Onze docenten
De Wijnstudio heeft een top-team van docenten. Na elke cursus vragen wij feedback aan onze cursisten over de lessen.

Cees van Casteren MW
Master of Wine
Er zijn op dit moment wereldwijd 380 Masters of Wine, waaronder 3 Nederlandse. Cees is schrijver van 10 boeken, waaronder Bubbels, De Nieuwe Wijnen van de Nieuwe Wereld, De smaak te pakken, Paradiso en Rosé. Ook was hij business manager oenologie voor DSM. Cees schrijft voor De Gelderlander, Meininger’s Wine Business International en diverse andere bladen zoals Proefschrift en is consultant in Zuid-Afrika, Chili en Bolivia.
Zijn specialiteiten zijn: de Nieuwe Wereld, champagne, sherry, en wijnproeftechniek. Op het gebied van wijnen uit de Nieuwe Wereld is hij de meest gerespecteerde specialist van Nederland. Cees van Casteren is docent voor de Wijnstudio en geeft de lessen WSET level 3 over de Nieuwe Wereld.

Frank Smulders MW
Master of Wine

Akiko Tanaka
Restauranteigenaar, Leermeester
Om haar ingenieursstudie en daarna een economische studie aan de Erasmus Universiteit te bekostigen heeft Akiko o.a. gewerkt in het Okura Hotel Amsterdam, Hotel New York Rotterdam en het Four Seasons in Hong Kong. Hier is haar passie voor wijn, fine dining en sake aangewakkerd. Uiteindelijk kriebelde het ondernemersbloed in haar en heeft ze samen met haar partner 4 horecazaken opgezet.
Akiko is geboren in Hong Kong en heeft Japanse roots. Ze heeft zich gespecialiseerd in Aziatische keuken en met name de Japanse keuken. Als eerste vrouwelijke Aziatische leermeester in Nederland leidt Akiko koks, gastheren en gastvrouwen op. Bij de Wijnstudio heeft Akiko WSET level 3 (Advanced) gehaald, daarna is zij meteen level 4 (Diploma Course) gaan doen. In London heeft zij de WSET level 3 Sake behaald. Een Sake opleiding die zelfs in Japan tot het hoogste niveau behoort. Tijdens deze cursus is ze door WSET London uitgenodigd om opgeleid te worden tot de eerste lichting gecertificeerde Sake Educators in de wereld. Als één van de eerste 45 geselecteerde “Foreign Sake Experts” heeft ze in Japan een training en onderscheiding gekregen van de Japanese Sake, Sho-chu and Awamori Association en de Japanese Ministry of Agriculture. Verder is zij ook een erkend docent voor de Sake Sommelier Association. Hiermee is ze de eerste gediplomeerde vrouwelijke sake expert en sake docent in de Benelux. Akiko is bezig om de eerste vrouwelijke gecertificeerde docent in Nederland te worden voor de nieuwe WSET Spirits opleiding.
Akiko Tanaka verzorgt voor de Wijnstudio de WSET level 1 sake cursus en de WSET level 2 wijncursus.

Bram Faber
Sommelier

Erwin Vinck
Importeur, winkelier
Erwin Vinck is eigenaar van een van de grootste wijnwinkels van Nederland, met een geweldig assortiment. In de winkel staat een prachtig proeflokaal, waar WSET cursussen gegeven worden en examens worden afgenomen. Erwin is gepassioneerd over kwaliteit, van wijn tot whisky. Zijn specialiteit is Wijn en Spijs.

Henriëtte Bastiaans
Founder
Henriëtte is mede-oprichter van de Wijnstudio.

Jabik van der Goot
Marketeer, wijnadviseur
Jabik van der Goot is sinds 2004 full time werkzaam in de wijnwereld. In de periode 2006 – 2008 rondde hij de Diploma Course af, de hoogste kwalificatie van de WSET. Het Diploma is internationaal erkend en heeft in binnen- en buitenland een groot aanzien. Het geldt als een van de hoogste wijnopleidingen in de Benelux. Zijn loopbaan in de wijnwereld begon bij Wijnkoperij Okhuysen en Vinites. Hij werkt nu bij Tamis & VinoVia wijnen in Alkmaar. Hier is hij verantwoordelijk voor de marketing en maakt onderdeel uit van het in- & verkoopteam. Praktisch wijnmaak-ervaring deed Jabik op bij twee vooraanstaande wijnbedrijven: Domaine Etienne Sauzet, Puligny-Montrachet, Bourgogne, Frankrijk en Alvaro Palacios, Priorat, Spanje.

Job de Swart MW
Master of Wine

Romana Echensperger MW
Master of Wine

Bart van Harn
Winkelier

Cecile Lormans-Giebels WA
Weinakademiker/DipWSET
Mag ik me even voorstellen, ik ben Cecile Lormans-Giebels. Als docent bij Wijnstudio en eigenaar van Cecile.wine mag ik me dagelijks bezighouden met het mooiste product ter wereld: wijn, vaak ook nog eens in combinatie met spijs. Ik mag hierover vertellen en doceren en heb altijd enthousiaste mensen voor mijn neus. Wijn impliceert ook cultuur, geschiedenis, reizen, lekker eten, boeiende gesprekken en gezelligheid. En laten dat nu net de zaken zijn waar ik ontzettend blij van word.
Door mijn jarenlange ervaring als docent en mentor op een middelbare school is lesgeven mijn tweede natuur. Andere mensen iets leren over wijn, enthousiast maken voor wijn, vertellen en laten proeven waarom wijn zo boeiend is … dat doe ik het allerliefste!
Vanuit mijn grote passie voor wijn en mijn eigen leergierigheid heb ik de afgelopen jaren een aantal wijnopleidingen gevolgd: Wijnbrevet – SWEN3, WSET level 3, Vinologenopleiding – SDEN4 (Register Vinoloog) en WSET level 4 – Diploma in Wines and Spirits (DipWSET). Sinds augustus 2020 mag ik mij Weinakademiker noemen, nadat ik aan de Weinakademie Österreich mijn scriptie met goed gevolg verdedigd heb.
Naast alle bezigheden bij Wijnstudio ben ik ook altijd druk in de weer met mijn eigen bedrijf Cecile.wine, dé plek voor leuke wijn-spijsevents, boeiende wijnworkshops en gezellige kookworkhops.

Gjalt de Vries
Winkelier

Inge Kavelaar
Winkelier

Jan Vegter MV
Magister Vini
Jan Vegter is Magister Vini. Jan heeft een indrukwekkend aantal wijnopleidingen afgerond, waaronder WSET Diploma Course, vinoloog en Weinakademiker. Jan Vegter heeft 8 jaar in Frankrijk gewerkt, spreekt de taal vloeiend en woont gedeeltelijk in de Provence. Zijn specialiteit is heel Frankrijk. Jan is ook wijnconsultant. Hij verzorgt voor de Wijnstudio de hele WSET level 2 en level 3 lessen.
Ik ben docent bij Wijnstudio vanwege de professionele organisatie die elke cursist zo goed mogelijk voorbereidt op het examen. De Wijnstudio kan ik dan ook aanbevelen voor zowel professionals als particuliere wijnliefhebbers.
—Cees van Casteren MW

Jeroen Bronkhorst
Founder, productontwikkeling
Voormalig kok en restauranthouder, docent horeca-management en gastvrijheid. Winnaar van diverse landelijke wijnkaart-wedstrijden, waaronder 2 x “Beste Wijnkaart van Nederland” en “Beste Huiswijn van Nederland” door Perswijn in samenwerking met Hubrecht Duijker.
Official Sherry Educator – Vinos de Jerez Madeira Wine Educator – IVBAM Port and Douro wines certificate – Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto IVDP Ambassadeur van VDP – Verband Deutscher Prädikatsweingüter
Jeroen schrijft regelmatig lesmateriaal, waaronder een internationale online film over wijn. Schrijver van de NTI wijncursus, de Basiscursus Wijn level 1, de training Horeca Wine Professional, de cursus Wijn & Spijs – Basis voor de Sommelier, en de online Basiscursus. Inmiddels heeft hij ongeveer 50 wijnreizen gemaakt met Wijnstudio-cursisten. Jeroen geeft o.a. de les WSET level 3 – fortified wines.

John de Nijs
Winkelier, wijndocent

Lukas Wiegman
Sommelier

Madeleine Gaarlandt
Wijnconsultant

Marinke Arends
Wijnadviseur

Matthijs Vranken
Sommelier – Vinoloog – Gastronoom (Peter Klosse)

Joke van den Bogert
Sommelier

Lara Mol WA
Freelance tekstschrijver, Weinakademiker

Karin Muires
Chef, restauranteigenaar
Even voorstellen: Karin Muires, eigenaresse en kok van restaurant Kwiezien in Rotterdam. Wat doet een kok met wijn? Ik ontdekte dat wijn een behoorlijk grote invloed heeft op de smaak van onze gerechtjes, dus daar wilde ik alles van weten. Nu ben ik net zo bezeten van wijn als van koken en op dit moment volg ik de WSET Diploma Course opleiding. Gelukkig ben je over wijn en eten nooit uitgeleerd en valt er altijd weer wat nieuws te ontdekken. Kennis delen zowel van de keuken als van de wijn is daar een logisch gevolg van. Hopelijk ben je net zo nieuwsgierig als ik.

Marc Paardekooper
Wijndocent, wijnadviseur
Allebei m’n ouders hebben hotelschool gedaan, op jonge leeftijd werd op zondag avond rode wijn onder m’n neus gestoken en mocht ik vertellen wat ik rook. Na middelbare hotelschool gedaan te hebben in de US (hier heb ik mijn passie voor koken door ontwikkelt) ben ik internationaal business gaan volgen. Vervolgens wilde ik deze twee opleidingen combineren. Bij wijnwinkel Marius was ik 8 jaar verantwoordelijk voor de winkel en de logistiek. Op dit moment volg ik de opleiding WSET 4.
Marc is een bescheiden docent met veel kennis, die zijn lessen systematische aanpakt. Hij geeft ook wijnles op het ROC.

Mario Tertschnig WA
Weinakademiker/DipWSET
Mario Tertschnig is geboren en getogen in Oostenrijk. Na meer dan 25 jaar werkzaam te zijn geweest in de internationale horeca en wijnhandel besloot hij in 2014 een eigen wijnhandel op te richten. Met zijn wijnhandel is hij samen met zijn vrouw Miranda gespecialiseerd in een groot assortiment aan Limburgse en Oostenrijkse kwaliteitswijnen uit eigen import – zie www.mario.wine.
Mario kwam bij de WSET omdat hij op zoek was naar een internationaal erkende opleiding. Vooral de goede reputatie van de WSET was voor hem de beslissende factor om zich in 2005 voor de Level 3 Award (toen Advanced Certificate) op te geven. In 2007 behaalde hij het Level 4 Diploma in Wines and Spirits en is hij gecertificeerd wijnopleider volgens de WSET. Als eerste in Nederland promoveerde hij in 2008 tot Weinakademiker (WA).
Mario is samen met zijn vrouw Miranda mede-eigenaar van de Wijnstudio.
Max Ongenae
Winkelier
Max Ongenae: ‘Jarenlang heb ik als gastheer/sommelier gewerkt in diverse restaurants. Daar heb ik veel geleerd over wijn en spijs. Na ruim 25 jaar besloot ik in 2018 één van mijn twee passies verder te volgen en sloot ik me aan bij het team van Wijnkoprij Van Lieverlee. Mijn specialisme ligt vooral bij het combineren van wijn en spijs en heb ik een voorliefde voor Europese wijngebieden. Daarnaast ben in het bezit van WSET-2.
Wijnkoperij Van Lieverlee bestaat sinds 1999 en ligt in het bruisende dorpshart van Hilvarenbeek. Een wijnwinkel en speciaalzaak voor iedereen die van wijn houdt. Je vindt bij ons een groot assortiment aan wijnen uit verschillende landen en in onze wijnkelder vind je een groot aanbod bewaarwijnen. De cursussen vinden in onze gezellige sfeervolle winkel plaats.
Voor mij komt alles waar ik enthousiast van wordt bij elkaar in wijn: ervaren, proeven, leren, reizen, geografie, topografie, cultuur, taal en gezelligheid! Maar bovenal mijn passie voor het trainersvak, waar ik me nu al meer dan 12 jaar in mag begeven.
—Natasja de Leeuw

Michael van der Zalm
Wijnwinkelier
Michael van der Zalm heeft WSET level 2 en 3 gevolgd bij de Wijnstudio. Hij is eigenaar van een nieuwe en nu al zeer succesvolle wijnwinkel in Amsterdam: Bilderdijk Wijnhuys in Amsterdam West, vlak bij de Foodhallen. Michael verzorgt de introductie, Basiscursus en WSET level 2 cursus in Amsterdam.

Nadien de Visser
Blogger
Zoals vele wijnverhalen begon ook mijn wijnverhaal in Frankrijk. Voor studie (management, dus weinig wijn te bekennen) vertrok ik naar de Provence en kwam terug met een nieuwe passie: wijn! Niet veel later begon ik aan SDEN-3 en richtte ik wijnblog Le Club des Vins op als uitlaatklep voor alle nieuw opgedane kennis. Hier schrijf ik van alles over wijn: wijnreisjes, recepten en proefnotities van supermarkt tot super-de-luxe.
Tussendoor organiseer ik wijnproeverijen, die inmiddels bekend staan als ‘clubavondjes’. In februari ’17 ben ik met lof geslaagd voor WSET-3. Nu op naar de Diploma Course!
Ik kijk er naar uit je te ontmoeten tijdens de cursussen!
Tot shiraz, Nadien

Monique Vreeke WA
Winkelier, Weinakademiker/DipWSET

Petra Bakker
Online marketeer
Mijn passie voor wijn is gestart toen ik tijdens mij studie in horeca ging werken en daar van een bijbaan een serieuze loopbaan maakte. Vooral toen ik zelf een wijnkaart mocht maken en een wijnkelder beheren heb ik veel kennis opgedaan en veel geproefd. Uiteindelijk liep mijn professionele pad een route de horeca uit, maar een beetje kriebelen bleef het altijd.
Daarom ben ik 2010 naar de wijnacademie gegaan en in 2011 afgestudeerd als register-vinoloog. Daarna heb ik de OINOS opleiding gedaan. En in 2018 de WSET level 3 opleiding. Om mijn kennis op peil te houden bezoek ik vele proeverijen en minstens 2 wijngebieden per jaar. Want voor wijn geldt: hoe meer je ontdekt, hoe meer je wil weten. Je raakt nooit uitgeleerd.
Sinds 2012 ben ik actief als wijndocent, naast mijn baan als online marketeer. Onder de naam Petra Proeft organiseer ik ook proeverijen en wijn-workshops. Het delen van mijn kennis en passie voor wijn met anderen vind ik het leukste wat er is.

Sarinah Leezer
Wijnimporteur, wijnhandel
Als student verloor ik in Italië mijn hart aan de wijn. Met een beperkt budget en een oneindige dorst (naar kennis) struinde ik wijnbeurzen af onder de geuzennaam Pandora’s Bottle om alles over wijn te leren en natuurlijk veel te proeven. Tot het moment dat we Franciacorta (zeg maar, Italiaanse Champagne) tegenkwamen. En toen begon het een beetje te borrelen. “Wat nou als we een paar doosjes aan vrienden slijten voor Kerst ofzo, dan kunnen we er een beetje serieuze hoeveelheid van naar Nederland krijgen”.
Dat was in mei 2008, en op 13 november 2008 gingen we open met onze winkel in de binnenstad van Gouda. Sindsdien importeer ik hoofdzakelijk wijnen uit Italië, waar de liefde voor wijn begonnen is, maar ook uit o.a. Duitsland, Frankrijk & Spanje. We leveren zowel aan particulieren als restaurants. Het is voor mij de grootste sport om de beste wijnspijscombinaties te vinden en wijn voor iedereen toegankelijk te maken.
Dit jaar ben ik gestart met WSET 4 met als einddoel: Weinakademiker. Naast het schrijven van uitgebreide verhalen voor ons wijnabonnement Pandora’s Box geef ik meerdere keren per week gezellige en educatieve wijnproeverijen. Na het zoveelste “Goh, dit lijkt wel een college!” heb ik de knoop doorgehakt. Vanaf nu ga ik enthousiast aan de slag als docent voor de Wijnstudio. De lessen vinden plaats in onze ruim opgezette winkel in Gouda.

Tessa van Uden
Wijnspecialist
Mijn naam is Tessa van Uden.
Tijdens mijn werk in diverse restaurants in binnen- en buitenland ben ik altijd geïnteresseerd geweest in wijn en alles wat daar bij hoort. Ik vind het heerlijk om mooie wijngebieden te bezoeken, wijnen te combineren met lekker eten en om mensen te enthousiasmeren met mijn passie voor wijn.
Ik heb met veel plezier de lessen van Level 2 en 3 gevolgd bij de Wijnstudio. Ik werk nu een aantal jaar als wijnspecialist bij een groothandel. Daar geef ik advies aan horeca en particuliere klanten. Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om proeverijen te organiseren en natuurlijk om zelf een goed glas wijn te drinken.
Voor de Wijnstudio geef ik de Basiscursus en de WSET level 2 cursus.

Yvonne Koop
Wijnimporteur, wijnverkoop, wijntraining
Ik ben eigenaar van Wijnkoperij De Steenen Camer in Huizen (2000). Ook ben ik werkzaam voor Weldam Wines in Amersfoort. Opleidingen: Advanced WSET level 3 (Engels), vinoloog van de wijnacademie en Gastronomie (Peter Klosse). Ik ben sinds 1999 actief in de wijn (import, verkoop, trainingen en proeverijen, advisering), na 5 jaar werkzaam geweest te zijn bij United Distillers & Vintners (Diageo).
Ik heb proeverijen en wijncursussen verzorgd voor diverse opdrachtgevers, o.a. de Internationale Proeftafel in Amsterdam en Gildevaart Instituut in Nieuwegein. Momenteel geef ik de Basis Wijncursus level 1, de Gastronomiecursus en WSET Level 2 op diverse locaties.
Wijn is mijn passie en dat is ook het uitgangspunt geweest in het aanbod van wijn en wijnactiviteiten. In mijn assortiment werk ik hoofdzakelijk met wijnen van milieubewust of biologisch geteelde druiven. (H)eerlijke wijnen, met een duidelijk karakter van de streek en de druif.

Moritz Peeters
Importeur, winkelier
Wijnliefhebber in hart en nieren, 3e generatie in het familiebedrijf dat mijn grootvader in 1928 heeft opgericht, in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Sinds 1991 ben ik werkzaam in het bedrijf, dus meer dan 25 jaar! Je vindt bij ons een uitgebreide selectie topwijnen uit de oude en nieuwe wereld, van de grote 1er cru’s uit de Bordeaux tot het mooiste dat nieuwe-wereld landen als Australië te bieden hebben.
We hebben een breed georiënteerd assortiment wijnen met specialisaties in Noord-Amerika – eigen import van 12 huizen uit Californië en Washington State en Australië: Tasmanië, New South Wales, Victoria en South Australia.
Grote liefde, kennis en assortiment voor versterkte wijnen: Port, Madeira, Marsala, Sherry. Lid Examencommissie Madeira Ambassador. Ik heb mijn eigen Madeira geblend en op de markt gebracht: ‘Eastwell Madeira’.

Natasja de Leeuw
Trainer
Voor mij komt alles waar ik enthousiast van wordt bij elkaar in wijn: ervaren, proeven, leren, reizen, geografie, topografie, cultuur, taal en gezelligheid! Maar bovenal mijn passie voor het trainersvak, waar ik me nu al meer dan 12 jaar in mag begeven. Of het nu gaat om wijn, communicatie- en leiderschapsvaardigheden, of het opleiden van nieuwe trainers, het trainen zelf blijft mijn grootste passie.
De kennis die ik zelf heb opgedaan bij mijn wijnreizen, mijn eigen wijnopleiding tot en met WSET level 3 Advanced (en nu begonnen met Level 4 Diploma Course) deel ik graag met iedereen die meer wil weten over dit altijd boeiende onderwerp!

Paul van den Broek
Praktijkinstructeur
Mijn naam is Paul van den Broek, alweer geruime tijd met heel veel plezier woonachtig in het Bourgondische Maastricht.
Als ik er op terug kijk is de interesse in wijn en spijs al ruim 15 jaar geleden ontstaan. Tijdens mijn studie aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden, met stages in Zuid-Afrika en Spanje, is het ook altijd wel een rode draad geweest. Van jongs af aan ben ik altijd in de horeca werkzaam geweest, en dit na mijn studie ook gebleven op verschillende mooie plekken in Limburg.
Hier werd ik pas écht aangestoken met het wijn-virus, heb bij de Wijnstudio de WSET 2 en 3 doorlopen, en een wijn-spijs opleiding gevolgd aan de Academie van de Gastronomie van Peter Klosse. Op het verlanglijstje staat al geruime tijd de Diploma Course!
Na jarenlang als (maître-)sommelier aan de slag te zijn geweest, en een periode als agent in de wijnhandel, werk ik nu als praktijkinstructeur bij de Hoge Hotelschool Maastricht en als wijndocent bij Wijnstudio!

Robert de Zeeuw
Sommelier, Diploma Graduate
Robert behaalde in 2013 WSET level 3 bij de Wijnstudio en heeft aansluitend met succes een eigen wijn-spijs proeverijbedrijf gerund.
In 2017 slaagde hij voor zijn WSET level 4 Diploma in Londen. Momenteel werkt hij als sommelier en verbindt zich graag aan wijnactiviteiten zoals de wijnbar op Best Kept Secret. Ook staat hij jaarlijks met de voeten in de klei op een Nederlandse wijngaard. Hij put zijn kennis onder andere uit wijnreizen naar Porto, Stellenbosch en de Moezel.
Met veel plezier en met gevoel voor humor maakt hij anderen wegwijs in de wereld van wijn, zodat iedereen meer van deze drank kan genieten.

Sharon Dreissen
Winkelier

Yvo Erades WA
Importeur, winkelier, Weinakademiker/DipWSET
In 2009 deed Yvo de sales bij Brand Wijnimport, een importeur gespecialiseerd in Italië. Nu is hij mede-eigenaar van wijnwinkel Bordelaise en wijnimport Noordman wijnen, een bedrijf met een groot assortiment kwaliteitswijnen. Zijn gedrevenheid, de grote kennis die Yvo heeft opgebouwd en zijn passie voor wijn maken hem een zeer gewaardeerde docent. Yvo heeft WSET level 4 afgerond, ‘Diploma Course’ de hoogste internationale wijnopleiding, inmiddels is hij ook Weinakademiker.