info@wijnstudio.nl | Tel: 070 - 22 05 430 Nederlands English Facebook  

Wijn & Spijs cursus Maastricht

3 lessen, inclusief examen

Wijn & Spijs cursus Maastricht

TIJDSDUUR: 3 zondagmiddagen (12:00 – 15:30 u.)
NIVEAU: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, fanatieke amateurkoks
VOOROPLEIDING: niet vereist, aanbevolen level 1 of hoger
PRIJS: € 295 alles inbegrepen
WIJN EN GERECHTEN: 30 wijnen, 30 hapjes
STUDIEBOEK: inclusief studieboek en oefeningen
EXAMEN: inclusief examen en certificaat Basis Gastronomie

Op zoek naar een mooie wijn-cadeau?
Bestel hier je cadeaubon voor de Wijn & Spijs cursus!

Alles staat voor je klaar

Er wordt heerlijk gekookt door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en zelf begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.

Gastronoom-presentatie1

Inhoud van de cursus

Dag 1: THEORIE VAN MENULEER, WIJNPROEVEN, SMAAKLEER

  • de betekenis van gastronomie, wijn & spijs
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: de WSET systematische proefmethode
  • de 4 basissmaken en umami
  • smaakpatronen van wijn
  • smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijn-spijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • probleemcombinaties

Dag 2: “DE CHEF MODULE” koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

Dag 3: “DE SOMMELIER MODULE” de wijn bij het eten kiezen

  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • smaken zijn voorspelbaar: druiven, viticultuur, vinificatie
  • klassieke en moderne wijnen
  • de wijnen aanpassen
  • aperitief-wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

EXAMEN

Het examen bestaat uit een proefdeel en een theoriedeel.
Als je geslaagd bent ontvang je het diploma Basis Gastronomie.

  • Proeven: 1 gerecht, 1 wijn: proefnotities en wijn-spijs advies.
  • Theorie: 15 meerkeuze vragen, 5 open vragen.

Locatie:  Kruisherenhotel Maastricht

Een voormalig klooster in het hart van Maastricht, omgetoverd tot een schitterend stijlvol hotel. Hier vind je gastronomie op niveau. We hebben een eigen cursusruimte.
Adres: Kruisherengang 19-23.
www.kruisherenhotel.nl




Lesschema Wijn & Spijs cursus


(Start)Datum: 11 november 2018 - Maastricht

Datum Tijd Locatie
Zondag 11 november 2018 17:00 Wijnrestaurant Mes Amis Menuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 18 november 17:00 Wijnrestaurant Mes Amis Chef module: koken naar de wijn
Zondag 25 november 17:00 Wijnrestaurant Mes Amis Sommelier module: wijn bij het eten

Inschrijven



Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador Wijnspijs.nl

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: 070-22 05 430.