Wijntest beginner
Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!
Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.De wijn smaakt verfrissend, je krijgt speeksel in je mond
deze wijn is bedorven
dit is een wijn met volle body en laag zuurgehalte
dit is een zoete wijn met laag zuurgehalte
dit wordt veroorzaakt door het zuur in de wijn
Gamay is de enige rode druif in de Beaujolais
Ja, het geeft veel rood fruit zoals aardbeien, en heeft weinig tannine
Ja, het geeft zwart fruit zoals braam en veel tannine
nee, cabernet sauvignon is ook toegestaan
nee, merlot is ook toegestaan
De belangrijkste wijnregio in Chili is
Central Valley
Mendoza
Rueda
Sonoma County
Tawny port wijnen kunnen een indicatie van de leeftijd op het etiket hebben
2, 3 of 4 jaar
5, 10, 15 of 20 jaar
10, 20, 30 of 40 jaar
20, 40 of 60 jaar
Deze rijping geeft de meest oxidatieve tonen aan een wijn
in rvs tanks
op beton
op fles
op grote houten vaten
De juiste volgorde van een goede proefnotitie is
geur, uiterlijk, smaak, conclusies
uiterlijk, geur, smaak, conclusies
uiterlijk smaak, conclusies, geur
uiterlijk, smaak, neus, conclusies
Mondgevoel is een ander woord voor
de body in de wijn
het fruit in de wijn
de zoetheid van de wijn
de zuurgraad van de wijn
Droge rode zinfandel
bestaat niet, is er alleen halfdroge zinfandel
is altijd een mix van zinfandel en grenache
is extreem droog, met weinig alcohol, en groen fruit
is rijk, full-bodied, hoog in alcohol, met zwart fruit
Goudkleurig, aroma's van honing en lychees, dit is een
champagne zero dosage
muscat de Beaume-de-Venise
muscadet-sur-lie
pommard
LBV port
betekent 'Less Bottle Volume', flessen van 0,5 ltr.
betekent 'Lost Between Vessels', dit kan elke stijl port zijn
is gemaakt van een enkel oogstjaar
is gemaakt van ten minste 5 verschillende oogstjaren
Houtaroma's worden vaak aan chardonnay toegevoegd
alleen bij de allerduurste wijnen
chardonnay heeft altijd houtlagering
ja, vooral bij chardonnay in grote volumes
nee, dat is niet gebruikelijk
Chenin blanc is een druif die gevoelig is voor edele rotting
dat is waar, daarom kun je er prachtige zoete wijnen mee maken
dat klopt niet, edele rotting vernietigt de druiven regelmatig
'edele' rotting bestaat niet
ja, dat maakt het geschikt voor extra droge wijnen
Vintage Champagnes
zijn goedkoper en jonger dan andere Champagnes
zijn vrij eenvoudige wijnen, niet geschikt voor export
zijn wijnen gemaakt in de 20e eeuw
zijn zeer complexe wijnen met een lange flesrijping
Montepulciano d'Abruzzo is
een rode wijn, gemaakt van witte druiven
een wijn, gemaakt van de montepulciano druif
een witte wijn, gemaakt van blauwe druiven
hetzelfde als Vino Nobile di Montepulciano
Je leest de woorden "DOCa" en "DOCG" op de fles
dat betekent hetzelfde, voor Italiaanse wijnen
dat betekent hetzelfde, voor Spaanse wijnen
DOCa is Italiaans, DOCG is Spaans
DOCa is Spaans, DOCG is Italiaans
Een wijn die altijd op dezelfde manier geproduceerd wordt als champagne is
alle genoemde antwoorden zijn juist
cava
prosecco
sekt
Het bekendste gebied voor Sauvignon blanc in Nieuw-Zeeland is
Casablanca
Constantia
Marlborough
Marlborough, vanwege de zeer kleine productie
Pfalz en Baden zijn beroemde wijnregio's in Duitsland
nee, die liggen in Oostenrijk
ze produceren goedkope pinot in kleine hoeveelheden
ze produceren pinot noir met een kersenaroma
omdat dit hete klimaten zijn
Sherry en port worden ook wel genoemd
gecontroleerde wijnen, omdat ze worden gecontroleerd door de overheid
oude wijnen, omdat ze zijn altijd gerijpt zijn
versterkte wijnen, omdat alcohol aan de wijn wordt toegevoegd
zoete wijnen, omdat ze altijd zoet zijn
Premium kwaliteit portwijnen
hebben een korte rijpingstijd ondergaan
kunnen vaak wel 100 jaar oud worden
rijpen niet op eiken, maar direct op de fles
worden vele jaren in een rvs tank gerijpt
Klimaat is
de regenval in meerdere oogstjaren
de weersomstandigheden in een bepaald oogstjaar
het aantal zonuren van wijngebieden in het algemeen
het gemiddelde weer, gerekend over 30 jaar
Riesling wijnen bevatten over het algemeen
een hoge zuurgraad, ze kunnen droog, medium droog of zoet zijn
een hoge zuurgraad, ze zijn altijd zoet
een lage zuurgraad, ze kunnen droog of zoet zijn
een medium zuurgraad, ze kunnen droog of medium droog zijn
Nieuw-Zeeland produceert wijn van pinot noir
in Central Otago en Marlborough
in kleine hoeveelheden, het klimaat is te koud
in kleine hoeveelheden, het klimaat is te warm
sinds het jaar 2000
De belangrijkste periode voor een wijndruif is
de winter
de rijpingsperiode
het voorjaar
na de oogst
Gist autolyse
betekent verwijdering van de gist in de fles
is een proces dat 2 weken duurt, en slechte smaken veroorzaakt
kan jaren duren, dit zorgt voor een vers brood-aroma
veroorzaakt smaakafwijkingen, en kan worden vermeden door te koelen
BAG betekent
Bloed Afname Groep
Blood Alcohol Group
Bloed Alcohol Gehalte
Beverage Alcohol Group
Buiten de Loire produceert Frankrijk
geen sauvignon blanc
grote hoeveelheden goedkope sauvignon blanc wijnen
grote hoeveelheden rode sauvignon blanc wijnen
kleine hoeveelheden sauvignon blanc wijnen
Vinificatie en viticultuur betekenen achtereenvolgens
klimaatbeheersing en wijnbouw
wijnbouw en klimaatbeersing
wijnbouw en wijn maken
wijn maken en wijnbouw
De aroma's van riesling kunnen omschreven worden als
aards, met veel rood fruit
bloemen, met kruiden en eikenhout
fruit en bloemen
kruidig en vanille
Het maximum toegestane BAG als je rijdt is
0,5 procent
0,5 promille
1,0 procent
1,0 promille