Wijntest beginner

Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!

Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.
Vraag 1 / 30
X

De vergistingstemperaturen voor witte en rode wijn zijn

6-12 voor wit, 15-25 voor rood
10-35 voor wit en rood
12-22 voor wit, 20-32 voor rood
20-30 voor wit en rood
Vraag 2 / 30
X

Riesling wijnen bevatten over het algemeen

een hoge zuurgraad, ze kunnen droog, medium droog of zoet zijn
een hoge zuurgraad, ze zijn altijd zoet
een lage zuurgraad, ze kunnen droog of zoet zijn
een medium zuurgraad, ze kunnen droog of medium droog zijn
Vraag 3 / 30
X

Alcoholgehalte en kleur van een gemiddelde manzanilla is

15%, bleekgeel
15%, tawny
20 %, amberkleur
20%, bleekgeel
Vraag 4 / 30
X

Shiraz staat veel aangeplant in

Barossa
Rioja
Roussillon
Veneto
Vraag 5 / 30
X

Premium kwaliteit portwijnen

hebben een korte rijpingstijd ondergaan
kunnen vaak wel 100 jaar oud worden
rijpen niet op eiken, maar direct op de fles
worden vele jaren in een rvs tank gerijpt
Vraag 6 / 30
X

De meest bittere tannine van een druif bevindt zich in

de pitten
de schil
de steeltjes
het sap
Vraag 7 / 30
X

De aroma's van riesling kunnen omschreven worden als

aards, met veel rood fruit
bloemen, met kruiden en eikenhout
fruit en bloemen
kruidig en vanille
Vraag 8 / 30
X

Cava is

Italiaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Italiaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Spaanse wijn, gemaakt volgens de traditionele methode
Spaanse wijn, geproduceerd door vergisting op tank
Vraag 9 / 30
X

Je proeft vanille en kokos, dat duidt op

azijnsteek
houtlagering
oxidatie
smaaktoevoegingen
Vraag 10 / 30
X

Sherry is altijd een zoete wijn

nee, sherry is altijd een droge wijn
nee, sherry is een droge wijn die na de rijping kan worden gezoet
sherry is altijd medium-zoet tot zoet
sherry wordt gezoet tijdens de fermentatie
Vraag 11 / 30
X

Chenin blanc is een druif die gevoelig is voor edele rotting

dat is waar, daarom kun je er prachtige zoete wijnen mee maken
dat klopt niet, edele rotting vernietigt de druiven regelmatig
'edele' rotting bestaat niet
ja, dat maakt het geschikt voor extra droge wijnen
Vraag 12 / 30
X

IGP is een

Duitse standaard voor mostgewicht
kwaliteitsaanduiding
niet-beschermde naam voor wijnen
smaakaanduiding op Franse wijn
Vraag 13 / 30
X

Zuur in het gerecht

maakt dat er geen verschil is met de wijn
maakt een goede combinatie met wijn onmogelijk
versterkt body, zoet en fruit in de wijn
versterkt de zoutsmaak in de wijn
Vraag 14 / 30
X

Geef de oplopende kwaliteit in de juiste volgorde

Bourgogne AC, Bourgogne village, Premier Cru, Grand Cru
Bourgogne village, Premier Cru, Grand Cru, Bourgogne AC
Grand Cru, Bourgogne village, Premier Cru, Bourgogne AC
Grand Cru, Premier Cru, Bourgogne village, Bourgogne AC
Vraag 15 / 30
X

De belangrijkste periode voor een wijndruif is

de winter
de rijpingsperiode
het voorjaar
na de oogst
Vraag 16 / 30
X

De regio's waar sherry en port worden geproduceerd zijn respectievelijk

Jerez de la Frontera en Bairrada
Jerez de la Frontera en Douro
Rioja en Bairrada
Rioja en Douro
Vraag 17 / 30
X

Mondgevoel is een ander woord voor

de body in de wijn
het fruit in de wijn
de zoetheid van de wijn
de zuurgraad van de wijn
Vraag 18 / 30
X

Een wijnregio in Frankrijk waar men de wijn naar de druiven noemt is

Alsace
Bordeaux
Bourgogne
Madiran
Vraag 19 / 30
X

De best passende wijn bij een kipgerecht is waarschijnlijk

beaujolais
chateauneuf-du-pape
madiran
pinotage
Vraag 20 / 30
X

Ethanol wordt voornamelijk afgebroken in

de darmen
de lever
de maag
de spieren en hersenen
Vraag 21 / 30
X

Tokaji wijn

is afkomstig uit Duitsland, het is zoet en zeer elegant
is een zoete wijn, afkomstig uit heel Europa
komt uit Hongarije, ingedroogde druiven
wordt gemaakt van druiven en andere vruchten
Vraag 22 / 30
X

Goedkope witte wijnen worden massaal gemaakt van

montepulciano
sangiovese
trebbiano
verdejo
Vraag 23 / 30
X

Klimaat

beschrijft het gemiddelde weer over een periode van 30 jaar
beschrijft het weer gedurende het groeiseizoen van de wijnstok
beschrijft het weer van het afgelopen jaar
is het weer in de zomer
Vraag 24 / 30
X

Pfalz en Baden zijn beroemde wijnregio's in Duitsland

nee, die liggen in Oostenrijk
ze produceren goedkope pinot in kleine hoeveelheden
ze produceren pinot noir met een kersenaroma
omdat dit hete klimaten zijn
Vraag 25 / 30
X

Houtaroma's worden vaak aan chardonnay toegevoegd

alleen bij de allerduurste wijnen
chardonnay heeft altijd houtlagering
ja, vooral bij chardonnay in grote volumes
nee, dat is niet gebruikelijk
Vraag 26 / 30
X

De kenmerkende smaak van een Manzanilla wordt verkregen door

drogen van de druiven in de zon
houtlagering
flor
oxidatie
Vraag 27 / 30
X

Dit verschijnsel wijst op zuren in de wijn

de wijn is niet zoet
een droog, trekkend gevoel aan het tandvlees
een volle body
speekselvorming
Vraag 28 / 30
X

Welke stelling is NIET WAAR

de wijnen van de Elzas zijn genoemd naar de druiven
Elzas brengt beroemde Grand Crus voort
Elzas is het thuisland van de chardonnay
Elzas wijn kan wit of rood zijn
Vraag 29 / 30
X

De tweede fermentatie wordt bereikt door

afkoeling en filtratie van de gistende most
het toevoegen van CO2
het toevoegen van een mengsel van suiker en gist
verzamelen van de CO2 uit de open lucht en deze terugbrengen in de wijn
Vraag 30 / 30
X

Saumur is bekend van

mousserende wijnen van chardonnay
mousserende wijnen van chenin blanc
stille wijnen van pinot blanc
stille wijnen van viognier
score-image
Jouw score
/30
Bekijk de cursus

Foute antwoorden ()

Terug naar scorescherm