Wijn & spijscursus

De chef bereidt de hapjes.  De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Wijn & spijscursus
Nederlands
Mood photo for Wijn & spijscursus
Wijn & spijscursus
€ 299,-
Inclusief studieboek, werkschrift en examen
Wat leer je tijdens deze cursus:
  • De gastronomische proefmethode toepassen
  • De basis: smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
  • De invloeden van kooktechnieken en kleuren in een gerecht
  • Wijn bij het eten, koken naar de wijn
Heb je vragen, of heb je advies nodig? Bel of mail ons.
(043) 450 15 22
Stuur een e-mail

Wijn & spijscursus

  • Gebruik van de Systematische Proefmethode
  • Inclusief studieboek en werkschrift
  • 30 gerechtjes en 30 wijnen
  • Les van ervaren professionals
  • Inclusief examen en certificaat

Praktische info

TIJDSDUUR:3 x 3 ½ uur per les, laatste les inclusief examen 4 uur
VOOROPLEIDING:ten minste Basiscursus level 1 of SDEN2
ZELFSTUDIE:we adviseren circa 5 uur thuisstudie
DOELGROEP:wijncursisten, horeca-medewerkers, sommeliers, chefs, amateurkoks, foodies, bloggers

30 gerechten en 30 wijnen!

We proeven en bespreken per les 10 gerechten en 10 wijnen.
Je krijgt een lesboek, waarin ook oefeningen staan en een heleboel tips om zelf aan de slag te gaan.
Daarnaast ontvang je een werkschrift om tijdens de cursus te gebruiken.

In deze cursus behandelen we drie modules, maar het boek geeft je maar liefst 11 hoofdstukken.
Dit zijn de onderwerpen van het boek:

  • Wijn proeven, kopen, beoordelen
  • Introductiemodule: de gastronomische proefmethode
  • Chefmodule: koken naar de wijn
  • Sommeliermodule: wijnen bij het gerecht
  • Kijk op gastronomie
  • Cultuur: diverse wereldkeukens
  • Productkennis en toepassingen
  • Dranken in de gastronomie
  • Organisatie en gastvrijheid
  • Praktijkvoorbeelden: restaurant Rantree*, FG restaurant**
  • Snel kiezen: tips en trucs

De systematische methode

De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen, waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt. De proefervaringen van 30 gerechten en wijnen worden samen besproken, zo leer je hoe je kunt koken naar de wijn, en hoe je de wijn kiest of aanpast.

Aanvullende podcast

Op Spotify,  Apple Podcast, en  Google Podcast heeft de Wijnstudio de Wijn-spijscursus voor je klaar staan. Daarmee kun je de les voorbereiden, of achteraf nog eens beluisteren. En je kunt het gebruiken als je een les gemist hebt. Het is geen vervanging van les of boek, maar wel een degelijke aanvulling. Ook fijn om het examen mee voor te bereiden. Luister en leer onderweg in auto, trein, of vliegtuig, tijdens het lopen, als je de huishouding doet, je hond uitlaat, of aan het wachten bent.

Inhoud van de cursus

De chef bereidt de hapjes. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Dag 1: wijnproeven, menuleer, smaakleer

  • de betekenis van gastronomie
  • de gastronomische proefmethode
  • smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
  • de gastronomische methode
  • menuleer, cultuurgebonden
  • de spanningsboog, balans
  • een probleem oplossen
  • smaakverzadiging, smaakdominantie

Dag 2: ‘chef module’ koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • overige smaakmakers
  • koken naar de wijn
  • kooktechnieken
  • de waterscheiding
  • zwaarte gebruiken
  • snijtechnieken
  • kleuren in een gerecht

Dag 3: ‘sommelier module’ de wijn bij het eten

  • wijn proeven en wijn kopen
  • dominante smaken in een gerecht
  • wijn aanpassen
  • kleuren in wijn
  • de vorm van het glas
  • aperitiefwijnen
  • kaas en wijn
  • dessertwijnen
  • aansluitend: examen

Examen

Het examen bestaat uit een proefsessie en een theorie sessie

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn. Proefnotities en een wijn-spijs advies maken.
  • Theorie: 15 meerkeuzevragen, 5 open vragen.
  • De uitslag van het examen wordt binnen een week toegezonden.
  • Indien je geslaagd bent ontvang je van ons het Certificaat Basis Gastronomie.

Gezamenlijk proeven

De Wijn & Spijscursus kan helaas geen rekening houden met allergieën of dieetwensen. Als we aparte gerechten laten maken krijgen cursisten verschillende ervaringen van de wijn- en spijscombinaties en kan het niet meer gezamenlijk besproken worden.

Cursusprijs is all-in

De Wijnstudio is een erkend onderwijsinstituut en btw-vrijgesteld, er komt dus geen btw meer bovenop de cursusprijs.

Schrijf je nu in

Zodra je je ingeschreven en betaald hebt, ontvang je een bevestiging.
Het cursusboek en werkschrift worden uitgedeeld op de eerste lesdag.

Beschikbaarheid

Startdatum: di 10 oktober 2023
Plaats: Restaurant Chaplin's (Gouda)
Nog 5 plaatsen beschikbaar
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
di 10 oktober
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
di 24 oktober
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
di 7 november
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Startdatum: za 4 november 2023
Plaats: Restaurant Le Vin 'x (Den Bosch)
Dit evenement is uitverkocht
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
za 4 november
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
za 18 november
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
za 25 november
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Startdatum: za 4 november 2023
Plaats: Paviljoen Sterrebos (Groningen)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
za 4 november
14:00
Paviljoen Sterrebos, Helperzoom 3b, Groningen
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
za 18 november
14:00
Paviljoen Sterrebos, Helperzoom 3b, Groningen
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
za 25 november
14:00
Paviljoen Sterrebos, Helperzoom 3b, Groningen
Startdatum: zo 5 november 2023
Plaats: Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas (Amsterdam )
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 5 november
12:00
Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Tommaso Albinonistraat 200, Amsterdam
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 19 november
12:00
Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Tommaso Albinonistraat 200, Amsterdam
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 26 november
12:00
Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Tommaso Albinonistraat 200, Amsterdam
Startdatum: zo 5 november 2023
Plaats: Le Brasseur (Maarssen)
Nog 3 plaatsen beschikbaar
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 5 november
12:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 19 november
12:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 26 november
12:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen
Startdatum: zo 5 november 2023
Plaats: Restaurant Vesters (Nijmegen)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 5 november
14:00
Restaurant Vesters, Groesbeeksedwarsweg 307, Nijmegen
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 12 november
14:00
Restaurant Vesters, Groesbeeksedwarsweg 307, Nijmegen
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 19 november
14:00
Restaurant Vesters, Groesbeeksedwarsweg 307, Nijmegen
Startdatum: zo 5 november 2023
Plaats: Tasca Plein Oost (Rotterdam)
Nog 1 plaats beschikbaar
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 5 november
14:00
Tasca Plein Oost, Oostplein 223A, Rotterdam
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 19 november
14:00
Tasca Plein Oost, Oostplein 223A, Rotterdam
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 26 november
14:00
Tasca Plein Oost, Oostplein 223A, Rotterdam
Startdatum: zo 5 november 2023
Plaats: Restaurant EnSuite (Leiden)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 5 november
17:30
Restaurant EnSuite, Breestraat 56, Leiden
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 19 november
17:30
Restaurant EnSuite, Breestraat 56, Leiden
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 26 november
17:30
Restaurant EnSuite, Breestraat 56, Leiden
Startdatum: zo 12 november 2023
Plaats: Château Neercanne (Maastricht)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 12 november
12:00
Château Neercanne, Von Dopfflaan 10, Maastricht
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 26 november
12:00
Château Neercanne, Von Dopfflaan 10, Maastricht
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 3 december
12:00
Château Neercanne, Von Dopfflaan 10, Maastricht
Startdatum: do 7 maart 2024
Plaats: Thym by Parkzicht (Eindhoven)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
do 7 maart
19:30
Thym by Parkzicht, Alberdingk Thijmlaan 18, Eindhoven
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
do 21 maart
19:30
Thym by Parkzicht, Alberdingk Thijmlaan 18, Eindhoven
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
do 28 maart
19:30
Thym by Parkzicht, Alberdingk Thijmlaan 18, Eindhoven
Startdatum: za 23 maart 2024
Plaats: Restaurant Le Vin 'x (Den Bosch)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
za 23 maart
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
za 6 april
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
za 13 april
14:00
Restaurant Le Vin ‘x, Verwersstraat 18, Den Bosch
Startdatum: za 23 maart 2024
Plaats: Momento restaurant (Arnhem)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
za 23 maart
16:00
Momento restaurant, Oude Oeverstraat 98, Arnhem
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
za 6 april
16:00
Momento restaurant, Oude Oeverstraat 98, Arnhem
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
za 13 april
16:00
Momento restaurant, Oude Oeverstraat 98, Arnhem
Startdatum: zo 12 mei 2024
Plaats: Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas (Amsterdam )
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 12 mei
12:00
Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Tommaso Albinonistraat 200, Amsterdam
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 26 mei
12:00
Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Tommaso Albinonistraat 200, Amsterdam
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 2 juni
12:00
Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Tommaso Albinonistraat 200, Amsterdam
Startdatum: vr 24 mei 2024
Plaats: NOVO New dining (Maastricht)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
vr 24 mei
13:00
NOVO New dining, Aan de Brikkenbouw 4F, Maastricht
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
vr 7 juni
13:00
NOVO New dining, Aan de Brikkenbouw 4F, Maastricht
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
vr 21 juni
13:00
NOVO New dining, Aan de Brikkenbouw 4F, Maastricht
Startdatum: za 25 mei 2024
Plaats: Paviljoen Sterrebos (Groningen)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
za 25 mei
14:00
Paviljoen Sterrebos, Helperzoom 3b, Groningen
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
za 8 juni
19:30
Paviljoen Sterrebos, Helperzoom 3b, Groningen
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
za 22 juni
19:30
Paviljoen Sterrebos, Helperzoom 3b, Groningen
Startdatum: di 28 mei 2024
Plaats: Restaurant Chaplin's (Gouda)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
di 28 mei
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
di 11 juni
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
di 18 juni
19:30
Restaurant Chaplin’s, Jeruzalemstraat 2, Gouda
Startdatum: zo 2 juni 2024
Plaats: Le Brasseur (Maarssen)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 2 juni
12:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 16 juni
12:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 23 juni
12:00
Le Brasseur, Schoutenstraat 5, Maarssen
Startdatum: zo 2 juni 2024
Plaats: Restaurant Vesters (Nijmegen)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 2 juni
14:00
Restaurant Vesters, Groesbeeksedwarsweg 307, Nijmegen
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 16 juni
14:00
Restaurant Vesters, Groesbeeksedwarsweg 307, Nijmegen
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 23 juni
19:30
Restaurant Vesters, Groesbeeksedwarsweg 307, Nijmegen
Startdatum: zo 2 juni 2024
Plaats: Tasca Plein Oost (Rotterdam)
Inschrijven
Les 1: Menuleer, smaakleer, wijnproeven
zo 2 juni
14:00
Tasca Plein Oost, Oostplein 223A, Rotterdam
Les 2: Chef module, koken naar de wijn
zo 16 juni
14:00
Tasca Plein Oost, Oostplein 223A, Rotterdam
Les 3: Sommelier module: wijn bij het eten, examen
zo 30 juni
14:00
Tasca Plein Oost, Oostplein 223A, Rotterdam

Met mijn team een wijn-spijscursus gevolgd bij de Wijnstudio. Een vlotte, duidelijk begeleiding en levendige discussies. Ik raad iedereen die werkt in de horeca en meer wil weten over het combineren van wijn en spijs aan om deze cursus te volgen. Na afloop heb je in ieder geval een goede basis gelegd en kan je aan de slag.

Bart van Doorn
Bart van Doorn
Wijn & spijscursus

Leren over wijn & spijs bij de Wijnstudio is in een ontspannen sfeer heel veel leren en bovendien praktisch aan de slag. Precies wat ik zocht!

David Huijbers
David Huijbers
Wijn & spijscursus

De Wijn & spijscursus is interessant is voor zowel de kookliefhebber zonder uitgebreide wijnkennis, als de ervaren wijncursist die juist wat minder weet van menuleer. We hebben er echt van genoten!

Bouwe Morrema
Bouwe Morrema
Wijn & spijscursus