeft je maar liefst 11 hoofdstukken.
Dit zijn de onderwerpen van het boek:
- Wijn proeven, kopen, beoordelen
- Introductiemodule: de gastronomische proefmethode
- Chefmodule: koken naar de wijn
- Sommeliermodule: wijnen bij het gerecht
- Cultuur: diverse wereldkeukens
- Productkennis en toepassingen
- Dranken in de gastronomie
- Organisatie en gastvrijheid
- Snel kiezen: tips en trucs
De systematische methode
De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen, waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt. De proefervaringen van 24 hapjes en wijnen worden samen besproken, zo leer je hoe je kunt koken naar de wijn, en hoe je de wijn kiest of aanpast. De hapjes zijn klein en eenvoudig, ze zijn alleen bedoeld om een bepaalde smaak te creëren, waarbij je de wijnen proeft.
Aanvullende podcast
Op Spotify, Apple Podcast, en Google Podcast heeft de Wijnstudio de Wijn-spijscursus voor je klaar staan. Daarmee kun je de les voorbereiden, of achteraf nog eens beluisteren. En je kunt het gebruiken als je een les gemist hebt. Het is geen vervanging van les of boek, maar wel een degelijke aanvulling. Ook fijn om het examen mee voor te bereiden. Luister en leer onderweg in auto, trein, of vliegtuig, tijdens het lopen, als je de huishouding doet, je hond uitlaat, of aan het wachten bent.
Inhoud van de cursus
De chef bereidt de hapjes. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.
Dag 1: wijnproeven, menuleer, smaakleer
- de betekenis van gastronomie
- de gastronomische proefmethode
- smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
- de gastronomische methode
- menuleer, cultuurgebonden
- de spanningsboog, balans
- een probleem oplossen
- smaakverzadiging, smaakdominantie
Dag 2: ‘chef module’ koken naar de wijn, kooktechnieken
- kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
- overige smaakmakers
- koken naar de wijn
- kooktechnieken
- de waterscheiding
- zwaarte gebruiken
- snijtechnieken
- kleuren in een gerecht
Dag 3: ‘sommelier module’ de wijn bij het eten
- wijn proeven en wijn kopen
- dominante smaken in een gerecht
- wijn aanpassen
- kleuren in wijn
- de vorm van het glas
- aperitiefwijnen
- kaas en wijn
- dessertwijnen
- aansluitend: examen
- inclusief examen duurt deze les een kwartier langer
Examen
Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie
- Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en een wijn-spijs advies maken.
- Theorie: 15 meerkeuzevragen, 5 open vragen.
- De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
- Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.
Oefenexamen
Om een indruk te krijgen van hoe het examen eruit ziet, en om voor jezelf te zien hoe ver je bent, ontvang je een week voor de laatste les een mail met online examen-oefening: vragen en antwoorden.
Gezamenlijk proeven
De Wijn & Spijscursus kan helaas geen rekening houden met allergieën of dieetwensen. Als we aparte hapjes laten maken krijgen cursisten verschillende ervaringen van de wijn- en spijscombinaties en kan het niet meer gezamenlijk besproken worden.
Cursusprijs is all-in
De Wijnstudio is een erkend onderwijsinstituut en btw-vrijgesteld, er komt dus geen btw meer bovenop de cursusprijs.
Schrijf je nu in
Zodra je je ingeschreven hebt, ontvang je een bevestiging.
Het cursusboek en werkschrift worden uitgedeeld op de eerste lesdag.