Onze docenten
De Wijnstudio heeft een top-team van docenten. Na elke cursus vragen wij feedback aan onze cursisten over de lessen.
Cees van Casteren MW
Master of Wine
Frank Smulders MW
Master of Wine
Bart van Harn
Winkelier
Cecile Lormans-Giebels WA
Weinakademiker/DipWSET WSET Certified Educator
Mag ik me even voorstellen, ik ben Cecile Lormans-Giebels. Als docent bij Wijnstudio en eigenaar van Cecile.wine mag ik me dagelijks bezighouden met het mooiste product ter wereld: wijn, vaak ook nog eens in combinatie met spijs. Ik mag hierover vertellen en doceren en heb altijd enthousiaste mensen voor mijn neus. Wijn impliceert ook cultuur, geschiedenis, reizen, lekker eten, boeiende gesprekken en gezelligheid. En laten dat nu net de zaken zijn waar ik ontzettend blij van word.
Door mijn jarenlange ervaring als docent en mentor op een middelbare school is lesgeven mijn tweede natuur. Andere mensen iets leren over wijn, enthousiast maken voor wijn, vertellen en laten proeven waarom wijn zo boeiend is … dat doe ik het allerliefste!
Vanuit mijn grote passie voor wijn en mijn eigen leergierigheid heb ik de afgelopen jaren een aantal wijnopleidingen gevolgd: Wijnbrevet – SWEN3, WSET level 3, Vinologenopleiding – SDEN4 (Vinoloog van de Wijnacademie) en WSET level 4 – Diploma in Wines and Spirits (DipWSET). Sinds augustus 2020 mag ik mij Weinakademiker noemen, nadat ik aan de Weinakademie Österreich mijn scriptie met goed gevolg verdedigd heb.
Naast alle bezigheden bij Wijnstudio ben ik ook altijd druk in de weer met mijn eigen bedrijf Cecile.wine, dé plek voor leuke wijn-spijsevents, boeiende wijnworkshops en gezellige kookworkhops.
Clara Gall
DipWSET, Wijnadviseur
Dennis Moerdijk WA
Weinakademiker/DipWSET
Elise Mooren
Wijndocente
Erwin de Kler
Wijndocent
Job de Swart MW
Master of Wine
Akiko Tanaka
Restauranteigenaar, Leermeester/DipWSET
Om haar ingenieursstudie en daarna een economische studie aan de Erasmus Universiteit te bekostigen heeft Akiko o.a. gewerkt in het Okura Hotel Amsterdam, Hotel New York Rotterdam en het Four Seasons in Hong Kong. Hier is haar passie voor wijn, fine dining en sake aangewakkerd. Uiteindelijk kriebelde het ondernemersbloed in haar en heeft ze samen met haar partner 4 horecazaken opgezet.
Akiko is geboren in Hong Kong en heeft Japanse roots. Ze heeft zich gespecialiseerd in Aziatische keuken en met name de Japanse keuken. Als eerste vrouwelijke Aziatische leermeester in Nederland leidt Akiko koks, gastheren en gastvrouwen op. Bij de Wijnstudio heeft Akiko WSET level 3 (Advanced) gehaald, daarna is zij meteen level 4 (Diploma Course) gaan doen. In London heeft zij de WSET level 3 Sake behaald. Een Sake opleiding die zelfs in Japan tot het hoogste niveau behoort. Tijdens deze cursus is ze door WSET London uitgenodigd om opgeleid te worden tot de eerste lichting gecertificeerde Sake Educators in de wereld. Als één van de eerste 45 geselecteerde “Foreign Sake Experts” heeft ze in Japan een training en onderscheiding gekregen van de Japanese Sake, Sho-chu and Awamori Association en de Japanese Ministry of Agriculture. Verder is zij ook een erkend docent voor de Sake Sommelier Association. Hiermee is ze de eerste gediplomeerde vrouwelijke sake expert en sake docent in de Benelux. Akiko is bezig om de eerste vrouwelijke gecertificeerde docent in Nederland te worden voor de nieuwe WSET Spirits opleiding.
Akiko Tanaka verzorgt voor de Wijnstudio de WSET level 1 sake cursus en de WSET level 2, en level 3 wijncursus.
Bauke Kemperman
Wijndocente/DipWSET
Mijn naam is Bauke Kemperman, ik ben een gepassioneerde professional in de horeca- en wijnwereld met meer dan twee decennia aan ervaring.
Na een klein uitstapje naar een andere sector, heb ik in 2011 mijn eerste stappen gezet in de wereld van wijn door het volgen van mijn eerste WSET-cursus. Sindsdien heb ik met trots gewerkt in diverse restaurants en wijnwinkels. Bovendien heb ik een waardevolle rol gespeeld bij het opzetten van het Nederlands Wijnbouwcentrum en heb ik een wijnbar geleid die door Perswijn werd erkend als Wijnbar van het Jaar.
Onlangs heb ik de sprong gewaagd en ben ik verhuisd naar het noorden van het land, waar ik momenteel proeverijen en wijnkennis lessen verzorg op een Hogeschool, tevens heb ik een wijnfestival en werk ik aan de realisatie van een nieuw restaurant.
Met een succesvol afgerond WSET-diploma in 2019, ben ik toegewijd om mijn uitgebreide kennis en enthousiasme te delen met anderen. Mijn doel is om mijn gasten en studenten mee te nemen op een boeiende reis door de wereld van wijn, hen te inspireren en hun waardering voor dit mooie product te vergroten.
Chantal Ferreira-Driesen
Wijndocente/DipWSET
Coen Muysken
Docent, chef/DipWSET
Eefje Luijckx
Wijndocente
De liefde voor wijn is bij Eefje Luijckx ontstaan bij de start van haar loopbaan in de horeca. Deze passie heeft meer vorm gekregen, toen zij zelf restauranteigenaar werd van een gastronomisch restaurant in Hoorn, wat ze ruim 8 jaar met plezier heeft gedaan. Door de vele proeverijen en wijnreizen heeft ze haar kennis op het gebied van wijn uitgebreid.
Als restauranteigenaar was ze ook erg betrokken bij het opleiden van de horeca studenten, die bij haar werkzaam waren. Vanuit die positie heeft ze de overstap gemaakt naar het MBO Horeca onderwijs. Daar heeft ze jaren de gastvrouwen en koks o.a. lesgegeven in gastronomie, wijn&spijs en tafelbereidingen. Jaarlijks organiseerde ze prachtige wijnreizen naar de Pouilly-Fuissé en Mâconnais (in de Bourgogne). In deze tijd behaalde ze ook haar WSET2 en 3 diploma.
Inmiddels doorgestroomd naar het management van het MBO onderwijs in de groene sector, en heeft zij heel veel zin om de introductie, basiscursus en Wine & Spirit Education Trust level 2 in Alkmaar en omstreken te verzorgen.
Emilio Saez van Eerd
Certified Educator /DipWSET
Evert Smit
Weinakademiker/DipWSET
Ik ben docent bij Wijnstudio vanwege de professionele organisatie die elke cursist zo goed mogelijk voorbereidt op het examen. De Wijnstudio kan ik dan ook aanbevelen voor zowel professionals als particuliere wijnliefhebbers.
—Cees van Casteren MW
Henriëtte Bastiaans
Founder
Henriëtte is mede-oprichter van de Wijnstudio. Chef-kok, voormalig eigenaar van een restaurant en een cateringbedrijf. Ze is (onder andere) organisator van de wijnreizen en de proefcolleges.
Jabik van der Goot
Marketeer, wijnadviseur
Jabik van der Goot is sinds 2004 full time werkzaam in de wijnwereld. In de periode 2006 – 2008 rondde hij de Diploma Course af, de hoogste kwalificatie van de WSET. Het Diploma is internationaal erkend en heeft in binnen- en buitenland een groot aanzien. Het geldt als een van de hoogste wijnopleidingen in de Benelux. Zijn loopbaan in de wijnwereld begon bij Wijnkoperij Okhuysen en Vinites. Hij werkt nu bij Tamis & VinoVia wijnen in Alkmaar. Hier is hij verantwoordelijk voor de marketing en maakt onderdeel uit van het in- & verkoopteam. Praktisch wijnmaak-ervaring deed Jabik op bij twee vooraanstaande wijnbedrijven: Domaine Etienne Sauzet, Puligny-Montrachet, Bourgogne, Frankrijk en Alvaro Palacios, Priorat, Spanje.
Jessica Wisse-Jak
Wijndocente
Josephine Meeusen
Wijndocente/ DipWSET
Hi! Mijn naam is Josephine, mijn passie voor wijn is op vroege leeftijd al begonnen. Op mijn 17de vertrok ik van Leiden naar Breda om daar hotelmanagement te studeren. Mijn WSET 1 volgde ik daar met veel plezier toen ik nog maar nét 18 jaar oud was. Ik vond het zo leuk dat ik sindsdien mij toegewijd heb aan wijn. Na mijn hotelmanagement opleiding heb ik ook mijn WSET 3 behaald en ben ik vrijwel meteen doorgegaan met WSET 4 die ik in mei 2023 heb afgerond. Sinds 2021 werk ik bij Wijnwinkel Marius in Den Haag en Wassenaar waar ik mijn enthousiasme en liefde voor wijn overdraag aan klanten. Dit enthousiasme deel ik ook graag met leergierige studenten bij de Wijnstudio.
Kazumi Uejo
DipWSET / French Wine Scholar
As an expat family, life isn’t simple. Born and raised in Tokyo, I worked as an IT consultant until marriage led to crossing the border of the island in 2013. We moved to the Netherlands in 2021, aiming for long-term stability.
I am passionate about wine and sake. My wine journey began in California, where we lived, exploring wineries in Santa Barbara, Napa, and Sonoma quite often, which expanded to Australia, New Zealand, and, of course, Japan for enjoying and visiting. Currently, Europe’s wineries, especially in France and Germany, beckon during holidays.
My study journey began with WSET Sake Level 3. After returning from Los Angeles, I started a business sharing our culture’s aspects in English, offering pairing experiences of Japanese sake and food via Airbnb with Japanese restaurants. But I didn’t forget the passion for wine. The dedicated study continued with JSA wine expert, WSET Level 3 in Wine, French Wine Scholar, and WSET Level 4 Diploma.
On top of that, visiting wineries, talking with producers, and continuous learning has been rewarding and a source of passion for me. So, I am thrilled to become the teacher of the Wijnstudio and share the narratives in the class.
Maarten van den Akker
Wijnwinkelier, importeur
Marjan van Eijk
Wijndocente
Mario Tertschnig WA
Weinakademiker/DipWSET, WSET Certified Educator, Importeur
Max Ongenae
Winkelier
Max Ongenae: ‘Jarenlang heb ik als gastheer/sommelier gewerkt in diverse restaurants. Daar heb ik veel geleerd over wijn en spijs. Na ruim 25 jaar besloot ik in 2018 één van mijn twee passies verder te volgen en sloot ik me aan bij het team van Wijnkoprij Van Lieverlee. Mijn specialisme ligt vooral bij het combineren van wijn en spijs en heb ik een voorliefde voor Europese wijngebieden. Daarnaast ben in het bezit van WSET-2.
Wijnkoperij Van Lieverlee bestaat sinds 1999 en ligt in het bruisende dorpshart van Hilvarenbeek. Een wijnwinkel en speciaalzaak voor iedereen die van wijn houdt. Je vindt bij ons een groot assortiment aan wijnen uit verschillende landen en in onze wijnkelder vind je een groot aanbod bewaarwijnen. De cursussen vinden in onze gezellige sfeervolle winkel plaats.
Imke Hensen
Wijndocente
Naast mijn studie Voeding en Diëtetiek te Amsterdam werkte ik enkele dagen per week in de hoofdstedelijke horeca om als arme student een zakcentje te verdienen. Tijdens deze periode ontdekte ik wijn en raakte ik steeds meer in de ban van de wijnwereld.
Na mijn afstuderen besloot ik om het wijnpad te gaan bewandelen en ging aan de slag als sommelier. Ik volgde verschillende WSET-cursussen om uiteindelijk te starten met de Diploma Course. Bij verschillende gerenommeerde zaken hebben ik mij verder kunnen ontplooien als sommelier, maar uiteindelijk koos ik ervoor om iets in het verlengde van mijn studie te gaan doen en de wijnstudie op een laag pitje te zetten. Na enkele omzwervingen ben ik inmiddels werkzaam als Horeca Wine Advisor voor de wijnimporteur HermanWines. Hier ontdekte ik opnieuw hoe leuk het is om mensen te enthousiasmeren voor en te leren over wijn. Met veel plezier ga ik dan ook nog meer mensen meenemen in de wondere wereld van wijn als docent bij Wijnstudio.Jeroen Bronkhorst
Founder, productontwikkeling
Oprichter van de Wijnstudio, samen met Henriëtte Bastiaans. Voormalig chef-kok en restauranthouder. Docent horeca-management en gastvrijheid. 2 x winnaar van ‘Beste Wijnkaart van Nederland’, en ‘Beste Huiswijn van Nederland’ door Perswijn in samenwerking met Hubrecht Duijker.
Certified Educator Port and Douro Wines – IVDP. Certified Educator Madeira Wine – IVBAM. Certified Educator Sherry – Vinos de Jerez. Ambassadeur van VDP – Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Schrijver van boek en methode: Basiscursus Wijn level 1 / Wijn & Spijs – Basis voor de Sommelier / Madeira Wine Today. Podcasts: Wijnstudio (Spotify). Inmiddels heeft hij ruim 40 wijnreizen gemaakt met Wijnstudio-cursisten. Jeroen geeft o.a. de WSET level 3 lessen proeven, viticultuur, mousserende en versterkte wijnen. Zijn grootste plezier in wijn: wijnmakers ontmoeten, en die ervaringen delen met cursisten. Zijn motto: ‘Wijn is cultuur in je glas’.John de Nijs
Winkelier, wijndocent
Karin Muires
Chef, restauranteigenaar
Even voorstellen: Karin Muires, eigenaresse en kok van restaurant Kwiezien in Rotterdam. Wat doet een kok met wijn? Ik ontdekte dat wijn een behoorlijk grote invloed heeft op de smaak van onze gerechtjes, dus daar wilde ik alles van weten. Nu ben ik net zo bezeten van wijn als van koken en op dit moment volg ik de WSET Diploma Course opleiding. Gelukkig ben je over wijn en eten nooit uitgeleerd en valt er altijd weer wat nieuws te ontdekken. Kennis delen zowel van de keuken als van de wijn is daar een logisch gevolg van. Hopelijk ben je net zo nieuwsgierig als ik.
Lara Mol WA
Freelance tekstschrijver, Weinakademiker
Marc Paardekooper
Wijndocent, wijnadviseur
Allebei m’n ouders hebben hotelschool gedaan, op jonge leeftijd werd op zondag avond rode wijn onder m’n neus gestoken en mocht ik vertellen wat ik rook. Na middelbare hotelschool gedaan te hebben in de US (hier heb ik mijn passie voor koken door ontwikkelt) ben ik internationaal business gaan volgen. Vervolgens wilde ik deze twee opleidingen combineren. Bij wijnwinkel Marius was ik 8 jaar verantwoordelijk voor de winkel en de logistiek. Op dit moment volg ik de opleiding WSET 4.
Marc is een bescheiden docent met veel kennis, die zijn lessen systematische aanpakt. Hij geeft ook wijnles op het ROC.
Marinke Arends
Wijnadviseur
Matthijs Vranken
Vinoloog, Gastronoom-Sommelier (Peter Klosse)
Melanie Holleman
Wijndocente
In de afgelopen jaren ben ik mijzelf steeds verder gaan verdiepen in de wereld van wijn. Wat ooit begon als een product dat ik lekker vind om te drinken, ging als snel over naar meer. De afgelopen tien jaar stond elke vakantie in het teken van het bezoeken van wijnhuizen in o.a. Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika. De gesprekken die daar plaatsvonden en de wijn die we meenamen maakten me nieuwsgierig naar de achtergrond van het uiteindelijke product.
Dat maakt dat ik in 2018 ben ik gestart met het volgen van opeenvolgend SDEN 1, SDEN2, SDEN3. Dit was mijn eerste kennismaking met de theorie achter het maken van wijn. De WSET 3 is mijn vervolgstap geweest. Met de WSET 3 opleiding ik gemerkt dat het mogelijk is om ongeveer dezelfde conclusie te trekken als we allemaal maar dezelfde taal spreken. Deze systematische methode heeft mij enorm geholpen om alles meer in verband te brengen met elkaar als je het hebt over de plek van de druif in de wereld, in het land, in de appellation of op een bepaalde helling in relatie tot het smaakprofiel en de kwaliteit. Ik ben een enthousiast lid van een proefgroep waarmee we jaarlijks meedoen aan het NK blindproeven. Ik geniet er enorm van om met elkaar de universele taal te spreken over wijn. Dankzij 25 jaar onderwijservaring zowel voor de klas en als directeur weet ik als geen ander hoe je met heel veel plezier kennis moet overbrengen. Met deze combinatie komen beide werelden voor mij samen. Ik kijk er enorm naar uit om jullie te welkom te heten bij de basiscursus en WSET2.
Voor mij komt alles waar ik enthousiast van wordt bij elkaar in wijn: ervaren, proeven, leren, reizen, geografie, topografie, cultuur, taal en gezelligheid! Maar bovenal mijn passie voor het trainersvak, waar ik me nu al meer dan 12 jaar in mag begeven.
—Natasja de Leeuw
Michael van der Zalm
Wijnwinkelier
Michael van der Zalm heeft WSET level 2 en 3 gevolgd bij de Wijnstudio. Hij is eigenaar van een nieuwe en nu al zeer succesvolle wijnwinkel in Amsterdam: Bilderdijk Wijnhuys in Amsterdam West, vlak bij de Foodhallen. Michael verzorgt de introductie, Basiscursus en WSET level 2 cursus in Amsterdam.
Myra Veldkamp
Wijndocente
Natasja de Leeuw
Trainster/DipWSET
Rachel van Maanen
Wijndocente
Ronald Wortel
DipWSET, WSET Certified Educator, Writer
Tim Davids
Sommelier
Ik zal me even voorstellen, ik ben Tim Davids afkomstig uit Den Haag. Tijdens mijn studie hotelmanagement heb ik in het Belgische Leuven een aantal jaar een kroeg uitgebaat. Hartstikke gezellig natuurlijk maar iets wat je niet je hele leven kunt doen.
Vanaf juni 2018 ben ik mij daarom ook gaan focussen op de wijnwereld en de gastronomie. Van assistent sommelier naar hoofd sommelier en vervolgens de Maître functie, ik heb het allemaal gedaan en ben het nog steeds met veel plezier. Momenteel als Maître-Sommelier bij Restaurant Ambrozijn te Valkenburg.
Wijn heeft mij altijd aangesproken aangezien het zo nauw verwant is met de cultuur en geschiedenis van de verschillende streken in de wereld. Bijkomend plezier is natuurlijk dat het (vaak) fantastisch lekker is en dat wijnboeren graag willen dat je ze persoonlijk komt bezoeken. Vooral dat laatste is zeker niet vervelend aangezien ik mijn vrije tijd zoveel mogelijk op reis ben. Ik heb WSET Level 1, 2 & 3 afgerond en ik wil de beginnende wijndrinker, kenner maar vooral sommeliers van de toekomst graag meer leren over de prachtige wijnwereld.
Xavier Giesen
SVH Meestergastheer
Yvo Erades WA
Importeur, winkelier, Weinakademiker/DipWSET
In 2009 deed Yvo de sales bij Brand Wijnimport, een importeur gespecialiseerd in Italië. Nu is hij mede-eigenaar van wijnwinkel Bordelaise en wijnimport Noordman wijnen, een bedrijf met een groot assortiment kwaliteitswijnen. Zijn gedrevenheid, de grote kennis die Yvo heeft opgebouwd en zijn passie voor wijn maken hem een zeer gewaardeerde docent. Yvo heeft WSET level 4 afgerond, ‘Diploma Course’ de hoogste internationale wijnopleiding, inmiddels is hij ook Weinakademiker.
Moritz Peeters
Importeur, winkelier
Wijnliefhebber in hart en nieren, 3e generatie in het familiebedrijf dat mijn grootvader in 1928 heeft opgericht, in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Sinds 1991 ben ik werkzaam in het bedrijf, dus meer dan 25 jaar! Je vindt bij ons een uitgebreide selectie topwijnen uit de oude en nieuwe wereld, van de grote 1er cru’s uit de Bordeaux tot het mooiste dat nieuwe-wereld landen als Australië te bieden hebben.
We hebben een breed georiënteerd assortiment wijnen met specialisaties in Noord-Amerika – eigen import van 12 huizen uit Californië en Washington State en Australië: Tasmanië, New South Wales, Victoria en South Australia.
Grote liefde, kennis en assortiment voor versterkte wijnen: Port, Madeira, Marsala, Sherry. Lid Examencommissie Madeira Ambassador. Ik heb mijn eigen Madeira geblend en op de markt gebracht: ‘Eastwell Madeira’.
Nanda Bennink
Medewerker slijterij, docente Drankenkennis
Peter Duijn WA
Weinakademiker/DipWSET
Daarnaast ook werkervaring in de wijnhandel bij diverse slijterijen en gerenommeerde wijnimporteurs (L’Exception in Zoetermeer en mijn huidige werkgever Poot Agenturen in De Lier).
Door mijn werk, maar zeker ook in mijn vrije tijd en vakanties ben ik over heel de wereld in diverse wijnstreken geweest. Australië, Zuid-Afrika, Californië, Italië, Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België. En er volgen hopelijk nog veel meer landen.
Ik ben sinds 2003 wijndocent en geef met heel veel plezier mijn eigen passie voor wijn door aan degenen die daarvoor open staan.
Vooral door mijn WSET opleidingen, maar ook via mijn werk ben ik in contact gekomen met allerlei wijnmakers, wijngoedeigenaren, exportmanagers etc. Geweldige gesprekken, wijnsessies, wijnproeverijen, wijngaard-bezichtigingen, wijnkeldertours en mooie wijndiners daardoor meegemaakt. Wat een heerlijk vak is dit toch!Rick van Kerkhoff
Wijnimporteur
Sarinah Leezer
Wijnimporteur, wijnhandel
Tjidske van der Stoel
Wijnimporteur, Sommelier, Winkelier
Ylja Berends
Wijndocente
Yvonne Koop
Wijnimporteur, wijnverkoop, wijntraining
Ik ben eigenaar van Wijnkoperij De Steenen Camer in Huizen (2000). Ook ben ik werkzaam voor Weldam Wines in Amersfoort. Opleidingen: Advanced WSET level 3 (Engels), vinoloog van de wijnacademie en Gastronomie (Peter Klosse). Ik ben sinds 1999 actief in de wijn (import, verkoop, trainingen en proeverijen, advisering), na 5 jaar werkzaam geweest te zijn bij United Distillers & Vintners (Diageo).
Ik heb proeverijen en wijncursussen verzorgd voor diverse opdrachtgevers, o.a. de Internationale Proeftafel in Amsterdam en Gildevaart Instituut in Nieuwegein. Momenteel geef ik de Basis Wijncursus level 1, de Gastronomiecursus en WSET Level 2 op diverse locaties.
Wijn is mijn passie en dat is ook het uitgangspunt geweest in het aanbod van wijn en wijnactiviteiten. In mijn assortiment werk ik hoofdzakelijk met wijnen van milieubewust of biologisch geteelde druiven. (H)eerlijke wijnen, met een duidelijk karakter van de streek en de druif.