Wijn & spijscursus

De chef bereidt de hapjes.  De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Wijn & spijscursus
Nederlands
Mood photo for Wijn & spijscursus
Wijn & spijscursus
€ 349,-
Inclusief studieboek, werkschrift en examen
Beschikbaarheid
Wat leer je tijdens deze cursus:
  • De gastronomische proefmethode toepassen
  • De basis: smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
  • De invloeden van kooktechnieken en kleuren in een gerecht
  • Wijn bij het eten, koken naar de wijn
Heb je vragen, of heb je advies nodig? Bel of mail ons!
(043) 450 15 22
Stuur een e-mail

Wijn & spijscursus

  • Gebruik van de Systematische Proefmethode
  • Inclusief studieboek en werkschrift
  • 24 hapjes en 24 wijnen
  • Les van ervaren professionals
  • Oefenexamen online, en de cursus op podcast
  • Inclusief examen en certificaat

Praktische info

TIJDSDUUR:3 x 3 uur per les, laatste les inclusief examen
VOOROPLEIDING:ten minste Basiscursus level 1 of SDEN2
ZELFSTUDIE:we adviseren circa 5 uur thuisstudie
DOELGROEP:wijncursisten, horeca-medewerkers, sommeliers, chefs, amateurkoks, foodies, bloggers

24 hapjes en 24 wijnen!

We proeven en bespreken per les 8 hapjes en 8 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan.
Daarnaast ontvang je een werkschrift om tijdens de cursus te gebruiken.

In deze cursus behandelen we drie modules, maar het boek geeft je maar liefst 11 hoofdstukken.
Dit zijn de onderwerpen van het boek:

  • Wijn proeven, kopen, beoordelen
  • Introductiemodule: de gastronomische proefmethode
  • Chefmodule: koken naar de wijn
  • Sommeliermodule: wijnen bij het gerecht
  • Cultuur: diverse wereldkeukens
  • Productkennis en toepassingen
  • Dranken in de gastronomie
  • Organisatie en gastvrijheid
  • Snel kiezen: tips en trucs

De systematische methode

De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen, waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt. De proefervaringen van 24 hapjes en wijnen worden samen besproken, zo leer je hoe je kunt koken naar de wijn, en hoe je de wijn kiest of aanpast. De hapjes zijn klein en eenvoudig, ze zijn alleen bedoeld om een bepaalde smaak te creëren, waarbij je de wijnen proeft.

Aanvullende podcast

Op Spotify,  Apple Podcast, en  Google Podcast heeft de Wijnstudio de Wijn-spijscursus voor je klaar staan. Daarmee kun je de les voorbereiden, of achteraf nog eens beluisteren. En je kunt het gebruiken als je een les gemist hebt. Het is geen vervanging van les of boek, maar wel een degelijke aanvulling. Ook fijn om het examen mee voor te bereiden. Luister en leer onderweg in auto, trein, of vliegtuig, tijdens het lopen, als je de huishouding doet, je hond uitlaat, of aan het wachten bent.

Inhoud van de cursus

De chef bereidt de hapjes. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Dag 1: wijnproeven, menuleer, smaakleer

  • de betekenis van gastronomie
  • de gastronomische proefmethode
  • smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
  • de gastronomische methode
  • menuleer, cultuurgebonden
  • de spanningsboog, balans
  • een probleem oplossen
  • smaakverzadiging, smaakdominantie

Dag 2: ‘chef module’ koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • overige smaakmakers
  • koken naar de wijn
  • kooktechnieken
  • de waterscheiding
  • zwaarte gebruiken
  • snijtechnieken
  • kleuren in een gerecht

Dag 3: ‘sommelier module’ de wijn bij het eten

  • wijn proeven en wijn kopen
  • dominante smaken in een gerecht
  • wijn aanpassen
  • kleuren in wijn
  • de vorm van het glas
  • aperitiefwijnen
  • kaas en wijn
  • dessertwijnen
  • aansluitend: examen
  • inclusief examen duurt deze les een kwartier langer

Examen

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en een wijn-spijs advies maken.
  • Theorie: 15 meerkeuzevragen, 5 open vragen.
  • De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
  • Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.

Oefenexamen

Om een indruk te krijgen van hoe het examen eruit ziet, en om voor jezelf te zien hoe ver je bent, ontvang  je een week voor de laatste les een  mail met online examen-oefening: vragen en antwoorden.

Gezamenlijk proeven

De Wijn & Spijscursus kan helaas geen rekening houden met allergieën of dieetwensen. Als we aparte hapjes laten maken krijgen cursisten verschillende ervaringen van de wijn- en spijscombinaties en kan het niet meer gezamenlijk besproken worden.

Cursusprijs is all-in

De Wijnstudio is een erkend onderwijsinstituut en btw-vrijgesteld, er komt dus geen btw meer bovenop de cursusprijs.

Schrijf je nu in

Zodra je je ingeschreven hebt, ontvang je een bevestiging.
Het cursusboek en werkschrift worden uitgedeeld op de eerste lesdag.

Beschikbaarheid

Startdatum: di 1 oktober 2024
Plaats: Restaurant Chaplin's (Gouda)
De inschrijving is gesloten
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
di 1 oktober
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
di 15 oktober
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
di 5 november
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Startdatum: zo 20 oktober 2024
Plaats: Trinibra Sushibar (Deventer)
Dit evenement is uitverkocht
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 20 oktober
13:00
Trinibra Sushibar, Golstraat 6, Deventer
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 3 november
13:00
Trinibra Sushibar, Golstraat 6, Deventer
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 17 november
13:00
Trinibra Sushibar, Golstraat 6, Deventer
Startdatum: za 2 november 2024
Plaats: Restaurant Le Vin 'x (Den Bosch)
Nog 5 plaatsen beschikbaar
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
za 2 november
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
za 16 november
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
za 23 november
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Startdatum: vr 8 november 2024
Plaats: Paviljoen Sterrebos (Groningen)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
vr 8 november
19:30
Paviljoen Sterrebos, Helperzoom 3b, Groningen
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
vr 15 november
19:30
Paviljoen Sterrebos, Helperzoom 3b, Groningen
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
vr 22 november
19:30
Paviljoen Sterrebos, Helperzoom 3b, Groningen
Startdatum: zo 10 november 2024
Plaats: Hostellerie Munten (Weert)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 10 november
13:00
Hostellerie Munten, Wilhelminasingel 276, Weert
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 24 november
13:00
Hostellerie Munten, Wilhelminasingel 276, Weert
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 1 december
13:00
Hostellerie Munten, Wilhelminasingel 276, Weert
Startdatum: za 22 maart 2025
Plaats: Restaurant Le Vin 'x (Den Bosch)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
za 22 maart
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
za 5 april
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
za 12 april
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Startdatum: di 27 mei 2025
Plaats: Restaurant Chaplin's (Gouda)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
di 27 mei
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
di 10 juni
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
do 2 mei
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Startdatum: zo 1 juni 2025
Plaats: Le Brasseur (Maarssen)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 1 juni
12:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 15 juni
12:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 22 juni
12:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen
Startdatum: zo 1 juni 2025
Plaats: Beluga loves you (Maastricht)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 1 juni
12:15
Beluga loves you, Plein 1992 huisnummer 12, Maastricht
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 15 juni
12:15
Beluga loves you, Plein 1992 huisnummer 12, Maastricht
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 22 juni
12:15
Beluga loves you, Plein 1992 huisnummer 12, Maastricht
Startdatum: zo 1 juni 2025
Plaats: Restaurant Vesters (Nijmegen)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 1 juni
12:30
Restaurant Vesters, Groesbeeksedwarsweg 307, Nijmegen
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 15 juni
12:30
Restaurant Vesters, Groesbeeksedwarsweg 307, Nijmegen
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 22 juni
12:30
Restaurant Vesters, Groesbeeksedwarsweg 307, Nijmegen

Met mijn team een wijn-spijscursus gevolgd bij de Wijnstudio. Een vlotte, duidelijk begeleiding en levendige discussies. Ik raad iedereen die werkt in de horeca en meer wil weten over het combineren van wijn en spijs aan om deze cursus te volgen. Na afloop heb je in ieder geval een goede basis gelegd en kan je aan de slag.

Bart van Doorn
Bart van Doorn
Wijn & spijscursus

Leren over wijn & spijs bij de Wijnstudio is in een ontspannen sfeer heel veel leren en bovendien praktisch aan de slag. Precies wat ik zocht!

David Huijbers
David Huijbers
Wijn & spijscursus

De Wijn & spijscursus is interessant is voor zowel de kookliefhebber zonder uitgebreide wijnkennis, als de ervaren wijncursist die juist wat minder weet van menuleer. We hebben er echt van genoten!

Bouwe Morrema
Bouwe Morrema
Wijn & spijscursus