Wijntest beginner

Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!

Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.
Vraag 1 / 30
X

Chenin blanc is een druif die gevoelig is voor edele rotting

dat is waar, daarom kun je er prachtige zoete wijnen mee maken
dat klopt niet, edele rotting vernietigt de druiven regelmatig
'edele' rotting bestaat niet
ja, dat maakt het geschikt voor extra droge wijnen
Vraag 2 / 30
X

Het bekendste gebied voor Sauvignon blanc in Nieuw-Zeeland is

Casablanca
Constantia
Marlborough
Marlborough, vanwege de zeer kleine productie
Vraag 3 / 30
X

Beaujolais Nouveau is een

wijn die alleen geproduceerd wordt in zeer goede jaren
wijn die is bedoeld is om maximaal 10 jaar te bewaren
wijnstreek in het noorden van Frankrijk
zeer lichte stijl wijn, uitgebracht in november
Vraag 4 / 30
X

Wijndruiven geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen

dit is helaas niet mogelijk
geven altijd zoete wijnen
geven experimentele wijnen
zijn de basis voor biologische wijnen
Vraag 5 / 30
X

Verdicchio is een witte druivensoort in de regio Marche

met een hoge zuurgraad en aroma's van amandel en venkel
met volle body en veel tannine
nee, het groeit voornamelijk in Frankrijk
nee, het groeit voornamelijk in Veneto en Sicilië
Vraag 6 / 30
X

De smaak verschillen van sherry's komen voort uit

de mate (of het ontbreken) van flor tijdens de rijping
de streken waar de druif vandaan komt: Jerez of Douro
het gebruik van verschillende druiven
het oogstjaar
Vraag 7 / 30
X

Sauvignon blanc heeft sterke aroma's van

braam en asperges
kersen en bramen
rode bessen en asperges
vlierbloesem, paprika, asperges
Vraag 8 / 30
X

'Dégorgement' betekent

de fermentatie is te vroeg begonnen
de smaken in de wijn verdwijnen plotseling
de wijn is klaar voor consumptie
het verwijderen van het gistdepot
Vraag 9 / 30
X

Chili is

bekend door pinot wijn, geblend met Duitse wijnen
de grootste consument van premium kwaliteit pinot noir
een land waar ook goedkope pinot noir wijn wordt geproduceerd
het land met de grootste pinot noir aanplant
Vraag 10 / 30
X

Pinot noir is meestal een donkere wijn met veel tannine

dat klopt
dat klopt alleen in pinot noir van koele wijnregio's
dat klopt, het heeft ook hoge zuren
dat klopt niet
Vraag 11 / 30
X

Klimaat is

de regenval in meerdere oogstjaren
de weersomstandigheden in een bepaald oogstjaar
het aantal zonuren van wijngebieden in het algemeen
het gemiddelde weer, gerekend over 30 jaar
Vraag 12 / 30
X

Mondgevoel is een ander woord voor

de body in de wijn
het fruit in de wijn
de zoetheid van de wijn
de zuurgraad van de wijn
Vraag 13 / 30
X

Viognier is een witte druif

het kan een witte of rode druif zijn
met een hoge zuurgraad en aroma's van leer, vanille en kokos
met veel body, laag in alcohol, aroma's van perzik en peer
nee, het is een rode druif
Vraag 14 / 30
X

De wijn krijgt meer bitter en zuren

dit gebeurt bij het combineren met alle soorten eten
dit is het gevolg van combineren met umami-arm eten
dit is het gevolg van combineren met umami-rijk eten
dit verdwijnt vanzelf
Vraag 15 / 30
X

De stijl van sherry is van bleek via licht amber tot donker amber

amontillado, PX, fino, oloroso
fino, amontillado, oloroso, PX
fino, PX, olorosso, amontillado
olorosso, amontilado, PX, fino
Vraag 16 / 30
X

Welke stelling is NIET WAAR

de wijnen van de Elzas zijn genoemd naar de druiven
Elzas brengt beroemde Grand Crus voort
Elzas is het thuisland van de chardonnay
Elzas wijn kan wit of rood zijn
Vraag 17 / 30
X

Goudkleurig, aroma's van honing en lychees, dit is een

champagne zero dosage
muscat de Beaume-de-Venise
muscadet-sur-lie
pommard
Vraag 18 / 30
X

Madeira is een

droge wijn uit Zuid-Portugal
geoxideerde droge wijn
versterkte zoete wijn met hoge zuren
wijn uit Corsica
Vraag 19 / 30
X

Je proeft vanille en kokos, dat duidt op

azijnsteek
houtlagering
oxidatie
smaaktoevoegingen
Vraag 20 / 30
X

Port, Muscat de Beaumes de Venise en Rutherglen zijn

semi-zoete rode wijnen
Vins Doux Naturel
zoete wijnen uit de palomino fino druif
zogenaamde PMR wijnen
Vraag 21 / 30
X

De meest bekende wijn uit Piemonte is

Amarone DOCG
Barolo DOCG
Chianti DOCG
Rioja DOCa
Vraag 22 / 30
X

Het maximum BAG gedurende de eerste 5 jaar van je rijbewijs is

0,1 procent
0,2 procent
0,2 promille
2 promille
Vraag 23 / 30
X

IGP is een

Duitse standaard voor mostgewicht
kwaliteitsaanduiding
niet-beschermde naam voor wijnen
smaakaanduiding op Franse wijn
Vraag 24 / 30
X

Dit verschijnsel wijst op zuren in de wijn

de wijn is niet zoet
een droog, trekkend gevoel aan het tandvlees
een volle body
speekselvorming
Vraag 25 / 30
X

Een VDN wijn wordt zoet door

het hete Zuid-Franse klimaat
het indrogen van de druiven
het toevoegen van zoete most na de vergisting
het vervroegd stoppen van de vergisting
Vraag 26 / 30
X

Gist autolyse

betekent verwijdering van de gist in de fles
is een proces dat 2 weken duurt, en slechte smaken veroorzaakt
kan jaren duren, dit zorgt voor een vers brood-aroma
veroorzaakt smaakafwijkingen, en kan worden vermeden door te koelen
Vraag 27 / 30
X

Vintage Champagnes

zijn goedkoper en jonger dan andere Champagnes
zijn vrij eenvoudige wijnen, niet geschikt voor export
zijn wijnen gemaakt in de 20e eeuw
zijn zeer complexe wijnen met een lange flesrijping
Vraag 28 / 30
X

Gewürztraminer heeft een bijzonder aroma-profiel

benzine, bloemen en groene appel
bloemen, lychee, druiven, tropisch fruit en zoete specerijen
gras, hooi, paprika, asperges
pruimen, kersen en leer
Vraag 29 / 30
X

Barolo en Barabaresco zijn gemaakt van

montepulciano, met zachte tannine en een lage zuurgraad
nebbiolo, met een hoge tannine en een hoge zuurgraad
tempranillo, met een zachte zuurgraad en een diepe gouden kleur
trebbiano, met stevige tannine en een hoge zuurgraad
Vraag 30 / 30
X

De belangrijkste wijnregio in Chili is

Central Valley
Mendoza
Rueda
Sonoma County
score-image
Jouw score
/30
Bekijk de cursus

Foute antwoorden ()

Terug naar scorescherm