Wijntest beginner

Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!

Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.
Vraag 1 / 30
X

Sherry en port worden ook wel genoemd

gecontroleerde wijnen, omdat ze worden gecontroleerd door de overheid
oude wijnen, omdat ze zijn altijd gerijpt zijn
versterkte wijnen, omdat alcohol aan de wijn wordt toegevoegd
zoete wijnen, omdat ze altijd zoet zijn
Vraag 2 / 30
X

Gamay is de enige rode druif in de Beaujolais

Ja, het geeft veel rood fruit zoals aardbeien, en heeft weinig tannine
Ja, het geeft zwart fruit zoals braam en veel tannine
nee, cabernet sauvignon is ook toegestaan
nee, merlot is ook toegestaan
Vraag 3 / 30
X

Een VDN wijn wordt zoet door

het hete Zuid-Franse klimaat
het indrogen van de druiven
het toevoegen van zoete most na de vergisting
het vervroegd stoppen van de vergisting
Vraag 4 / 30
X

Saumur is bekend van

mousserende wijnen van chardonnay
mousserende wijnen van chenin blanc
stille wijnen van pinot blanc
stille wijnen van viognier
Vraag 5 / 30
X

Gevrey-Chambertin and Nuits-Saint-Georges zijn

wijndorpen, beroemd door het verbouwen van pinot noir druiven
wijnen gemaakt van chardonnay
wijnen gemaakt van een blend van chardonnay en pinot noir
wijnregio's, bekend van bulkwijnen van pinot noir
Vraag 6 / 30
X

Vinificatie en viticultuur betekenen achtereenvolgens

klimaatbeheersing en wijnbouw
wijnbouw en klimaatbeersing
wijnbouw en wijn maken
wijn maken en wijnbouw
Vraag 7 / 30
X

Beschrijf het productieproces van Amarone

het is gemaakt van bevroren druiven
het is gemaakt van een blend van witte druiven
het is gemaakt met gedroogde rode druiven
het is gemaakt van zeer kleine witte druiven
Vraag 8 / 30
X

De best passende wijn bij een kipgerecht is waarschijnlijk

beaujolais
chateauneuf-du-pape
madiran
pinotage
Vraag 9 / 30
X

Welke stelling is NIET WAAR

de wijnen van de Elzas zijn genoemd naar de druiven
Elzas brengt beroemde Grand Crus voort
Elzas is het thuisland van de chardonnay
Elzas wijn kan wit of rood zijn
Vraag 10 / 30
X

Houtaroma's worden vaak aan chardonnay toegevoegd

alleen bij de allerduurste wijnen
chardonnay heeft altijd houtlagering
ja, vooral bij chardonnay in grote volumes
nee, dat is niet gebruikelijk
Vraag 11 / 30
X

Wat bevordert NIET de de groei van een druivenstok

biologische bemesting
regen in het begin van de zomer
subtropisch klimaat
vroeg oogsten
Vraag 12 / 30
X

Een fles wijn moet altijd horizontaal bewaard worden

dat geldt alleen voor witte wijnen
dat geldt voor alle bewaarwijnen
dat hangt van het type sluiting af
dat klopt
Vraag 13 / 30
X

De belangrijkste wijnregio in Chili is

Central Valley
Mendoza
Rueda
Sonoma County
Vraag 14 / 30
X

'Dégorgement' betekent

de fermentatie is te vroeg begonnen
de smaken in de wijn verdwijnen plotseling
de wijn is klaar voor consumptie
het verwijderen van het gistdepot
Vraag 15 / 30
X

De belangrijkste periode voor een wijndruif is

de winter
de rijpingsperiode
het voorjaar
na de oogst
Vraag 16 / 30
X

Goudkleurig, aroma's van honing en lychees, dit is een

champagne zero dosage
muscat de Beaume-de-Venise
muscadet-sur-lie
pommard
Vraag 17 / 30
X

Sherry is altijd een zoete wijn

nee, sherry is altijd een droge wijn
nee, sherry is een droge wijn die na de rijping kan worden gezoet
sherry is altijd medium-zoet tot zoet
sherry wordt gezoet tijdens de fermentatie
Vraag 18 / 30
X

Gist autolyse

betekent verwijdering van de gist in de fles
is een proces dat 2 weken duurt, en slechte smaken veroorzaakt
kan jaren duren, dit zorgt voor een vers brood-aroma
veroorzaakt smaakafwijkingen, en kan worden vermeden door te koelen
Vraag 19 / 30
X

Een fles wijn bevat .... glazen van 125 ml.

5 glazen
6 glazen
7 glazen
7,5 glazen
Vraag 20 / 30
X

Cava is

Italiaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Italiaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Spaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Spaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Vraag 21 / 30
X

Pinot noir in Duitsland

geven het typische aroma van ananas en mango
komt zelden voor, bijna alle wijndruiven in Duitsland zijn wit
wordt in grote hoeveelheden geproduceerd
wordt vaak geblend met riesling
Vraag 22 / 30
X

Temperatuur is belangrijk voor een wijndruif. Ideaal is

een zachte en warme winter
lange warme winters
niet te heet, niet te koud
veel hitte
Vraag 23 / 30
X

De juiste volgorde van een goede proefnotitie is

geur, uiterlijk, smaak, conclusies
uiterlijk, geur, smaak, conclusies
uiterlijk smaak, conclusies, geur
uiterlijk, smaak, neus, conclusies
Vraag 24 / 30
X

Oude wijnstokken geven over het algemeen

gemiddelde opbrengst, lage kwaliteit
hoge opbrengst, gemiddelde kwaliteit
lage opbrengst, en zijn erg gevoelig voor ziektes
lage opbrengst, hoge kwaliteit
Vraag 25 / 30
X

Zuid-Afrika produceert sauvignon blanc

alleen voor goedkope wijnen
o.a. top-kwaliteiten, alleen gerijpt op eiken
o.a. top-kwaliteiten in de koelere kustgebieden
o.a. top-kwaliteiten in de warme gebieden
Vraag 26 / 30
X

Wijndruiven geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen

dit is helaas niet mogelijk
geven altijd zoete wijnen
geven experimentele wijnen
zijn de basis voor biologische wijnen
Vraag 27 / 30
X

Een wijnregio in Frankrijk waar men de wijn naar de druiven noemt is

Alsace
Bordeaux
Bourgogne
Madiran
Vraag 28 / 30
X

Deze rijping geeft de meest oxidatieve tonen aan een wijn

in rvs tanks
op beton
op fles
op grote houten vaten
Vraag 29 / 30
X

Blijvende smaken na het proeven van de wijn

beschrijven een lange afdronk
beschrijven een rode wijn
beschrijven een typisch Italiaanse wijn
zijn het resultaat van tannine
Vraag 30 / 30
X

Je proeft vanille en kokos, dat duidt op

azijnsteek
houtlagering
oxidatie
smaaktoevoegingen
score-image
Jouw score
/30
Bekijk de cursus

Foute antwoorden ()

Terug naar scorescherm