info@wijnstudio.nl | Tel: 070 - 22 05 430 Nederlands English Facebook  

Wijn & Spijs cursus Utrecht

3 middagen inclusief examen

WIJN & SPIJS CURSUS UTRECHT

TIJDSDUUR: 3 zondagmiddagen (12:00 – 15:30 u.)
NIVEAU: wijncursisten, horeca-medewerkers, chefs, fanatieke amateurkoks
VOOROPLEIDING: niet vereist, aanbevolen level 1 of hoger
PRIJS: € 295 alles inbegrepen
WIJN EN GERECHTEN: 30 wijnen, 30 hapjes
STUDIEBOEK: inclusief studieboek en oefeningen
EXAMEN: inclusief examen en certificaat Basis Gastronomie

Op zoek naar een mooi wijn-cadeau?
Hier kun je de cadeaubon bestellen voor de Wijn & Spijs cursus!
Deze bon is een jaar lang in te wisselen.

Niet koken, maar beleven

Alles staat voor je klaar. Het is geen kookschool, alles wordt heerlijk bereid door de chef zelf. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het gaat om ervaren, beleven en begrijpen welke smaken bij elkaar passen en wat juist niet goed samen gaat, en welke principes daarvoor de basis vormen. Alles wordt uitgelegd en theoretisch onderbouwd.

Cursusinhoud

Dag 1: Theorie van de menuleer, smaakleer en wijnproeven

  • wat is gastronomie?
  • menuleer, de juiste opbouw, de spanningsboog
  • wijnproeven volgens internationale normen: systematische proeven op de WSET-methode
  • de 4 basissmaken en umami
  • uitleg over de smaakpatronen van wijnen
  • uitleg over smaakpatronen van gerechten
  • klassieke wijnspijscombinaties
  • smaakverzadiging
  • Welke smaken combineren goed, en welke geven problemen?

Dag 2: “De Chef Module” koken naar de wijn, kooktechnieken

  • kooktechnieken, keuzes, met en zonder water koken
  • snijtechnieken
  • smaakpatronen, bereidingswijzen
  • een gerecht aanpassen aan de wijn
  • smaakprofielen van wijn en gerecht
  • de invloed van kleur in wijnen en gerechten
  • de invloed van de opmaak van het gerecht
  • dessertwijnen
  • serveren, tafel opdekken

Dag 3: “De Sommelier Module” de wijn bij het eten kiezen

  • het gerecht als basis, kwaliteiten van de passende wijn vaststellen
  • voorspellen van smaken (vinificatie, druiven, herkomst)
  • wijnen uit de Oude en Nieuwe Wereld / klassiek vs. modern
  • de wijnen aanpassen aan het gerecht
  • aperitief-wijnen
  • wijn bij bijzondere gerechten, moleculair, Aziatisch
  • kaas en wijn
  • aansluitend: examen

gastronomie

Examen

Het examen bestaat uit twee delen: theorie en proeven. Het theoriedeel bestaat uit 15 meerkeuzevragen en 5 open vragen. Daarna krijg je een gerecht en een wijn, die je beide omschrijft en voorziet van een wijnspijsadvies.



De Wijn & Spijs cursus Utrecht bij Stoer Koken

Stoer Koken is een blog over stoere gerechten met pure ingrediënten. Oprichter Mirjam heeft alle opleidingen van de beroemde kookschool Le Cordon Bleu in Parijs afgerond en geeft regelmatig kookworkshops en private dinners. De cursus Gastronomie is “in de keuken”, we zitten er bovenop.

Stoer koken
Adres: Kwartelstraat 44
www.stoerkoken.com


Lesschema Wijn & Spijs cursus



Haagse Stadswijngaard Sommelierwijnen Madeira Wine Ambassador Sherry Educator VDP Ambassador Wijnspijs.nl

De Wijnstudio | Contactpersonen: Jeroen Bronkhorst, Henriëtte Bastiaans | info@wijnstudio.nl | Tel: 070-22 05 430.