Wijntest beginner

Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!

Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.
Vraag 1 / 30
X

De meest bekende wijn uit Piemonte is

Amarone DOCG
Barolo DOCG
Chianti DOCG
Rioja DOCa
Vraag 2 / 30
X

De smaak verschillen van sherry's komen voort uit

de mate (of het ontbreken) van flor tijdens de rijping
de streken waar de druif vandaan komt: Jerez of Douro
het gebruik van verschillende druiven
het oogstjaar
Vraag 3 / 30
X

Tempranillo is

de belangrijkste druivensoort voor Italiaanse premium wijnen
de naam van een druif, een regio en een wijn
een belangrijke druivenras voor premium Spaanse rode wijn
een Spaanse titel die betekent 'beste wijnmaker van het jaar'
Vraag 4 / 30
X

Beschrijf het productieproces van Amarone

het is gemaakt van bevroren druiven
het is gemaakt van een blend van witte druiven
het is gemaakt met gedroogde rode druiven
het is gemaakt van zeer kleine witte druiven
Vraag 5 / 30
X

Champagne is

droge wijn uit de Champagne
een verzamelnaam voor Franse mousserende wijnen
wijn gemaakt volgens de transfermethode
wijn uitsluitend uit een omschreven gebied
Vraag 6 / 30
X

Gist autolyse

betekent verwijdering van de gist in de fles
is een proces dat 2 weken duurt, en slechte smaken veroorzaakt
kan jaren duren, dit zorgt voor een vers brood-aroma
veroorzaakt smaakafwijkingen, en kan worden vermeden door te koelen
Vraag 7 / 30
X

Chardonnay druiven

kun je alleen in een warm klimaat verbouwen
kun je verbouwen in diverse bodems en klimaten
zijn alleen geschikt voor laaggeprijsde wijnen
zijn moeilijk te verbouwen
Vraag 8 / 30
X

Shiraz staat veel aangeplant in

Barossa
Rioja
Roussillon
Veneto
Vraag 9 / 30
X

De wijn smaakt verfrissend, je krijgt speeksel in je mond

deze wijn is bedorven
dit is een wijn met volle body en laag zuurgehalte
dit is een zoete wijn met laag zuurgehalte
dit wordt veroorzaakt door het zuur in de wijn
Vraag 10 / 30
X

Laag zuurgehalte, laag tot gemiddeld tannine, frambozen, kers. Dit beschrijft een

chardonnay uit Napa Valley
Beaujolais
Saint-Émilion Grand Cru
syrah
Vraag 11 / 30
X

Sauvignon blanc heeft sterke aroma's van

braam en asperges
kersen en bramen
rode bessen en asperges
vlierbloesem, paprika, asperges
Vraag 12 / 30
X

Een VDN wijn wordt zoet door

het hete Zuid-Franse klimaat
het indrogen van de druiven
het toevoegen van zoete most na de vergisting
het vervroegd stoppen van de vergisting
Vraag 13 / 30
X

Sherry en port worden ook wel genoemd

gecontroleerde wijnen, omdat ze worden gecontroleerd door de overheid
oude wijnen, omdat ze zijn altijd gerijpt zijn
versterkte wijnen, omdat alcohol aan de wijn wordt toegevoegd
zoete wijnen, omdat ze altijd zoet zijn
Vraag 14 / 30
X

Viognier is een witte druif

het kan een witte of rode druif zijn
met een hoge zuurgraad en aroma's van leer, vanille en kokos
met veel body, aroma's van perzik, peer en bloemen
nee, het is een rode druif
Vraag 15 / 30
X

Je proeft vanille en kokos, dat duidt op

azijnsteek
houtlagering
oxidatie
smaaktoevoegingen
Vraag 16 / 30
X

Sherry verkrijgt haar zoetheid door

een tweede vergisting
het toevoegen van extra gist aan de most
het toevoegen van Pedro Ximenes
vroeg oogsten
Vraag 17 / 30
X

Sherry is altijd een zoete wijn

nee, sherry is altijd een droge wijn
nee, sherry is een droge wijn die na de rijping kan worden gezoet
sherry is altijd medium-zoet tot zoet
sherry wordt gezoet tijdens de fermentatie
Vraag 18 / 30
X

Klimaat

beschrijft het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar
beschrijft het weer gedurende het groeiseizoen van de wijnstok
beschrijft het weer van het afgelopen jaar
is het weer in de zomer
Vraag 19 / 30
X

Zuid-Afrika produceert sauvignon blanc

alleen voor goedkope wijnen
o.a. top-kwaliteiten, alleen gerijpt op eiken
o.a. top-kwaliteiten in de koelere kustgebieden
o.a. top-kwaliteiten in de warme gebieden
Vraag 20 / 30
X

De wijn smaakt onaangenaam zuur

dit is een teken dat de wijn te oud is
dit is een typisch Australische wijn
dit is het effect van combineren met zout eten
het glas is te groot
Vraag 21 / 30
X

De stijl van sherry is van bleek via licht amber tot donker amber

amontillado, PX, fino, oloroso
fino, amontillado, oloroso, PX
fino, PX, olorosso, amontillado
olorosso, amontilado, PX, fino
Vraag 22 / 30
X

Riesling wijnen bevatten over het algemeen

een hoge zuurgraad, ze kunnen droog, medium droog of zoet zijn
een hoge zuurgraad, ze zijn altijd zoet
een lage zuurgraad, ze kunnen droog of zoet zijn
een medium zuurgraad, ze kunnen droog of medium droog zijn
Vraag 23 / 30
X

Pfalz en Baden zijn beroemde wijnregio's in Duitsland

nee, die liggen in Oostenrijk
ze produceren goedkope pinot in kleine hoeveelheden
ze produceren pinot noir met een kersenaroma
omdat dit hete klimaten zijn
Vraag 24 / 30
X

Goedkope witte wijnen worden massaal gemaakt van

montepulciano
sangiovese
trebbiano
verdejo
Vraag 25 / 30
X

Chili is

bekend door pinot wijn, geblend met Duitse wijnen
de grootste consument van premium kwaliteit pinot noir
een land waar ook goedkope pinot noir wijn wordt geproduceerd
het land met de grootste pinot noir aanplant
Vraag 26 / 30
X

De regio's waar sherry en port worden geproduceerd zijn respectievelijk

Jerez de la Frontera en Bairrada
Jerez de la Frontera en Douro
Rioja en Bairrada
Rioja en Douro
Vraag 27 / 30
X

Cava is

Italiaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Italiaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Spaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Spaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Vraag 28 / 30
X

Wijndruiven geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen

dit is helaas niet mogelijk
geven altijd zoete wijnen
geven experimentele wijnen
zijn de basis voor biologische wijnen
Vraag 29 / 30
X

Nieuw-Zeeland produceert wijn van pinot noir

in Central Otago en Marlborough
in kleine hoeveelheden, het klimaat is te koud
in kleine hoeveelheden, het klimaat is te warm
sinds het jaar 2000
Vraag 30 / 30
X

Oloroso sherry

is bleekgeel, zeer droog
wordt altijd licht gezoet met PX
wordt na de vergisting versterkt tot > 17 % alcohol
wordt tijdens de vergisting versterkt met alcohol
score-image
Jouw score
/30
Bekijk de cursus

Foute antwoorden ()

Terug naar scorescherm