info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22 Nederlands English Facebook  

Wijn & Spijs cursus Rotterdam

3 middagen inclusief examen

WIJN & SPIJS CURSUS ROTTERDAM

TIJDSDUUR: 3 zondagmiddagen (12:00 – 15:30 u.)
NIVEAU: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, amateurkoks
VOOROPLEIDING: niet vereist, aanbevolen level 1 of hoger
PRIJS: € 295 alles inclusief
WIJN EN GERECHTEN: 30 wijnen, 30 hapjes
STUDIEBOEK: inclusief studieboek en praktijkoefeningen
EXAMEN: inclusief examen en certificaat “Basis Gastronomie”

Zoek je een leuk wijn-cadeau?
Dan is dit misschien wat je zoekt: bestel hier de Wijn & Spijs Cursus Cadeaubon
Deze bon is een jaar lang te gebruiken.

Niet koken, maar beleven

Alles staat voor je klaar. Het is geen kookschool, alles wordt heerlijk bereid door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het gaat om ervaren, beleven en begrijpen welke smaken bij elkaar passen en wat juist niet goed samen gaat, en welke principes daarvoor de basis vormen. Alles wordt uitgelegd en theoretisch onderbouwd.

Cursusinhoud

Dag 1: Theorie van de menuleer, smaakleer en wijnproeven

  • wat is gastronomie?
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: systematische proeven op de WSET-methode
  • de 4 basissmaken en umami
  • uitleg over de smaakpatronen van wijnen
  • uitleg over smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijnspijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • Welke smaken combineren goed, en welke geven problemen?

Dag 2: “De Chef Module” koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water koken
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

Dag 3: “De Sommelier Module” de wijn bij het eten kiezen

  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • voorspellen van smaken (vinificatie, druiven, herkomst)
  • wijnen uit de Oude en Nieuwe Wereld / klassiek vs. modern
  • de wijnen aanpassen aan het gerecht
  • aperitief-wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

Examen

Het examen bestaat uit twee delen: theorie en proeven. Het theoriedeel bestaat uit 15 meerkeuzevragen en 5 open vragen. Daarna krijg je een gerecht en een wijn, die je beide omschrijft en voorziet van een wijnspijsadvies.



De Wijn & Spijs cursus Rotterdam bij Restaurant Kwiezien

restaurant kwiezien

Delistraat 20, Rotterdam
www.kwiezien.nl


Lesschema Wijn & Spijs cursus


(Start)Datum: 19 mei 2019 - Rotterdam

DatumTijdLocatie
Zondag 19 mei 201912:00KwiezienMenuleer, smaakleer, wijnproeven
Zondag 26 mei12:00KwiezienChef module: koken naar de wijn
Zondag 02 juni12:00KwiezienSommelier module: wijn bij het eten, examen

Inschrijven



Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador Wijnspijs.nl

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: (043) 450 15 22.