Wijntest beginner
Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!
Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.De vergistingstemperaturen voor witte en rode wijn zijn
6-12 voor wit, 15-25 voor rood
10-35 voor wit en rood
12-22 voor wit, 20-32 voor rood
20-30 voor wit en rood
Riesling wijnen bevatten over het algemeen
een hoge zuurgraad, ze kunnen droog, medium droog of zoet zijn
een hoge zuurgraad, ze zijn altijd zoet
een lage zuurgraad, ze kunnen droog of zoet zijn
een medium zuurgraad, ze kunnen droog of medium droog zijn
Alcoholgehalte en kleur van een gemiddelde manzanilla is
15%, bleekgeel
15%, tawny
20 %, amberkleur
20%, bleekgeel
Shiraz staat veel aangeplant in
Barossa
Rioja
Roussillon
Veneto
Premium kwaliteit portwijnen
hebben een korte rijpingstijd ondergaan
kunnen vaak wel 100 jaar oud worden
rijpen niet op eiken, maar direct op de fles
worden vele jaren in een rvs tank gerijpt
De meest bittere tannine van een druif bevindt zich in
de pitten
de schil
de steeltjes
het sap
De aroma's van riesling kunnen omschreven worden als
aards, met veel rood fruit
bloemen, met kruiden en eikenhout
fruit en bloemen
kruidig en vanille
Cava is
Italiaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Italiaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Spaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Spaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Je proeft vanille en kokos, dat duidt op
azijnsteek
houtlagering
oxidatie
smaaktoevoegingen
Sherry is altijd een zoete wijn
nee, sherry is altijd een droge wijn
nee, sherry is een droge wijn die na de rijping kan worden gezoet
sherry is altijd medium-zoet tot zoet
sherry wordt gezoet tijdens de fermentatie
Chenin blanc is een druif die gevoelig is voor edele rotting
dat is waar, daarom kun je er prachtige zoete wijnen mee maken
dat klopt niet, edele rotting vernietigt de druiven regelmatig
'edele' rotting bestaat niet
ja, dat maakt het geschikt voor extra droge wijnen
IGP is een
Duitse standaard voor mostgewicht
kwaliteitsaanduiding
niet-beschermde naam voor wijnen
smaakaanduiding op Franse wijn
Zuur in het gerecht
maakt dat er geen verschil is met de wijn
maakt een goede combinatie met wijn onmogelijk
versterkt body, zoet en fruit in de wijn
versterkt de zoutsmaak in de wijn
Geef de oplopende kwaliteit in de juiste volgorde
Bourgogne AC, Bourgogne village, Premier Cru, Grand Cru
Bourgogne village, Premier Cru, Grand Cru, Bourgogne AC
Grand Cru, Bourgogne village, Premier Cru, Bourgogne AC
Grand Cru, Premier Cru, Bourgogne village, Bourgogne AC
De belangrijkste periode voor een wijndruif is
de winter
de rijpingsperiode
het voorjaar
na de oogst
De regio's waar sherry en port worden geproduceerd zijn respectievelijk
Jerez de la Frontera en Bairrada
Jerez de la Frontera en Douro
Rioja en Bairrada
Rioja en Douro
Mondgevoel is een ander woord voor
de body in de wijn
het fruit in de wijn
de zoetheid van de wijn
de zuurgraad van de wijn
Een wijnregio in Frankrijk waar men de wijn naar de druiven noemt is
Alsace
Bordeaux
Bourgogne
Madiran
De best passende wijn bij een kipgerecht is waarschijnlijk
beaujolais
chateauneuf-du-pape
madiran
pinotage
Ethanol wordt voornamelijk afgebroken in
de darmen
de lever
de maag
de spieren en hersenen
Tokaji wijn
is afkomstig uit Duitsland, het is zoet en zeer elegant
is een zoete wijn, afkomstig uit heel Europa
komt uit Hongarije, ingedroogde druiven
wordt gemaakt van druiven en andere vruchten
Goedkope witte wijnen worden massaal gemaakt van
montepulciano
sangiovese
trebbiano
verdejo
Klimaat
beschrijft het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar
beschrijft het weer gedurende het groeiseizoen van de wijnstok
beschrijft het weer van het afgelopen jaar
is het weer in de zomer
Pfalz en Baden zijn beroemde wijnregio's in Duitsland
nee, die liggen in Oostenrijk
ze produceren goedkope pinot in kleine hoeveelheden
ze produceren pinot noir met een kersenaroma
omdat dit hete klimaten zijn
Houtaroma's worden vaak aan chardonnay toegevoegd
alleen bij de allerduurste wijnen
chardonnay heeft altijd houtlagering
ja, vooral bij chardonnay in grote volumes
nee, dat is niet gebruikelijk
De kenmerkende smaak van een Manzanilla wordt verkregen door
drogen van de druiven in de zon
houtlagering
flor
oxidatie
Dit verschijnsel wijst op zuren in de wijn
de wijn is niet zoet
een droog, trekkend gevoel aan het tandvlees
een volle body
speekselvorming
Welke stelling is NIET WAAR
de wijnen van de Elzas zijn genoemd naar de druiven
Elzas brengt beroemde Grand Crus voort
Elzas is het thuisland van de chardonnay
Elzas wijn kan wit of rood zijn
De tweede fermentatie wordt bereikt door
afkoeling en filtratie van de gistende most
het toevoegen van CO2
het toevoegen van een mengsel van suiker en gist
verzamelen van de CO2 uit de open lucht en deze terugbrengen in de wijn
Saumur is bekend van
mousserende wijnen van chardonnay
mousserende wijnen van chenin blanc
stille wijnen van pinot blanc
stille wijnen van viognier