Onze docenten

De Wijnstudio heeft een top-team van docenten. Na elke cursus vragen wij feedback aan onze cursisten over de lessen.

Cees van Casteren MW

Cees van Casteren MW

Master of Wine

Er zijn op dit moment wereldwijd 380 Masters of Wine, waaronder 3 Nederlandse. Cees is schrijver van 10 boeken, waaronder Bubbels, De Nieuwe Wijnen van de Nieuwe Wereld, De smaak te pakken, Paradiso en Rosé. Ook was hij business manager oenologie voor DSM. Cees schrijft voor De Gelderlander, Meininger’s Wine Business International en diverse andere bladen zoals Proefschrift en is consultant in Zuid-Afrika, Chili en Bolivia.

Zijn specialiteiten zijn: de Nieuwe Wereld, champagne, sherry, en wijnproeftechniek. Op het gebied van wijnen uit de Nieuwe Wereld is hij de meest gerespecteerde specialist van Nederland. Cees van Casteren is al sinds 2006 docent voor de Wijnstudio en geeft de lessen WSET level 3 over de Nieuwe Wereld.

Frank Smulders MW

Frank Smulders MW

Master of Wine
Frank Smulders werkt sinds 1985 in de wijnhandel en werd in 1992 Nederland’s eerste Master of Wine. Twee jaar later gaf hij voor het eerst les in de WSET Diploma Course, tegenwoordig doceert hij level 3 en 4 in 15 landen in Europa en geldt als één van de meest ervaren WSET docenten in de wereld. Hij geeft level 4 lessen over wijnbouw en vinificatie, business, mousserende wijnen, versterkte wijnen, Bordeaux, Elzas, Oostenrijk, Duitsland, Rhône, Loire, Zuid Frankrijk en Portugal maar geldt internationaal vooral als Spanje specialist. In 2019 maakte hij dan ook in Navarra voor het eerst zijn eigen wijn: Etorki. Verder werkt Frank nog als consultant en interim-manager, voor wijnproducenten maar ook voor importeurs, retailers of internationale top horeca (Palais Coburg in Wenen). De laatste jaren is hij maandelijks in Moskou te vinden, waar hij leiding geeft aan de wijnafdeling van twee supermarktketens.
Akiko Tanaka

Akiko Tanaka

Restauranteigenaar, Leermeester

Om haar ingenieursstudie en daarna een economische studie aan de Erasmus Universiteit te bekostigen heeft Akiko o.a. gewerkt in het Okura Hotel Amsterdam, Hotel New York Rotterdam en het Four Seasons in Hong Kong. Hier is haar passie voor wijn, fine dining en sake aangewakkerd. Uiteindelijk kriebelde het ondernemersbloed in haar en heeft ze samen met haar partner 4 horecazaken opgezet.

Akiko is geboren in Hong Kong en heeft Japanse roots. Ze heeft zich gespecialiseerd in Aziatische keuken en met name de Japanse keuken. Als eerste vrouwelijke Aziatische leermeester in Nederland leidt Akiko koks, gastheren en gastvrouwen op. Bij de Wijnstudio heeft Akiko WSET level 3 (Advanced) gehaald, daarna is zij meteen level 4 (Diploma Course) gaan doen. In London heeft zij de WSET level 3 Sake behaald. Een Sake opleiding die zelfs in Japan tot het hoogste niveau behoort. Tijdens deze cursus is ze door WSET London uitgenodigd om opgeleid te worden tot de eerste lichting gecertificeerde Sake Educators in de wereld. Als één van de eerste 45 geselecteerde “Foreign Sake Experts” heeft ze in Japan een training en onderscheiding gekregen van de Japanese Sake, Sho-chu and Awamori Association en de Japanese Ministry of Agriculture. Verder is zij ook een erkend docent voor de Sake Sommelier Association. Hiermee is ze de eerste gediplomeerde vrouwelijke sake expert en sake docent in de Benelux. Akiko is bezig om de eerste vrouwelijke gecertificeerde docent in Nederland te worden voor de nieuwe WSET Spirits opleiding.

Akiko Tanaka verzorgt voor de Wijnstudio de WSET level 1 sake cursus en de WSET level 2 wijncursus.

Bram Faber

Bram Faber

Sommelier
Bram werkt al sinds z’n 18e in de prachtige wijnwereld en gastvrijheidssector. 15 jaar geleden begonnen in een bruine kroeg in Enschede, afgelopen jaren als de manager en sommelier van Wijncafé Lefebvre in Utrecht en nu is Bram werkzaam bij een van de grootste wijn importeurs van Nederland. In de loop van de jaren is hij door sommeliers en restaurant managers bij de hand genomen en is ie zich uiteindelijk echt gaan verdiepen in wijn en gastronomie. Bram is Gastronoom/Sommelier, in bezit van het WSET Level 3 certificaat en tracht as we speak het Diploma Level 4 van WSET te behalen. Daarnaast organiseert Bram (online) proeverijen en geeft hij les voor de Wijnstudio.
Coen Muysken

Coen Muysken

Restaurateur/DipWSET
Coen Muysken – Chef, Diploma Graduate Hoi! Ik ben Coen. In februari 2020 ben ik de Eetplaneet in Utrecht begonnen. Een mooi, licht, ruim restaurant met open keuken gelegen in bedrijfspand de Pionier waar wij doordeweeks een daginvulling aan geven en catering verzorgen. Daarnaast richten wij ons op (externe) diners, koken op locatie, workshops, proeverijen en samenwerkingen. Naast ruime horeca ervaring in de betere keukens in binnen -en buitenland heeft wijn mij altijd weten te boeien. Na WSET 3 heb ik met een gezonde inspanning WSET 4 in 2018 afgerond. In de volgende stap lijkt het mij tof om mijn kennis op het gebied van eten en drinken te delen met anderen.  
Elianne Vink

Elianne Vink

Wijndocent, wijnblogger, wijntrainingen
“Mijn naam is Elianne. Ik ben al een tijdje werkzaam aan de commerciële kant van de wijnindustrie als marketing & sales medewerker voor distributeurs op het mooie eiland Curacao. Mijn liefde voor wijn begon aan tafel, waar prachtige wijn/spijs combinaties zorgen voor een nóg mooiere avond. Na verschillende cursussen had ik een duidelijk doel, WSET level 3. Dit was voor mij DE cursus waarmee ik mijn kennis wilde bevestigen. De fast-track course bij de Wijnstudio heb ik met zoveel plezier ervaren! De “systematic approach to tasting” van WSET heeft mijn proef-niveau echt omhoog getild en de diepgaande informatie van de theorie heeft mijn interesse naar wat er in de wijngaard en kelder gebeurd alleen nog maar meer aangewakkerd. Dit heeft er dan ook in geresulteerd dat ik twee oogsten heb meegelopen, beide in Chili, bij Baron Philippe de Rothschild en Casa Marin. Twee fantastische ervaringen! Sinds 2 jaar deel ik mijn passie voor wijn op mijn blog @eliannedrinkswine, onwijs leuk vind ik het dat ik mijn enthousiasme voor wijn nu ook als docent voor de Wijnstudio mag overbrengen.”
Evert Smit

Evert Smit

Weinakademiker/DipWSET
Evert is eigenaar en 6e generatie van Smit-Bokkum, het Volendamse familiebedrijf met een restaurant en palingrokerij sinds 1856.
Na een rechtenstudie, Nyenrode Master en traineeship bij een internationale bank zeilde hij vlot rond in de wereld van de grote getallen.
Toch bracht passie en familiebloed hem weer naar Volendam om het bedrijf voort te zetten.
Inmiddels is Evert naast Maître-Sommelier in het restaurant ook WSET 4 Diplomahouder en Weinakademiker.
Daarmee zal hij de komende jaren zijn liefde voor vis en wijn uitdragen met lesgeven en schrijven.
Evert dicht namelijk ook. In 2021 is hij verkozen tot ‘Dichter des Waterlands’, een schrijfverkiezing voor de regio Waterland.
Hier vanuit is hij bezig om een heuse Wine Poet Society op te richten.
De lessen van Evert worden verzorgd vanuit de bovenzaal van Smit-Bokkum. Mét dromerig uitzicht over het IJsselmeer.
Inge Kavelaar

Inge Kavelaar

Winkelier
Ze heeft misschien haar wijnwinkel in Den Haag maar van bluf is bij Inge Kavelaar geen sprake. Haar eindeloze passie voor mooie wijnen, haar enorme bevlogenheid, haar innemende karakter en haar uitgebreide kennis maakt van haar een sympathieke allrounder. Na het behalen van de diploma’s SDEN 1, 2 en 3 en WSET3, zit zij momenteel in de afrondende fase van de Vinologenopleiding. Inge kennende zal het daar niet bij blijven. Tot afgelopen zomer heeft ze haar kennis en enthousiasme over wijn gedeeld met anderen vanuit haar mobiele wijnbar. Daarnaast organiseerde ze veel proeverijen in elk denkbaar thema. Tegenwoordig runt ze met wijnvriendin en collega WSET-docent Sharon Dreissen een fraaie wijnwinkel in Den Haag: Sharing Wine waar de focus ligt op biologische en biodynamische wijnen van bescheiden, veelal nog onontdekte wijnboeren/familiebedrijven. Voor de Wijnstudio geeft ze sinds begin 2021 de introductiecursus, de basis wijncursus level 1 en WSET 2. Haar overtuiging? Wijn verbindt, wijn brengt mensen bij elkaar. Ze kijkt ernaar uit jou te ontvangen bij Sharing Wine voor een cursus van de Wijnstudio.
Job de Swart MW

Job de Swart MW

Master of Wine
Job de Swart (1981) is sinds 2018 Nederlands derde Master of Wine. Frank Smulders MW en Cees van Casteren MW gingen hem voor. Wereldwijd staat het aantal Masters of Wine op zo’n 380 (2019). In 2005 studeerde Job af in Internationale Bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht, maar wijn is duidelijk de rode draad door zijn CV. Naast zijn studie deed hij de vinologenopleiding aan de Wijnacademie en liep hij stage aan de wijnbouwfaculteit van de bekende University of California, Davis. Ook werkte hij in de wijnkelder bij de prestigieuze domeinen Château Giscours (Margaux) en De Toren (Stellenbosch). Daarna volgde hij de Diploma Course aan het Britse Wine and Spirit Education Trust om in 2011 af te studeren als Weinakademiker. Sinds 2007 werkt Job als wijninkoper en marketeer bij Les Généreux – een samenwerkingsverband van 37 zelfstandige wijnwinkels in Nederland. Inmiddels combineert hij die baan met de exploitatie van Grape Compass: een software app die hij tijdens zijn Master of Wine-studie samen met HydroLogic ontwikkelde om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in wijngaarden te verminderen. Daarnaast wordt Job veelvuldig gevraagd voor MW werkzaamheden, zoals lesgeven, het begeleiden van proeverijen en het schrijven van artikelen voor liefhebbers en professionals.
Romana Echensperger MW

Romana Echensperger MW

Master of Wine
Romana Echensperger MW worked for many years as head sommelier in various top restaurants in Germany and Spain. She was  chef sommelière in the Restaurant Vendôme near by Cologne, which is accoladed with 3 stars in the Guide Michelin. Since 2015 she can call herself a “Master of Wine” and is today working as educator, journalist and consultant. Furthermore, she has been working intensively on the subject biodynamics for years. She recently wrote a very respected book highlighting the biodynamic wine scene in German-speaking countries. Romana Echensperger MW is part of the Wijnstudio-team ever since 2006, and holds masterclasses for the Wijnstudio about various topics.
Bart van Harn

Bart van Harn

Winkelier
Bart kwam vroeg kijken in het wijnvak, als tiener in de restaurants van Sergio Herman, als twintiger in de Leidse Généreux wijnwinkels Noordman en La Bordelaise. Maar hoe kom je nou als tiener terecht bij Sergio en niet als vakkenvuller bij Appie? Het helpt mee dat hij een geboren en getogen reserve-Belg is uit het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen. Als Gent dichterbij dan Middelburg is weet je wat lekker eten is, plus een ontembare nieuwsgierigheid helpen zeker mee dat je in een kleine tijd grote stappen zet. Na met verve WSET 3 afgesloten te hebben is het tijd om meer mensen te inspireren met de passie die hij voor eten en drinken heeft. En dat Zeeuws-Vlaamse? Geen stress! U kunt hem verstaan, want na omzwervingen op de Universiteit Leiden bij politicologie heeft Bart uiteindelijk zijn bachelor Taalkunde afgerond en is hij naast wijngek ook taalpurist.
Cecile Lormans-Giebels WA

Cecile Lormans-Giebels WA

Weinakademiker/DipWSET

Mag ik me even voorstellen, ik ben Cecile Lormans-Giebels. Als docent bij Wijnstudio en eigenaar van Cecile.wine mag ik me dagelijks bezighouden met het mooiste product ter wereld: wijn, vaak ook nog eens in combinatie met spijs. Ik mag hierover vertellen en doceren en heb altijd enthousiaste mensen voor mijn neus. Wijn impliceert ook cultuur, geschiedenis, reizen, lekker eten, boeiende gesprekken en gezelligheid. En laten dat nu net de zaken zijn waar ik ontzettend blij van word.

Door mijn jarenlange ervaring als docent en mentor op een middelbare school is lesgeven mijn tweede natuur. Andere mensen iets leren over wijn, enthousiast maken voor wijn, vertellen en laten proeven waarom wijn zo boeiend is … dat doe ik het allerliefste!

Vanuit mijn grote passie voor wijn en mijn eigen leergierigheid heb ik de afgelopen jaren een aantal wijnopleidingen gevolgd: Wijnbrevet – SWEN3, WSET level 3, Vinologenopleiding – SDEN4 (Register Vinoloog) en WSET level 4 – Diploma in Wines and Spirits (DipWSET). Sinds augustus 2020 mag ik mij Weinakademiker noemen, nadat ik aan de Weinakademie Österreich mijn scriptie met goed gevolg verdedigd heb.

Naast alle bezigheden bij Wijnstudio ben ik ook altijd druk in de weer met mijn eigen bedrijf Cecile.wine, dé plek voor leuke wijn-spijsevents, boeiende wijnworkshops en gezellige kookworkhops.

Ed Carper

Ed Carper

Wijndocent
Ed Carper is Registervinoloog en in de laatste fase van Diplomacourse en Weinakademiker-studie aan de Weinakademie in Rust (Oostenrijk). Hij heeft de gastronomie opleiding gevolgd bij Peter Klosse en de Sommeliersoorkonde gedaan. Ed is full-time wijndocent: Organiseert naast het les geven bij de Wijnstudio zowel live als online wijn-spijs thema evenementen en cursusavonden over het proeven van wijn. Hij doet ook zelf actief mee aan wijnproefcompetities, zo heeft hij in 2020 de Vinoloog van het jaar proefcompetitie en daarmee ook het Lafite Laureaat gewonnen. Ed is altijd nieuwsgierig om meer te komen weten over wijn, en volgt daarom naast de studie diverse masterclasses omdat je wijn nooit uitgeleerd bent!
Erwin Vinck

Erwin Vinck

Importeur, winkelier

Erwin Vinck is eigenaar van een van de grootste wijnwinkels van Nederland, met een geweldig assortiment. In de winkel staat een prachtig proeflokaal, waar WSET cursussen gegeven worden en examens worden afgenomen. Erwin is gepassioneerd over kwaliteit, van wijn tot whisky. Zijn specialiteit is Wijn en Spijs.

Henriëtte Bastiaans

Henriëtte Bastiaans

Founder

Henriëtte is mede-oprichter van de Wijnstudio. Chef-kok, voormalig eigenaar van een restaurant en een cateringbedrijf. Ze is (onder andere) organisator van de wijnreizen en de proefcolleges.

Jabik van der Goot

Jabik van der Goot

Marketeer, wijnadviseur

Jabik van der Goot is sinds 2004 full time werkzaam in de wijnwereld. In de periode 2006 – 2008 rondde hij de Diploma Course af, de hoogste kwalificatie van de WSET. Het Diploma is internationaal erkend en heeft in binnen- en buitenland een groot aanzien. Het geldt als een van de hoogste wijnopleidingen in de Benelux. Zijn loopbaan in de wijnwereld begon bij Wijnkoperij Okhuysen en Vinites. Hij werkt nu bij Tamis & VinoVia wijnen in Alkmaar. Hier is hij verantwoordelijk voor de marketing en maakt onderdeel uit van het in- & verkoopteam. Praktisch wijnmaak-ervaring deed Jabik op bij twee vooraanstaande wijnbedrijven: Domaine Etienne Sauzet, Puligny-Montrachet, Bourgogne, Frankrijk en Alvaro Palacios, Priorat, Spanje.

quote

Ik ben docent bij Wijnstudio vanwege de professionele organisatie die elke cursist zo goed mogelijk voorbereidt op het examen. De Wijnstudio kan ik dan ook aanbevelen voor zowel professionals als particuliere wijnliefhebbers.

—Cees van Casteren MW
Jan Vegter MV

Jan Vegter MV

Magister Vini

Jan Vegter is Magister Vini. Jan heeft een indrukwekkend aantal wijnopleidingen afgerond, waaronder WSET Diploma Course, vinoloog en Weinakademiker. Jan Vegter heeft 8 jaar in Frankrijk gewerkt, spreekt de taal vloeiend en woont gedeeltelijk in de Provence. Zijn specialiteit is heel Frankrijk. Jan is  ook wijnconsultant. Hij verzorgt voor de Wijnstudio de hele WSET level 2  en level 3 lessen.

Jessica Wisse-Jak

Jessica Wisse-Jak

Wijndocente
Van 1995 tot 2010 heb ik tijdens en na de hotelschool bij een van de grote VIP en business cateraars in Nederland gewerkt. Daar zat ik uiteindelijk op de verkoopafdeling waar ik de hele dag bezig was met mijn passie “mensen laten genieten van wijn en spijs”. In 2010 heb ik een stap gemaakt naar de financiële wereld. Toch zit wijn, spijs en gastvrijheid in het bloed en dat kon ik niet loslaten. Organiseren van ontelbare etentjes voor vrienden en familie. Vele vakanties naar wijnstreken. Praten met de boeren en proeven van wat zij met liefde maken. Dit heeft mij doen besluiten dat ik meer wilde met dit prachtige product. Daarom ben ik de vinologenopleiding van de wijnacademie gaan doen en in 2017 afgestudeerd als Register Vinoloog. Met het behalen van dit papiertje is mijn wijnreis verder gegaan via WSET3 naar WSET Diploma Course. In mijn vrije tijd draag ik mijn steentje bij in de wijnwinkel van Henri Bloem te Amstelveen en geef wijnproeverijen en workshops bij vrienden en kennissen thuis. Zij zijn van mening dat ook andere wijnenthousiastelingen het verdienen om wat van mijn kennis en enthousiasme mee te krijgen. Dit heeft mij gemotiveerd om wijndocent te worden bij de Wijnstudio.
John de Nijs

John de Nijs

Winkelier, wijndocent
Al 3 decennia is John gepassioneerd wijnliefhebber en kenner. In aanvang een autodidact op wijngebied. Vooral vele wijnreizen en ontmoetingen met de wijnmakers brachten inzicht en kennis naast de vele wijnboeken die werden verslonden. Na de studie W.S.E.T level 2 en 3 werd de lessen W.S.E.T level 4 Diploma Course gevolgd. Met al deze kennis werd de stap in 2008 genomen naar wineprofessional. Van je hobby je beroep maken kan dus echt! Winebizz werd een feit, naast een fraaie winkel in het centrum van Roosendaal is er een wijnopslag elders waaruit horeca en B2B door team Winebizz wordt beleverd. Passie is er voor vele wijnen en streken maar Zuid-Afrika heeft een bijzonder plekje veroverd bij John. Met zijn enthousiasme en passie voor wijnen kennis overdragen vanuit een gedegen organisatie als Wijnstudio en W.S.E.T is een volgende logische stap voor John.
Lukas Wiegman

Lukas Wiegman

Sommelier
Lukas heeft jarenlange ervaring in de top van zowel de Nederlandse en Buitenlandse Horeca. Zo werkte hij o.a. voor FG Restaurant** (Rotterdam), Dinner by Heston Blumenthal** & Attica*** (Melbourne). Daarnaast heeft Lukas ook ervaring met het maken van wijn. Zo liep hij stage bij het bekende wijnmaak duo: Lise en Bertrand Jousset in de Montlouis-sur-Loire (2017 vintage), alsmede bij boutique winery ‘De Toren’ in Stellenbosch (2019 vintage). Na jaren zonder opleiding gewerkt te hebben als sommelier, besloot Lukas zich toch aan te melden bij de WSET organisatie in 2018, waarbij hij meteen niveau 3 gehaald heeft. “WSET is voor mij de organisatie naar keuze, die het hele totaalbeeld van wijn behandelt, waardoor ik als wine professional kan groeien. Nu wil ik mijn jarenlange ervaring als sommelier & stagiair wijnmaker met jullie delen.”
Madeleine Gaarlandt

Madeleine Gaarlandt

Wijnconsultant
Madeleine Gaarlandt is een professionele en enthousiaste wijnconsultant die haar WSET level 4, diploma course, in Zuid-Afrika als eerste heeft behaald. Naast haar liefde voor Zuid-Afrikaanse wijnen is ze ook gepassioneerd over bewaarwijnen. In het verleden heeft ze ruime ervaring opgedaan bij verschillende wijnimporteurs, waar ze als account manager het personeel van restaurants, ondernemers en consumenten trainde op het gebied van wijn & spijs.
Gedreven en positief als altijd is ze druk bezig met haar bedrijf ‘Domaine Madeleine’, waar ze naast Masterclasses, educatieve wijnboxen en geboortewijnen aanbiedt. Met haar motto: ‘Proef – Leer – Geniet’ wil ze op een vlotte en duidelijke manier dieper ingaan op de verschillende onderwerpen in de wijnwereld.
Marinke Arends

Marinke Arends

Wijnadviseur
Ik ben Marinke en altijd al gefascineerd geweest van koken, wijn en goed gezelschap. Ik organiseer met grote regelmaat uitgebreide wijn-spijs avonden, ik geef wijnworkshops en ben nu ook docent voor de wijnstudio.
Zo lang ik me kan herinneren ga ik op vakantie vooral naar wijngebieden en kom ik met de auto volgeladen weer terug. Twee jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd zodat ik me eindelijk volledig kan focussen op wijn. Ik werk nu in de mooiste wijnwinkel van het noorden met een prachtige collectie wijnen; iedereen die les bij mij komt volgen kan rekenen op een grote dosis enthousiasme, kennis en goede wijn!
Matthijs Vranken

Matthijs Vranken

Sommelier – Vinoloog – Gastronoom (Peter Klosse)
13 jaar geleden begon ik met een stage in een twee-sterren restaurant te werken. Het eerste waar mijn oog op viel was de klasse en charme waarmee een fles wijn werd opengemaakt en aan tafel gepresenteerd werd, alsof de sommelier het over de grootste schat van de wereld had… Ik ben nog steeds bij diezelfde twee-sterren chef met een hele rugzak aan proefervaring. Iedere dag gaan we opnieuw op zoek naar het mooiste wat de wijnwereld te bieden heeft. Nu is er een nieuwe fase, de fase van kennis overbrengen. Na een aantal gerenommeerde wijnopleidingen heeft de WSET mij echt nieuwe inzichten in de benadering van wijn gegeven en ben ik super gemotiveerd dit aan cursisten over te brengen.
Michael van der Zalm

Michael van der Zalm

Wijnwinkelier

Michael van der Zalm heeft WSET level 2 en 3 gevolgd bij de Wijnstudio. Hij is eigenaar van een nieuwe en nu al zeer succesvolle wijnwinkel in Amsterdam: Bilderdijk Wijnhuys in Amsterdam West, vlak bij de Foodhallen. Michael verzorgt de introductie, Basiscursus en WSET level 2 cursus in Amsterdam.

Jeroen Bronkhorst

Jeroen Bronkhorst

Founder, productontwikkeling

Voormalig chef-kok en restauranthouder. Docent horeca-management en gastvrijheid. Winnaar van diverse landelijke wijnkaart-wedstrijden, waaronder 2 x ‘Beste Wijnkaart van Nederland’ en ‘Beste Huiswijn van Nederland’ door Perswijn in samenwerking met Hubrecht Duijker.

Certified Educator Port and Douro Wines –  IVDP Certified Educator Madeira Wine – IVBAM Certified Educator Sherry – Vinos de Jerez Ambassadeur van VDP – Verband Deutscher Prädikatsweingüter.

Jeroen schrijft regelmatig lesmateriaal, waaronder lesboeken, inmiddels ook in het Engels verkrijgbaar. Schrijver van: Wijnstudio Basiscursus Wijn level 1. Wijnstudio cursus Wijn & Spijs – Basis voor de Sommelier.

Inmiddels heeft hij ongeveer 50 wijnreizen gemaakt met Wijnstudio-cursisten. Jeroen geeft o.a. de WSET level 3 lessen proeven, viticultuur, mousserende en versterkte wijnen.

Joke van den Bogert

Joke van den Bogert

Sommelier
Horeca-advieur bij wijnwinkel Henri Bloem. Joke was een aantal jaren jaren sommelier bij restaurant Vaartsche Rijn in Utrecht. Een zeer gedreven vakvrouw, die het het concept van Vaartsche Rijn op een hoog niveau gebracht heeft. Joke heeft haar WSET level 3 certificaat, haar specialisme is Wijn & Spijs.
Lara Mol WA

Lara Mol WA

Freelance tekstschrijver, Weinakademiker
Deze molenaarsdochter is geboren en getogen in Kinderdijks Unesco Werelderfgoed. Haar eerste stappen in de vaderlandse hospitality zette ze in de eetzaal van een hotel-restaurant met een heuse toekan op het dak. Op haar achttiende verruilde ze de Alblasserwaard voor Leiden om er klassieke talen en filosofie te studeren. Na enkele avontuurtjes in de horeca aldaar – waar ze soms zo ongeveer het bedrijf overnam en intussen de harten van haar gasten stal –, kon een beproeving in een Amsterdamse sterrenzaak niet uitblijven. Met een groeiende interesse in wijn had ze daarnaast al snel haar eerste wijnbaantje bij Italiëspecialist Brand Wijnimport. Dit alles nog altijd naast twee studies, volgt u het nog? Omdat je nooit te veel kunt studeren volgden niet lang daarna ook de WSET Diploma Course en het binnenslepen van de Weinakademikertitel in Oostenrijk. Een wijndocent was geboren. En waar het in het leven van een jonge wijnprofessional meestal enkel en alleen over wijn, wijn en nog eens wijn gaat, heeft deze dame nog een andere passie, namelijk ashtanga yoga. U raadt het al: ook hierin geeft ze les. De vrouwelijke homo universalis van de Wijnstudio.
Karin Muires

Karin Muires

Chef, restauranteigenaar

Even voorstellen: Karin Muires, eigenaresse en kok van restaurant Kwiezien in Rotterdam. Wat doet een kok met wijn? Ik ontdekte dat wijn een behoorlijk grote invloed heeft op de smaak van onze gerechtjes, dus daar wilde ik alles van weten. Nu ben ik net zo bezeten van wijn als van koken en op dit moment volg ik de WSET Diploma Course opleiding. Gelukkig ben je over wijn en eten nooit uitgeleerd en valt er altijd weer wat nieuws te ontdekken. Kennis delen zowel van de keuken als van de wijn is daar een logisch gevolg van. Hopelijk ben je net zo nieuwsgierig als ik.

Marc Paardekooper

Marc Paardekooper

Wijndocent, wijnadviseur

Allebei m’n ouders hebben hotelschool gedaan, op jonge leeftijd werd op zondag avond rode wijn onder m’n neus gestoken en mocht ik vertellen wat ik rook. Na middelbare hotelschool gedaan te hebben in de US (hier heb ik mijn passie voor koken door ontwikkelt) ben ik internationaal business gaan volgen. Vervolgens wilde ik deze twee opleidingen combineren. Bij wijnwinkel Marius was ik 8 jaar verantwoordelijk voor de winkel en de logistiek. Op dit moment volg ik de opleiding WSET 4.

Marc is een bescheiden docent met veel kennis, die zijn lessen systematische aanpakt. Hij geeft ook wijnles op het ROC.

Mario Tertschnig WA

Mario Tertschnig WA

Weinakademiker/DipWSET

Mario Tertschnig is geboren en getogen in Oostenrijk. Na meer dan 25 jaar werkzaam te zijn geweest in de internationale horeca en wijnhandel besloot hij in 2014 een eigen wijnhandel op te richten. Met zijn wijnhandel is hij samen met zijn vrouw Miranda gespecialiseerd in een groot assortiment aan Limburgse en Oostenrijkse kwaliteitswijnen uit eigen import – zie www.mariowijn.nl.

Mario kwam bij de WSET omdat hij op zoek was naar een internationaal erkende opleiding. Vooral de goede reputatie van de WSET was voor hem de beslissende factor om zich in 2005 voor de Level 3 Award (toen Advanced Certificate) op te geven. In 2007 behaalde hij het Level 4 Diploma in Wines and Spirits en is hij gecertificeerd wijnopleider volgens de WSET. Als eerste in Nederland promoveerde hij in 2008 tot Weinakademiker (WA).

Max Ongenae

Max Ongenae

Winkelier

Max Ongenae: ‘Jarenlang heb ik als gastheer/sommelier gewerkt in diverse restaurants. Daar heb ik veel geleerd over wijn en spijs. Na ruim 25 jaar besloot ik in 2018 één van mijn twee passies verder te volgen en sloot ik me aan bij het team van Wijnkoprij Van Lieverlee. Mijn specialisme ligt vooral bij het combineren van wijn en spijs en heb ik een voorliefde voor Europese wijngebieden. Daarnaast ben in het bezit van WSET-2.

Wijnkoperij Van Lieverlee bestaat sinds 1999 en ligt in het bruisende dorpshart van Hilvarenbeek. Een wijnwinkel en speciaalzaak voor iedereen die van wijn houdt. Je vindt bij ons een groot assortiment aan wijnen uit verschillende landen en in onze wijnkelder vind je een groot aanbod bewaarwijnen. De cursussen vinden in onze gezellige sfeervolle winkel plaats.

Moritz Peeters

Moritz Peeters

Importeur, winkelier

Wijnliefhebber in hart en nieren, 3e generatie in het familiebedrijf dat mijn grootvader in 1928 heeft opgericht, in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Sinds 1991 ben ik werkzaam in het bedrijf, dus meer dan 25 jaar! Je  vindt bij ons een uitgebreide selectie topwijnen uit de oude en nieuwe wereld, van de grote 1er cru’s uit de Bordeaux tot het mooiste dat nieuwe-wereld landen als Australië te bieden hebben.

We hebben een breed georiënteerd assortiment wijnen met specialisaties in Noord-Amerika – eigen import van 12 huizen uit Californië en Washington State en Australië: Tasmanië, New South Wales, Victoria en South Australia.

Grote liefde, kennis en assortiment voor versterkte wijnen: Port, Madeira, Marsala, Sherry. Lid Examencommissie Madeira Ambassador. Ik heb mijn eigen Madeira geblend en op de markt gebracht: ‘Eastwell Madeira’.

quote

Voor mij komt alles waar ik enthousiast van wordt bij elkaar in wijn: ervaren, proeven, leren, reizen, geografie, topografie, cultuur, taal en gezelligheid! Maar bovenal mijn passie voor het trainersvak, waar ik me nu al meer dan 12 jaar in mag begeven.

—Natasja de Leeuw
Nanda Bennink

Nanda Bennink

Medewerker slijterij, docent Drankenkennis
Tegen klanten en leerlingen zeg ik regelmatig: wijn neemt je mee op reis, het is avontuur in een glas. Het is het ultieme gezelschapsspel met oneindige uitbreidingen. Zo ervaar ik zelf elke slok en ik vind het geweldig om te zien dat mensen hun glas wijn gaandeweg anders gaan beleven. Mijn passie is wijn, lekker eten en Engels. Docent Engels ben ik uiteindelijk niet geworden, wel docent Drankenkennis op een MBO in Zwolle. In de herfst van 2019 begon ik met WSET level 2, om mijn kennis op te frissen en andere “cork dorks” te ontmoeten. In 2020 heb ik WSET level 3 afgerond.
Monique Vreeke WA

Monique Vreeke WA

Winkelier, Weinakademiker/DipWSET
Monique opende twintig jaar geleden vanuit haar passie haar wijnwinkel 12% of meer in Middelburg. Met een groep gelijkgestemden ging ze in het najaar van 2000 naar de Wijnacademie voor de opleiding tot vinoloog. Na het behalen van het diploma wilde ze nog meer weten en zo heeft ze bij OINOS van Gerhard Horstink Wijnproefkunde en Nieuwe- en Speciale Vinificatie technieken gevolgd. Een paar jaar later volgde Diploma Course van WSET en Weinakademiker.  Maar Monique doet ook niets liever dan de opgedane kennis delen en dat doet ze nog steeds via proeverijen, wijntrainingen en als docent voor WSET niveau 1 t/m 3. Sinds 2019 is Monique docent voor De Wijnstudio en combineert ze haar het werk in en om de wijnhandel met het lesgeven. Dat doet ze met heel veel plezier en enthousiasme.  Favoriete druivenrassen zijn riesling en pinot noir en omdat er in de (nieuwe) oude wereld nog zo veel te ontdekken is en dit gebied zo veel moois biedt, is het merendeel van het assortiment in de winkel ook afkomstig uit de oude wereld. 
Peter Duijn WA

Peter Duijn WA

Weinakademiker/DipWSET
Ik denk dat mijn interesse in wijn begonnen is, toen ik als parttimer in de supermarkt het erg leuk vond om het wijnpad bij te houden qua voorraad uitstraling. Sinds die tijd is de passie voor wijn alleen maar gegroeid met het volgen van allerlei wijncursussen / opleidingen en wijnreizen. Slijtersvakdiploma, Wijnbrevet, Vinoloog van de Wijnacademie (1998), Wijnproefkunde/Oinos (2003), Gastronomie bij Peter Klosse, WSET Advanced, WSET Diploma Course (2010), Spanish Wine Educator (2011) en Weinakademiker (2012).

Daarnaast ook werkervaring in de wijnhandel bij diverse slijterijen en gerenommeerde wijnimporteurs (L’Exception in Zoetermeer en mijn huidige werkgever Poot Agenturen in De Lier).

Door mijn werk, maar zeker ook in mijn vrije tijd en vakanties ben ik over heel de wereld in diverse wijnstreken geweest. Australië, Zuid-Afrika, Californië, Italië, Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België. En er volgen hopelijk nog veel meer landen.

 Ik ben sinds 2003 wijndocent en geef met heel veel plezier mijn eigen passie voor wijn door aan degenen die daarvoor open staan.

Vooral door mijn WSET opleidingen, maar ook via mijn werk ben ik in contact gekomen met allerlei wijnmakers, wijngoedeigenaren, exportmanagers etc. Geweldige gesprekken, wijnsessies, wijnproeverijen, wijngaard-bezichtigingen, wijnkeldertours en mooie wijndiners daardoor meegemaakt. Wat een heerlijk vak is dit toch!
Rick van den Broek

Rick van den Broek

Winkelier, Sommelier
Het meeste ben ik nog Bourgondiër in hart en nieren, waarbij ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Zoals bij zovelen is mijn horeca loopbaan klein begonnen, als 15-jarige in de spoelkeuken, maar is de interesse voor het vak steeds meer gaan kriebelen. Nu, 15 jaar later, heb ik zeer veel aspecten van de horeca mogen meemaken. Van stagiair tot manager, van enorme bedrijven zoals Holland Casino tot de Nederlandse top zoals FG Restaurant** en FG Food Labs*. De gemene deler is al die tijd mijn liefde voor wijn geweest, waardoor het volgen van een WSET 2 en WSET 3 opleiding een logisch gevolg was. Vanuit deze liefde ben ik de afgelopen 10 jaar verantwoordelijk geweest voor menig wijnkaart en wijn-spijs combinatie. Op dit moment heb ik de eer om de prachtige Wijnkoperij Henri Bloem te Breda te runnen, daarnaast verzorg ik met plezier op locatie wijnproeverijen en wijs-spijs middagen/avonden en sta ik te trappelen op via deze weg mijn ervaring te delen.
Robert de Zeeuw

Robert de Zeeuw

Sommelier, Diploma Graduate

Robert behaalde in 2013 WSET level 3 bij de Wijnstudio en heeft aansluitend met succes een eigen wijn-spijs proeverijbedrijf gerund.

In 2017 slaagde hij voor zijn WSET level 4 Diploma in Londen. Momenteel werkt hij als sommelier en verbindt zich graag aan wijnactiviteiten zoals de wijnbar op Best Kept Secret. Ook staat hij jaarlijks met de voeten in de klei op een Nederlandse wijngaard. Hij put zijn kennis onder andere uit wijnreizen naar Porto, Stellenbosch en de Moezel.

Met veel plezier en met gevoel voor humor maakt hij anderen wegwijs in de wereld van wijn, zodat iedereen meer van deze drank kan genieten.

Shadé Polman

Shadé Polman

Wijndocente
Mijn wijnreis begon in Zuid Afrika, waar ik mijn diploma van Cape Wine Academy behaald heb. Ik ben blijven hangen na mijn studie en heb als restaurant manager & sommelier voor een 5* hotel gewerkt. Beneden het hotel lag een kelder vol met wijn die jaarlijks vernieuwd werd. Ik kon de verleiding niet weerstaan. Een verhuizing later naar Dubai is er een wijnbedrijf opgezet. Want een land zonder wijncultuur, dat kan toch niet? Vele evenementen later ben ik opnieuw gaan studeren bij WSET zodat ik les kan geven op alle niveau’s. Hiermee waren wij de eerste die een gecertificeerde wijncursus naar Dubai brachten voor de particulieren. Ik ben nu weer terug in mijn geboorteland waar ik als docente en in de sales werk met wijn, mijn passie.
Tessa van Uden

Tessa van Uden

Wijnadviseur
Mijn naam is Tessa van Uden. Tijdens mijn werk in diverse restaurants in binnen- en buitenland ben ik altijd geïnteresseerd geweest in wijn en alles wat daarbij hoort. Ik vind het heerlijk om mooie wijngebieden te bezoeken, wijnen te combineren met lekker eten en om mensen te enthousiasmeren met mijn passie voor wijn. Ik heb met veel plezier de lessen van WSET level 2 en 3 gevolgd bij de Wijnstudio. Als aanvulling op deze cursus heb ik een stage mogen lopen bij één van de beste wijnmakers in Argentinië. Ik heb een aantal jaar als wijnspecialist bij een groothandel gewerkt. Sinds kort heb ik mijn eigen bedrijf: Vintrepreneur waarvoor ik wijntrainingen geef aan bedrijven en particulieren en werk ik als wijnadviseur. Daarnaast houd ik van nieuwe wijnen te ontdekken en zelf een goed glas wijn te drinken!
Voor de Wijnstudio geef ik de Basiscursus en de WSET level 2 cursus.
Yvonne Koop

Yvonne Koop

Wijnimporteur, wijnverkoop, wijntraining

Ik ben eigenaar van Wijnkoperij De Steenen Camer in Huizen (2000). Ook ben ik werkzaam voor Weldam Wines in Amersfoort. Opleidingen: Advanced WSET level 3 (Engels), vinoloog van de wijnacademie en Gastronomie (Peter Klosse). Ik ben sinds 1999 actief in de wijn (import, verkoop, trainingen en proeverijen, advisering), na 5 jaar werkzaam geweest te zijn bij United Distillers & Vintners (Diageo).

Ik heb proeverijen en wijncursussen verzorgd voor diverse opdrachtgevers, o.a. de Internationale Proeftafel in Amsterdam en Gildevaart Instituut in Nieuwegein. Momenteel geef ik de Basis Wijncursus level 1, de Gastronomiecursus en WSET Level 2 op diverse locaties.

Wijn is mijn passie en dat is ook het uitgangspunt geweest in het aanbod van wijn en wijnactiviteiten. In mijn assortiment werk ik hoofdzakelijk met wijnen van milieubewust of biologisch geteelde druiven. (H)eerlijke wijnen, met een duidelijk karakter van de streek en de druif.

Natasja de Leeuw

Natasja de Leeuw

Trainer

Voor mij komt alles waar ik enthousiast van wordt bij elkaar in wijn: ervaren, proeven, leren, reizen, geografie, topografie, cultuur, taal en gezelligheid! Maar bovenal mijn passie voor het trainersvak, waar ik me nu al meer dan 12 jaar in mag begeven. Of het nu gaat om wijn, communicatie- en leiderschapsvaardigheden, of het opleiden van nieuwe trainers, het trainen zelf blijft mijn grootste passie.

De kennis die ik zelf heb opgedaan bij mijn wijnreizen, mijn eigen wijnopleiding tot en met WSET level 3 Advanced (en nu begonnen met Level 4 Diploma Course) deel ik graag met iedereen die meer wil weten over dit altijd boeiende onderwerp!

Natasja is docent voor de Wijnstudio, maar daarnaast traint zij vanuit haar bedrijf ‘& De Leeuw Academy’ ook alle Wijnstudio-docenten in communicatie en lesvaardigheden.
Paul van den Broek

Paul van den Broek

Praktijkinstructeur

Mijn naam is Paul van den Broek, alweer geruime tijd met heel veel plezier woonachtig in het Bourgondische Maastricht.

Als ik er op terug kijk is de interesse in wijn en spijs al ruim 15 jaar geleden ontstaan. Tijdens mijn studie aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden, met stages in Zuid-Afrika en Spanje, is het ook altijd wel een rode draad geweest. Van jongs af aan ben ik altijd in de horeca werkzaam geweest, en dit na mijn studie ook gebleven op verschillende mooie plekken in Limburg. 

Hier werd ik pas écht aangestoken met het wijn-virus, heb bij de Wijnstudio de WSET 2 en 3 doorlopen, en een wijn-spijs opleiding gevolgd aan de Academie van de Gastronomie van Peter Klosse. Op het verlanglijstje staat al geruime tijd de Diploma Course!

Na jarenlang als (maître-)sommelier aan de slag te zijn geweest, en een periode als agent in de wijnhandel, werk ik nu als praktijkinstructeur bij de Hoge Hotelschool Maastricht en als wijndocent bij Wijnstudio!

Petra Bakker

Petra Bakker

Online marketeer

Mijn passie voor wijn is gestart toen ik tijdens mij studie in horeca ging werken en daar van een bijbaan een serieuze loopbaan maakte. Vooral toen ik zelf een wijnkaart mocht maken en een wijnkelder beheren heb ik veel kennis opgedaan en veel geproefd. Uiteindelijk liep mijn professionele pad een route de horeca uit, maar een beetje kriebelen bleef het altijd.

Daarom ben ik 2010 naar de wijnacademie gegaan en in 2011 afgestudeerd als register-vinoloog. Daarna heb ik de OINOS opleiding gedaan. En in 2018 de WSET level 3 opleiding. Om mijn kennis op peil te houden bezoek ik vele proeverijen en minstens 2 wijngebieden per jaar. Want voor wijn geldt: hoe meer je ontdekt, hoe meer je wil weten. Je raakt nooit uitgeleerd.

Sinds 2012 ben ik actief als wijndocent, naast mijn baan als online marketeer. Onder de naam Petra Proeft organiseer ik ook proeverijen en wijn-workshops. Het delen van mijn kennis en passie voor wijn met anderen vind ik het leukste wat er is.

Rick van Kerkhoff

Rick van Kerkhoff

Wijnimporteur
“Mijn naam is Rick, ik ben sommelier geweest bij diverse restaurants op verschillende niveaus. Na diverse opleidingen, waaronder de WSET-3 bij de Wijnstudio te hebben gevolgd, wist ik het zeker. De wijnwereld, is mijn wereld. Een wereld waar elke dag nog iets in te ontdekken valt. Letterlijk elke dag ben ik met wijn bezig, zowel in theorie als vloeibare vorm. Met deze wetenschap en nieuwgierigheid heb ik in 2019 “Somm’s” in het leven geroepen. Een eigen wijnimport wat samenvalt met diverse proeverijen. Met een eigen proeflokaal en wijnkelder aan huis is het voor mij duidelijk dat ik mijn enthousiasme wil delen. In 2019 heb ik zowel de hele oogst meegemaakt in Radda, Toscane & in het Altenahr. Hier heb ik mogen proeven van de wonderen in de natuur en wijnkelders. Bij de Wijnstudio hoop ik meer mensen te enthousiasmeren. Mijn ervaring als sommelier en gastheer zie ik dan ook als specialisme tijdens mijn lessen.”
Sarinah Leezer

Sarinah Leezer

Wijnimporteur, wijnhandel

Als student verloor ik in Italië mijn hart aan de wijn. Met een beperkt budget en een oneindige dorst (naar kennis) struinde ik wijnbeurzen af onder de geuzennaam Pandora’s Bottle om alles over wijn te leren en natuurlijk veel te proeven. Tot het moment dat we Franciacorta (zeg maar, Italiaanse Champagne) tegenkwamen. En toen begon het een beetje te borrelen. “Wat nou als we een paar doosjes aan vrienden slijten voor Kerst ofzo, dan kunnen we er een beetje serieuze hoeveelheid van naar Nederland krijgen”.

Dat was in mei 2008, en op 13 november 2008 gingen we open met onze winkel in de binnenstad van Gouda. Sindsdien importeer ik hoofdzakelijk wijnen uit Italië, waar de liefde voor wijn begonnen is, maar ook uit o.a. Duitsland, Frankrijk & Spanje. We leveren zowel aan particulieren als restaurants. Het is voor mij de grootste sport om de beste wijnspijscombinaties te vinden en wijn voor iedereen toegankelijk te maken.

Dit jaar ben ik gestart met WSET 4 met als einddoel: Weinakademiker. Naast het schrijven van uitgebreide verhalen voor ons wijnabonnement Pandora’s Box geef ik meerdere keren per week gezellige en educatieve wijnproeverijen. Na het zoveelste “Goh, dit lijkt wel een college!” heb ik de knoop doorgehakt. Vanaf nu ga ik enthousiast aan de slag als docent voor de Wijnstudio. De lessen vinden plaats in onze ruim opgezette winkel in Gouda.

Sharon Dreissen

Sharon Dreissen

Winkelier
Sharon Dreissen is een gepassioneerde wijndocent. Ze is enthousiast en helder in haar uitleg van haar wijnkennis. Ze weet bovenal waarover ze praat. Sharon is wijnliefhebber en vakvrouw ineen. Geen mooier natuurproduct dan wijn, vindt zij. Respect heeft ze voor de bevlogen boeren die met liefde en toewijding elke fles wijn opnieuw weer maken. Ze geniet intens, en tegelijkertijd heel bewust, van iedere slok die zij drinkt. Sharon Dreissen heeft haar voetsporen op meerdere manieren verdiend. Ze rondde met vlag en wimpel de studies WSET2 en WSET3 af bij de Wijnstudio. In 2021 heeft ze de de Vinologenopleiding voltooid, daarna volgt WSET4. Gretig als ze is naar wijnkennis, blijft ze zich ondertussen voeden met nieuwe informatie en het volgen van masterclasses. Het maken van wijnreizen is niet uit haar leven weg te denken. Door ter plekke te kijken en te praten met de wijnmakers verbreedt ze haar theoretische kennis met die uit de dagelijkse praktijk. Vooral Zuid-Afrika en Bordeaux hebben haar wijnhart gestolen. In 2020 is ze samen met wijnvriendin Inge Kavelaar Sharing Wine begonnen, de gezelligste wijnwinkel van Den Haag waar de nadruk op kwaliteit ligt. Het delen van goede wijn, het delen van tips, het delen van kennis, het is Sharon Dreissen ten voeten uit. Ze staat dan ook te trappelen jou te verwelkomen bij Sharing Wine voor de introductiecursus, de basis wijncursus level 1 of WSET 2 van de Wijnstudio.
Yvo Erades WA

Yvo Erades WA

Importeur, winkelier, Weinakademiker/DipWSET

In 2009 deed Yvo de sales bij Brand Wijnimport, een importeur gespecialiseerd in Italië. Nu is hij mede-eigenaar van wijnwinkel Bordelaise en wijnimport Noordman wijnen, een bedrijf met een groot assortiment kwaliteitswijnen. Zijn gedrevenheid, de grote kennis die Yvo heeft opgebouwd en zijn passie voor wijn maken hem een zeer gewaardeerde docent. Yvo heeft WSET level 4 afgerond, ‘Diploma Course’ de hoogste internationale wijnopleiding, inmiddels is hij ook Weinakademiker.

Xavier Giesen

Xavier Giesen

SVH Meestergastheer
Na 25 jaar Amsterdamse Horeca was het voor mij tijd om van omgeving te veranderen en op de terugweg naar mijn roots ben ik in Tilburg en omstreken terecht gekomen. In Amsterdam ben ik de laatste 10 jaar mede eigenaar geweest van Bolenius restaurant op de Zuidas. Een restaurant dat al meerdere jaren een Michelin ster heeft. Sinds 2012 ben ik Meestergastheer, een titel met de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid op het gebied van gastvrijheid. Naast jarenlang als sommelier/gastheer te hebben gewerkt heb ik voor de Alliance Gastronomique een eigen Gastronomie opleiding gestart.
Hierdoor kan ik op een duidelijke en vooral leuke manier mijn kennis overbrengen.

Benieuwd naar de wijncursussen?

Bekijk het aanbod