Wijntest gevorderd
Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!
Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.Welke druif is het meest aangeplant in de Bordeaux
Sauvignon blanc
Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon
Merlot
Dolcetto is een
druivenras
Italiaanse snoeimethode
mousserende wijn
zoete rode wijn
Hoeveel alcohol bevat een fino sherry doorgaans
10-12 %
15 - 16 %
18 - 21 %
ten minste 20 %
Welke AVA is belangrijk voor productie van premium wijnen van Pinot noir:
Alexander Valley AVA
Willamette Valley
Oakville AVA
Paso Robles AVA
Welke witte druif staat op de 2e plaats qua aanplant in Oostenrijk
Grüner Veltliner
Müller Thurgau
Riesling
Welschriesling
Welke uitspraak is juist met betrekking tot een Duitse QBA
de wijn bevat minder suiker dan een Deutscher Landwein
de wijn mag gemaakt worden van druiven uit diverse regio’s
de wijn mag niet gechaptaliseerd en geblend worden
de wijn wordt uitsluitend gemaakt van druiven uit éen regio
Voor welke wijn uit Zuidwest Frankrijk is Malbec het belangrijkste druivenras
Bergerac
Cahors
Côtes de Gascogne
Madiran
Deze wijn kan in stijl op een Meursault lijken
chardonnay, Olifantsrivier
chardonnay, pays d'Oc
chardonnay, unwooded
chardonnay, Yara Valley
Wat is de belangrijkste druif in de Bandol
Cabernet Franc
Grenache Noir
Mourvèdre
Syrah
Terroir is een bekend begrip in de wijnwereld, het staat voor
de invloed van de omgeving op de druif
de bodem
de bodem en het klimaat
klonen van druivenrassen
Welke bereidingsmethode wordt niet toegepast voor het maken van rosé
directe persing van druiven
korte inweking met schillen
macération carbonique
toevoeging van rode wijn
Welke appellation uit de Côte de Beaune is altijd een rode wijn
Aloxe-Corton
Chassagne-Montrachet
Meursault
Pommard
De inhoud van een Jeroboam is
3 liter
6 liter
gelijk aan 6 standaard champagne flessen
gelijk aan 8 standaard champagneflessen
Welke van onderstaande Italiaanse wijnen is GEEN DOCG
Aglianico del Vulture Reserva
Recioto della Valpolicella
Roero Arneis
Verdicchio dei Castelli di Jesi
In welke regio in Spanje is het toegestaan om Cava te produceren
Rias Baixas en Rioja
Murcia en Valdepeñas
Valencia en Penedes
Xeres en Priorat
Een gerecht met scherpe rode peper combineert het beste met
een droge, fruitige witte wijn met hoog alcohol
een droge rode wijn met hoog alcohol en tannine
een droge rode wijn met laag alcohol en hoog tannine
een iets zoete, fruitige witte wijn met gemiddeld alcohol
Fortified wine is een ander woord voor
onversterkte wijn, gezoet
versterkte wijn, droog of zoet
versterkte wijn, gezoet
zoete wijn, uit Zuid-Europa
Als de overheersende aroma's in de wijn tertiair zijn, is de wijn
in ontwikkeling
nog jeugdig
over zijn hoogtepunt
volledig ontwikkeld
Gimblett Gravels in Nieuw Zeeland zijn bekend door
Premium Bordeaux-stijl blends
Premium wijnen van Chardonnay
Premium wijnen van Pinot Noir
Premium wijnen van Sauvignon Blanc
Wat is de etiketterm voor een droge Duitse VDP wijn van de beste wijngaarden
Classic
Erste Lage
Grosses Gewächs
Selection
Llicorella bodem, steile terrassen en oude stokken, dat past bij de Spaanse regio
Priorat
Ribera del Duero
Somontano
Toro
Welke sherry heeft aromakenmerken van amontillado en een body van oloroso
Medium sherry
Palo Cortado
Very Old Sherry (VOS)
Vinum Optimum Rare Signatum (VORS)
Welke druif is belangrijk voor de AOP Chinon
Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon
Gamay
Grolleau
Welke druif is NIET toegestaan voor de AOP Alsace grand cru
Gewurztraminer
Muscat
Pinot Blanc
Pinot Gris
Welke regio staat bekend om zijn massawijnen
Barolo
Priorat
Somontato
Veneto
Welke functie hoort niet bij het mengen van wijn
consistentie bereiken
de balans verbeteren
een mono-cépage bereiken
een bepaalde stijl verkrijgen
Welke uitspraak met betrekking tot de Port productie is waar
de gisting wordt gestopt door versterking bij 15% alcohol
de rijping van Port is altijd in oude eiken vaten, groot of klein
Gemiddeld bestaat 5 % van een fles Port uit distillaat
Het distillaat, de aguardente, bestaat uit 77% alcohol
Te veel vluchtig zuur in de wijn herken je aan
een muffe schimellucht
je kunt het niet ruiken, alleen proeven
nagellakremover, lijm
spek, muizennest, leer
Welke snoei-en geleidingsmethode is het meest geschikt voor een warm, droog, zonnig gebied
cordon, lang gesnoeid
gobelet, kort gesnoeid
gobelet, lang gesnoeid
vertical shoot positioning
Zwaveldioxide heeft diverse functies tijdens het wijnmaken, een van de functies is
de wijn beschermen tegen de gevolgen van oxidatie
het bevorderen van de malolactische omzetting
het zorgen voor zuurstof-inwerking tijdens de rijping
het zorgen voor zuurstof-inwerking tijdens de vergisting