info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22 Nederlands English Facebook  

Nieuw: Nederlandstalig! Advanced cursus info en aanmelding

Een passende Wijncursus Cursusaanbod

Leer combineren Wijn en Spijs info en aanmelding

opleiding professionals "Wine professional" Info en aanmelding

Internationaal Wijnbrevet Online wijncursus Info en aanmelding

Test hier uw wijnkennis Doe nu de test!

Port Banyuls Aromazon Wijn kleur IMG_0026 WIO_Ontwerp_Home_03

Wijn en spijs:  basisregels

Wijn en spijs: een goede combinatie laat beiden beter uitkomen  De belangrijkste regel is:
Het karakter van de wijn en het gerecht moeten zo veel mogelijk overeen komen.

Klassieke combinaties

Er zijn bekende klassieke combinaties, die het altijd goed doen.
Dat is heel logisch: in klassieke wijnlanden, zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland en Portugal wordt wijn altijd geserveerd bij de maaltijd.
In deze landen wordt al duizenden jaren wijn gemaakt. Iedere regio kent zijn eigen specialiteiten als het om gerechten gaat. In de loop van honderden jaren hebben mensen geleerd de wijn en de gerechten op elkaar af te stemmen.

wijn en spijs  wijn en spijs

Hoe kies je de wijn

Wijn en spijs combineren is niet moeilijk. Om het te leren moet je het gerecht en de wijn proeven, of je moet je een goede voorstelling van de smaken kunnen maken. Vervolgens ga je analyseren: wat zijn de belangrijkste kenmerken van de wijn, heeft de wijn veel of weinig zuur, een volle ronde body of is het licht en waterig. Is de smaak intensief, proef je tannine.
Analyseer nu het gerecht: wat zijn de dominante smaken. Is het een licht of heel stevig smakend gerecht. Hoe is de bereiding, bijvoorbeeld: gestoomd, gebakken of gegrild.
Geef je er een saus bij, wat zijn de garnituren.

Als je de analyses gemaakt hebt kun je gaan matchen: welke wijn lijkt op het gerecht. Of: hoe kan ik  het gerecht aanpassen aan de wijn?

De Wijnstudio geeft wijn en spijs cursussen op twee niveau’s

Niveau 1: Wijn en Spijs Introductiecursus

TIJDSDUUR: 1 les, 3 uur
PRIJS: € 79,-

Wijn en eten horen bij elkaar! In klassieke wijnlanden wordt wijn altijd gedronken bij de maaltijd. De Wijn en Spijs Introductie- cursus is voor wijnliefhebbers die de eerste beginselen van gastronomie willen leren. Tijdens deze avond worden een aantal kleine hapjes geserveerd, gecombineerd met wijnen waarbij het gaat om ervaren, uitproberen en zelf begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Dit alles wordt theoretisch onderbouwd.

LEES MEER

Niveau 2: Wijn en Spijs Basis Gastronoom

TIJDSDUUR: 3 lessen van 3 uur
PRIJS: € 295,- , inclusief examen

De Wijn en Spijs module is een degelijke, systematisch opgebouwde cursus waarbij een basiskennis van wijn is aanbevolen. In drie middagen wordt de theorie over welke combinaties van verschillende smaken in wijn en gerechten goed en niet goed werken, duidelijk onderbouwd en geproefd.
Aan de hand van proefervaringen leer je om de juiste wijnen te kiezen bij het eten… en het juiste eten bij de wijn. Wat kun je doen om dat aan elkaar aan te passen?

LEES MEER

Meld je nu aan voor een cursus gastronomie: wijn en eten

 

 

 

Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22.