Onze docenten

De Wijnstudio heeft een top-team van docenten. Na elke cursus vragen wij feedback aan onze cursisten over de lessen.

Cees van Casteren MW

Cees van Casteren MW

Master of Wine
Er zijn op dit moment wereldwijd 418 Masters of Wine uit 30 landen, waaronder 3 Nederlandse. Cees is er een van. Hij komt voort uit de wereld van de gisten en enzymen en alle andere producten die een wijnboer nodig heeft. Heeft voor DSM gewoond in New Jersey en Montpellier. Nadat hij in 2002 zelfstandig is verder gegaan, bestaat zijn werk vooral uit advies, educatie en publicatie. Wat dat laatste betreft, schreef hij zo’n 750 artikelen en 12 boeken. Zijn laatste boek (Anyone Can Taste Wine) is recent gepubliceerd in de Engelse taal.

Cees is een allround docent die alle wijngebieden ter wereld meerdere malen heeft bezocht. Op het gebied van wijnen uit de Nieuwe Wereld is hij de meest gerespecteerde specialist van Nederland. Cees van Casteren MW is al sinds 2006 docent voor de Wijnstudio voor WSET level 3.
Frank Smulders MW

Frank Smulders MW

Master of Wine
Frank Smulders werkt sinds 1985 in de wijnhandel en werd in 1992 Nederland’s eerste Master of Wine. Twee jaar later gaf hij voor het eerst les in de WSET Diploma Course, tegenwoordig doceert hij level 3 en 4 in 15 landen in Europa en geldt als één van de meest ervaren WSET docenten in de wereld.

Hij geeft level 4 lessen over wijnbouw en vinificatie, business, mousserende wijnen, versterkte wijnen, Bordeaux, Elzas, Oostenrijk, Duitsland, Rhône, Loire, Zuid Frankrijk en Portugal maar geldt internationaal vooral als Spanje specialist. In 2019 maakte hij dan ook in Navarra voor het eerst zijn eigen wijn: Etorki.

Verder werkt Frank nog als consultant en interim-manager, voor wijnproducenten maar ook voor importeurs, retailers of internationale top horeca (Palais Coburg in Wenen).
Bart van Harn

Bart van Harn

Winkelier
Bart kwam vroeg kijken in het wijnvak, als tiener in de restaurants van Sergio Herman, als twintiger in de Leidse Généreux wijnwinkels Noordman en La Bordelaise. Maar hoe kom je nou als tiener terecht bij Sergio en niet als vakkenvuller bij Appie? Het helpt mee dat hij een geboren en getogen reserve-Belg is uit het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen. Als Gent dichterbij dan Middelburg is weet je wat lekker eten is, plus een ontembare nieuwsgierigheid helpen zeker mee dat je in een kleine tijd grote stappen zet. Na met verve WSET 3 afgesloten te hebben is het tijd om meer mensen te inspireren met de passie die hij voor eten en drinken heeft. En dat Zeeuws-Vlaamse? Geen stress! U kunt hem verstaan, want na omzwervingen op de Universiteit Leiden bij politicologie heeft Bart uiteindelijk zijn bachelor Taalkunde afgerond en is hij naast wijngek ook taalpurist.
Bauke Kemperman

Bauke Kemperman

Wijndocente, DipWSET

Mijn naam is Bauke Kemperman, ik ben een gepassioneerde professional in de horeca- en wijnwereld met meer dan twee decennia aan ervaring.

Na een klein uitstapje naar een andere sector, heb ik in 2011 mijn eerste stappen gezet in de wereld van wijn door het volgen van mijn eerste WSET-cursus. Sindsdien heb ik met trots gewerkt in diverse restaurants en wijnwinkels. Bovendien heb ik een waardevolle rol gespeeld bij het opzetten van het Nederlands Wijnbouwcentrum en heb ik een wijnbar geleid die door Perswijn werd erkend als Wijnbar van het Jaar.

Onlangs heb ik de sprong gewaagd en ben ik verhuisd naar het noorden van het land, waar ik momenteel proeverijen en wijnkennis lessen verzorg op een Hogeschool, tevens heb ik een wijnfestival en werk ik aan de realisatie van een nieuw restaurant.

Met een succesvol afgerond WSET-diploma in 2019, ben ik toegewijd om mijn uitgebreide kennis en enthousiasme te delen met anderen. Mijn doel is om mijn gasten en studenten mee te nemen op een boeiende reis door de wereld van wijn, hen te inspireren en hun waardering voor dit mooie product te vergroten.

Chantal Smeets

Chantal Smeets

Docente
Bonjour! Ik ben Chantal Smeets, al jaren een wijnfanaat met een passie voor lesgeven.

Ik heb in 2009 mijn WSET Diploma gehaald toen ik nog werkzaam was als wijnmaakster in Bordeaux. In deze periode gaf ik ook al les voor de Wijnstudio en werden er zelfs studiereizen op het wijngoed georganiseerd.In die tijd theorie voor de Master of Wine behaald.

Na 7 jaar wijnmaken en studeren besloot ik wijnmaken, lesgeven en de studies tijdelijk aan de wilgen te hangen en me te richten op het stichten van een gezin.

De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest als examinator L3 voor de WSET Londen en ik kijk ernaar uit weer ‘live’ voor de wijnklas te staan!
Coen Muysken

Coen Muysken

Docent, DipWSET, Chef
Hoi! Ik ben Coen, geboren en opgegroeid aan de voet van de Apostelhoeve in Maastricht. Inmiddels woon ik in Utrecht en ben ik werkzaam als docent koken bij het ROC Midden Nederland, waar ik tevens het keuzevak wijn geef.

In een vorig leven heb ik ruim 15 jaar in verschillende functies gewerkt in de betere keukens in binnen -en buitenland. Daarnaast heb ik met de nodige interesse in wijn zelf WSET 3 bij de Wijnstudio gevolgd, en met een gezonde inspanning WSET 4 in 2018 afgerond. Recentelijk ben ik overgestapt naar het onderwijs en deel ik met veel plezier mijn ervaring op het gebied van koken, eten & drinken met anderen in de rol van docent.
Emilio Saez van Eerd

Emilio Saez van Eerd

DipWSET, Certified Educator
Wijn werd als vroeg de rode draad in mijn leven. In eerste instantie als tiener thuis aan de keukentafel, waar ik pas mocht eten als eerst 3 glazen wijn blind geproefd had. Mijn moeder deed de vinologenopleiding en deelde alles wat ze leerde. Daarna ontdekte ik de lol van wijn als student in een wijncafé als stagiair in Jerez de la Frontera bij een grote sherryproducent, en als salesmanager bij een wijnimporteur. In 2000 belandde ik in Spanje waar ik dankzij de komst van internet al snel zelfstandig actief werd in de export van Spaanse wijnen.

Terug in Nederland kwam ik op de wijnafdeling van het hoofkantoor van Jumbo Supermarkten terecht als assortimentsmanager. Om het contact met verkoop in de winkels en consumenten te houden heb ik altijd veel proeverijen georganiseerd. Hierdoor herontdekte ik na 8 jaar uiteindelijk weer de noodzaak en lol van wijneducatie. Ik volgde o.a. wijnproefkunde bij Oinos, en in 2014 slaagde ik voor mijn Diploma Course en werd een officieel WSET Certified Wine Educator. Ik adviseer momenteel retailers en wijnimporteurs bij de selectie van hun assortimenten, geef lessen, en organiseer proeverijen en workshops op alle denkbare niveaus door het hele land.
Evert Smit

Evert Smit

Weinakademiker/DipWSET
Evert is eigenaar en 6e generatie van Smit-Bokkum, het Volendamse familiebedrijf met een restaurant en palingrokerij sinds 1856.
Na een rechtenstudie, Nyenrode Master en traineeship bij een internationale bank zeilde hij vlot rond in de wereld van de grote getallen.
Toch bracht passie en familiebloed hem weer naar Volendam om het bedrijf voort te zetten.
Inmiddels is Evert naast Maître-Sommelier in het restaurant ook WSET 4 Diplomahouder en Weinakademiker.
Daarmee zal hij de komende jaren zijn liefde voor vis en wijn uitdragen met lesgeven en schrijven.
Evert dicht namelijk ook. In 2021 is hij verkozen tot ‘Dichter des Waterlands’, een schrijfverkiezing voor de regio Waterland.
Hier vanuit is hij bezig om een heuse Wine Poet Society op te richten.
De lessen van Evert worden verzorgd vanuit de bovenzaal van Smit-Bokkum. Mét dromerig uitzicht over het IJsselmeer.
Job de Swart MW

Job de Swart MW

Master of Wine
Job de Swart (1981) is sinds 2018 Nederlands derde Master of Wine. Frank Smulders MW en Cees van Casteren MW gingen hem voor. Wereldwijd staat het aantal Masters of Wine op zo’n 418 (2022).

In 2005 studeerde Job af in Internationale Bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht, maar wijn is duidelijk de rode draad door zijn CV. Naast zijn studie deed hij de vinologenopleiding aan de Wijnacademie en liep hij stage aan de wijnbouwfaculteit van de bekende University of California, Davis. Ook werkte hij in de wijnkelder bij de prestigieuze domeinen Château Giscours (Margaux) en De Toren (Stellenbosch). Daarna volgde hij de Diploma Course aan het Britse Wine and Spirit Education Trust om in 2011 af te studeren als Weinakademiker.

Sinds 2007 werkt Job als wijninkoper en marketeer bij Les Généreux – een samenwerkingsverband van 37 zelfstandige wijnwinkels in Nederland. Inmiddels combineert hij die baan met de exploitatie van Grape Compass: een software app die hij tijdens zijn Master of Wine-studie samen met HydroLogic ontwikkelde om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in wijngaarden te verminderen. Daarnaast wordt Job veelvuldig gevraagd voor MW werkzaamheden, zoals lesgeven, het begeleiden van proeverijen en het schrijven van artikelen voor liefhebbers en professionals.
Akiko Tanaka

Akiko Tanaka

Restauranteigenaar, Leermeester

Om haar ingenieursstudie en daarna een economische studie aan de Erasmus Universiteit te bekostigen heeft Akiko o.a. gewerkt in het Okura Hotel Amsterdam, Hotel New York Rotterdam en het Four Seasons in Hong Kong. Hier is haar passie voor wijn, fine dining en sake aangewakkerd. Uiteindelijk kriebelde het ondernemersbloed in haar en heeft ze samen met haar partner 4 horecazaken opgezet.

Akiko is geboren in Hong Kong en heeft Japanse roots. Ze heeft zich gespecialiseerd in Aziatische keuken en met name de Japanse keuken. Als eerste vrouwelijke Aziatische leermeester in Nederland leidt Akiko koks, gastheren en gastvrouwen op. Bij de Wijnstudio heeft Akiko WSET level 3 (Advanced) gehaald, daarna is zij meteen level 4 (Diploma Course) gaan doen. In London heeft zij de WSET level 3 Sake behaald. Een Sake opleiding die zelfs in Japan tot het hoogste niveau behoort. Tijdens deze cursus is ze door WSET London uitgenodigd om opgeleid te worden tot de eerste lichting gecertificeerde Sake Educators in de wereld. Als één van de eerste 45 geselecteerde “Foreign Sake Experts” heeft ze in Japan een training en onderscheiding gekregen van de Japanese Sake, Sho-chu and Awamori Association en de Japanese Ministry of Agriculture. Verder is zij ook een erkend docent voor de Sake Sommelier Association. Hiermee is ze de eerste gediplomeerde vrouwelijke sake expert en sake docent in de Benelux. Akiko is bezig om de eerste vrouwelijke gecertificeerde docent in Nederland te worden voor de nieuwe WSET Spirits opleiding.

Akiko Tanaka verzorgt voor de Wijnstudio de WSET level 1 sake cursus en de WSET level 2 wijncursus.

Bram Faber

Bram Faber

Sommelier
Bram werkt al sinds z’n 18e in de prachtige wijnwereld. Hij is bijna 20 jaar geleden begonnen in een bruine kroeg in Enschede en heeft daarna in allerlei mooie restaurants in heel Nederland als sommelier gewerkt. In de begin jaren is hij door sommeliers en restaurant managers bij de hand genomen en is ie zich uiteindelijk echt gaan verdiepen in wijn en gastronomie. Nu is Bram werkzaam bij een online platform voor wijn verzamelaars. Bram is Gastronoom/Sommelier en in bezit van het WSET Level 3 certificaat. Daarnaast organiseert Bram (online) proeverijen en geeft hij les voor de Wijnstudio.
Cecile Lormans-Giebels WA

Cecile Lormans-Giebels WA

Weinakademiker/DipWSET WSET Certified Educator

Mag ik me even voorstellen, ik ben Cecile Lormans-Giebels. Als docent bij Wijnstudio en eigenaar van Cecile.wine mag ik me dagelijks bezighouden met het mooiste product ter wereld: wijn, vaak ook nog eens in combinatie met spijs. Ik mag hierover vertellen en doceren en heb altijd enthousiaste mensen voor mijn neus. Wijn impliceert ook cultuur, geschiedenis, reizen, lekker eten, boeiende gesprekken en gezelligheid. En laten dat nu net de zaken zijn waar ik ontzettend blij van word.

Door mijn jarenlange ervaring als docent en mentor op een middelbare school is lesgeven mijn tweede natuur. Andere mensen iets leren over wijn, enthousiast maken voor wijn, vertellen en laten proeven waarom wijn zo boeiend is … dat doe ik het allerliefste!

Vanuit mijn grote passie voor wijn en mijn eigen leergierigheid heb ik de afgelopen jaren een aantal wijnopleidingen gevolgd: Wijnbrevet – SWEN3, WSET level 3, Vinologenopleiding – SDEN4 (Vinoloog van de Wijnacademie) en WSET level 4 – Diploma in Wines and Spirits (DipWSET). Sinds augustus 2020 mag ik mij Weinakademiker noemen, nadat ik aan de Weinakademie Österreich mijn scriptie met goed gevolg verdedigd heb.

Naast alle bezigheden bij Wijnstudio ben ik ook altijd druk in de weer met mijn eigen bedrijf Cecile.wine, dé plek voor leuke wijn-spijsevents, boeiende wijnworkshops en gezellige kookworkhops.

Clara Gall

Clara Gall

Wijnadviseur
“Clara is, naast gerechtsjurist bij de rechtbank in Haarlem in het vreemdelingenrecht, een groot wijnliefhebber. Wat ooit begon met slechts wat meer interesse in wijn dan de gemiddelde Nederlander, is inmiddels uitgegroeid tot een ietwat uit de hand gelopen hobby.
Nadat ze WSET 3 in 2016 met succes had afgerond, was het even tijd voor haar juridische carrière in het vreemdelingenrecht, waardoor er wat minder tijd was voor de wijn. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus richtte Clara haar eigen bedrijfje op in wijnproeverijen: Mevrouw Gall. Ook mocht ze af en toe komen helpen bij La Bordelaise in Leiden, wat van beide kanten zo goed beviel, dat het inmiddels een vaste weekendbaan is geworden. Mensen kennis leren maken met wijn, ze met een glimlach en de perfecte fles wijn in de hand de deur uit te zien gaan: dat is wat Clara energie geeft.
In 2023 gaat Clara parttime werken bij de rechtbank, om zo nog meer tijd te kunnen besteden aan wijn. En om het plaatje compleet te maken is ze in mei 2022 begonnen met de Diploma Course van WSET. Docent bij de Wijnstudio is dan ook de perfecte aanvulling!”
Dennis Moerdijk

Dennis Moerdijk

DipWSET
Mijn naam is Dennis Moerdijk. Mijn passie voor wijn is begonnen toen ik voor een slijterijketen in Amsterdam werkte. Al snel merkte ik dat ik graag meer over wijn wilde leren en dat ik van deze passie mijn beroep wilde maken. Sinds 2017 werk ik met veel plezier bij wijnkoperij Henri Bloem in Amstelveen. In ditzelfde jaar ben ik met de vinologen opleiding aan de wijnacademie gestart en heb ik deze in 2018 met succes afgerond. Hierna ben ik in 2021 de WSET level 3 Fasttrack gaan volgen zodat ik door kon stromen naar level 4 Diploma Course, deze opleiding ben ik momenteel aan het volgen.
Erwin de Kler

Erwin de Kler

Wijndocent
Gedurende 22 jaar in de horeca is mijn passie voor wijn sterk gegroeid. Deze passie heb ik met veel plezier gedeeld in combinatie met wijn/ spijs adviezen. Nu ben ik werkzaam bij Le Bouchon en de passie voor wijn is nog verder gegroeid. Het volgen van de WSET cursus level 2 en 3 heeft een duidelijk beeld gegeven hoe ik mijn ervaringen kan delen met toekomstige cursisten.
Henriëtte Bastiaans

Henriëtte Bastiaans

Founder

Henriëtte is mede-oprichter van de Wijnstudio. Chef-kok, voormalig eigenaar van een restaurant en een cateringbedrijf. Ze is (onder andere) organisator van de wijnreizen en de proefcolleges.

quote

Ik ben docent bij Wijnstudio vanwege de professionele organisatie die elke cursist zo goed mogelijk voorbereidt op het examen. De Wijnstudio kan ik dan ook aanbevelen voor zowel professionals als particuliere wijnliefhebbers.

—Cees van Casteren MW
Jabik van der Goot

Jabik van der Goot

Marketeer, wijnadviseur

Jabik van der Goot is sinds 2004 full time werkzaam in de wijnwereld. In de periode 2006 – 2008 rondde hij de Diploma Course af, de hoogste kwalificatie van de WSET. Het Diploma is internationaal erkend en heeft in binnen- en buitenland een groot aanzien. Het geldt als een van de hoogste wijnopleidingen in de Benelux. Zijn loopbaan in de wijnwereld begon bij Wijnkoperij Okhuysen en Vinites. Hij werkt nu bij Tamis & VinoVia wijnen in Alkmaar. Hier is hij verantwoordelijk voor de marketing en maakt onderdeel uit van het in- & verkoopteam. Praktisch wijnmaak-ervaring deed Jabik op bij twee vooraanstaande wijnbedrijven: Domaine Etienne Sauzet, Puligny-Montrachet, Bourgogne, Frankrijk en Alvaro Palacios, Priorat, Spanje.

Jennifer Brink

Jennifer Brink

Wijndocente
Vanuit grote passie voor wijn is Jennifer in 2020 begonnen met het volgen van wijncursussen bij de Wijnstudio. Ze ontdekte steeds meer over de wijnwereld en kwam er al snel achter dat ze hier haar beroep van wilde maken. Om deze reden is ze haar bedrijf Wijn aan de Zaan gestart, waarmee ze wijnproeverijen geeft in de Zaanstreek. Dit doet ze bij mensen thuis en bij diverse restaurants. Verder wordt Jennifer door importeurs als freelancer ingehuurd voor diverse klussen, zoals het schrijven van websiteteksten en het beheren van socialmedia-accounts.

Tijdens een wijnproeverij is er niet de tijd om dieper op de stof in te gaan en Jennifer wilt de mensen graag meer kennis bijbrengen. Toen ze besloot docent te willen worden was de Wijnstudio voor haar een vanzelfsprekende keuze. Ze heeft WSET 2, WSET 3 en de Wijnspijs cursus hier met veel plezier gevolgd. Naast WSET 2 en WSET 3 is ze momenteel ook in opleiding tot vinoloog bij de Wijnacademie.
Jessica Wisse-Jak

Jessica Wisse-Jak

Wijndocente
Van 1995 tot 2010 heb ik tijdens en na de hotelschool bij een van de grote VIP en business cateraars in Nederland gewerkt. Daar zat ik uiteindelijk op de verkoopafdeling waar ik de hele dag bezig was met mijn passie “mensen laten genieten van wijn en spijs”. In 2010 heb ik een stap gemaakt naar de financiële wereld. Toch zit wijn, spijs en gastvrijheid in het bloed en dat kon ik niet loslaten. Organiseren van ontelbare etentjes voor vrienden en familie. Vele vakanties naar wijnstreken. Praten met de boeren en proeven van wat zij met liefde maken. Dit heeft mij doen besluiten dat ik meer wilde met dit prachtige product. Daarom ben ik de vinologenopleiding van de wijnacademie gaan doen en in 2017 afgestudeerd als Register Vinoloog. Met het behalen van dit papiertje is mijn wijnreis verder gegaan via WSET3 naar WSET Diploma Course. In mijn vrije tijd draag ik mijn steentje bij in de wijnwinkel van Henri Bloem te Amstelveen en geef wijnproeverijen en workshops bij vrienden en kennissen thuis. Zij zijn van mening dat ook andere wijnenthousiastelingen het verdienen om wat van mijn kennis en enthousiasme mee te krijgen. Dit heeft mij gemotiveerd om wijndocent te worden bij de Wijnstudio.
Karin Muires

Karin Muires

Chef, restauranteigenaar

Even voorstellen: Karin Muires, eigenaresse en kok van restaurant Kwiezien in Rotterdam. Wat doet een kok met wijn? Ik ontdekte dat wijn een behoorlijk grote invloed heeft op de smaak van onze gerechtjes, dus daar wilde ik alles van weten. Nu ben ik net zo bezeten van wijn als van koken en op dit moment volg ik de WSET Diploma Course opleiding. Gelukkig ben je over wijn en eten nooit uitgeleerd en valt er altijd weer wat nieuws te ontdekken. Kennis delen zowel van de keuken als van de wijn is daar een logisch gevolg van. Hopelijk ben je net zo nieuwsgierig als ik.

Marc Paardekooper

Marc Paardekooper

Wijndocent, wijnadviseur

Allebei m’n ouders hebben hotelschool gedaan, op jonge leeftijd werd op zondag avond rode wijn onder m’n neus gestoken en mocht ik vertellen wat ik rook. Na middelbare hotelschool gedaan te hebben in de US (hier heb ik mijn passie voor koken door ontwikkelt) ben ik internationaal business gaan volgen. Vervolgens wilde ik deze twee opleidingen combineren. Bij wijnwinkel Marius was ik 8 jaar verantwoordelijk voor de winkel en de logistiek. Op dit moment volg ik de opleiding WSET 4.

Marc is een bescheiden docent met veel kennis, die zijn lessen systematische aanpakt. Hij geeft ook wijnles op het ROC.

Marjan van Eijk

Marjan van Eijk

Wijndocente
Mijn naam is Marjan van Eijk, sinds 2022 ben ik mijn eigen wijnwinkel Odiewijn gestart in Frederiksoord. Vanaf 2012 tot 2018 hebben mijn man en ik een restaurant gerund en daar is mijn passie voor wijn gegroeid. Vooral na de opleiding Gastronoom/sommelier/WSET 3 van de Academie voor gastronomie, had ik veel interesse voor wijn/spijs. Vanaf 2018 geef ik met veel plezier workshops, cursussen en wijnproeverijen, van kennis overdragen word ik enorm enthousiast. Ik kijk ernaar uit om jou te ontvangen bij de lessen!
Matthijs Vranken

Matthijs Vranken

Vinoloog, Gastronoom-Sommelier (Peter Klosse)
13 jaar geleden begon ik met een stage in een twee-sterren restaurant te werken. Het eerste waar mijn oog op viel was de klasse en charme waarmee een fles wijn werd opengemaakt en aan tafel gepresenteerd werd, alsof de sommelier het over de grootste schat van de wereld had… Ik ben nog steeds bij diezelfde twee-sterren chef met een hele rugzak aan proefervaring. Iedere dag gaan we opnieuw op zoek naar het mooiste wat de wijnwereld te bieden heeft. Nu is er een nieuwe fase, de fase van kennis overbrengen. Na een aantal gerenommeerde wijnopleidingen heeft de WSET mij echt nieuwe inzichten in de benadering van wijn gegeven en ben ik super gemotiveerd dit aan cursisten over te brengen.
Jan Vegter MV

Jan Vegter MV

Magister Vini

Jan Vegter is Magister Vini. Jan heeft een indrukwekkend aantal wijnopleidingen afgerond, waaronder WSET Diploma Course, vinoloog en Weinakademiker. Jan Vegter heeft 8 jaar in Frankrijk gewerkt, spreekt de taal vloeiend en woont gedeeltelijk in de Provence. Zijn specialiteit is heel Frankrijk. Jan is  ook wijnconsultant. Hij verzorgt voor de Wijnstudio de hele WSET level 2  en level 3 lessen.

Jeroen Bronkhorst

Jeroen Bronkhorst

Founder, productontwikkeling

Oprichter van de Wijnstudio, samen met Henriëtte Bastiaans. Voormalig chef-kok en restauranthouder. Docent horeca-management en gastvrijheid. 2 x winnaar van ‘Beste Wijnkaart van Nederland’, en ‘Beste Huiswijn van Nederland’ door Perswijn in samenwerking met Hubrecht Duijker.

Certified Educator Port and Douro Wines – IVDP. Certified Educator Madeira Wine – IVBAM. Certified Educator Sherry – Vinos de Jerez. Ambassadeur van VDP – Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Schrijver van boek en methode: Wijnstudio Basiscursus Wijn level 1. Wijn & Spijs – Basis voor de Sommelier. Madeira Wine Today. Podcast: WSET level 3 opleiding (Wijnstudio-Spotify). Inmiddels heeft hij ruim 40 wijnreizen gemaakt met Wijnstudio-cursisten. Jeroen geeft o.a. de WSET level 3 lessen proeven, viticultuur, mousserende en versterkte wijnen. Zijn grootste plezier in wijn: wijnmakers ontmoeten, en die ervaringen delen met cursisten. Zijn motto: ‘Wijn is cultuur in je glas’.
John de Nijs

John de Nijs

Winkelier, wijndocent
Al 3 decennia is John gepassioneerd wijnliefhebber en kenner. In aanvang een autodidact op wijngebied. Vooral vele wijnreizen en ontmoetingen met de wijnmakers brachten inzicht en kennis naast de vele wijnboeken die werden verslonden. Na de studie W.S.E.T level 2 en 3 werd de lessen W.S.E.T level 4 Diploma Course gevolgd. Met al deze kennis werd de stap in 2008 genomen naar wineprofessional. Van je hobby je beroep maken kan dus echt! Winebizz werd een feit, naast een fraaie winkel in het centrum van Roosendaal is er een wijnopslag elders waaruit horeca en B2B door team Winebizz wordt beleverd. Passie is er voor vele wijnen en streken maar Zuid-Afrika heeft een bijzonder plekje veroverd bij John. Met zijn enthousiasme en passie voor wijnen kennis overdragen vanuit een gedegen organisatie als Wijnstudio en W.S.E.T is een volgende logische stap voor John.
Lara Mol WA

Lara Mol WA

Freelance tekstschrijver, Weinakademiker
Deze molenaarsdochter is geboren en getogen in Kinderdijks Unesco Werelderfgoed. Haar eerste stappen in de vaderlandse hospitality zette ze in de eetzaal van een hotel-restaurant met een heuse toekan op het dak. Op haar achttiende verruilde ze de Alblasserwaard voor Leiden om er klassieke talen en filosofie te studeren. Na enkele avontuurtjes in de horeca aldaar – waar ze soms zo ongeveer het bedrijf overnam en intussen de harten van haar gasten stal –, kon een beproeving in een Amsterdamse sterrenzaak niet uitblijven. Met een groeiende interesse in wijn had ze daarnaast al snel haar eerste wijnbaantje bij Italiëspecialist Brand Wijnimport. Dit alles nog altijd naast twee studies, volgt u het nog? Omdat je nooit te veel kunt studeren volgden niet lang daarna ook de WSET Diploma Course en het binnenslepen van de Weinakademikertitel in Oostenrijk. Een wijndocent was geboren. En waar het in het leven van een jonge wijnprofessional meestal enkel en alleen over wijn, wijn en nog eens wijn gaat, heeft deze dame nog een andere passie, namelijk ashtanga yoga. U raadt het al: ook hierin geeft ze les. De vrouwelijke homo universalis van de Wijnstudio.
Marinke Arends

Marinke Arends

Wijnadviseur
Ik ben Marinke en altijd al gefascineerd geweest van koken, wijn en goed gezelschap. Ik organiseer met grote regelmaat uitgebreide wijn-spijs avonden, ik geef wijnworkshops en ben nu ook docent voor de wijnstudio.
Zo lang ik me kan herinneren ga ik op vakantie vooral naar wijngebieden en kom ik met de auto volgeladen weer terug. Twee jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd zodat ik me eindelijk volledig kan focussen op wijn. Ik werk nu in de mooiste wijnwinkel van het noorden met een prachtige collectie wijnen; iedereen die les bij mij komt volgen kan rekenen op een grote dosis enthousiasme, kennis en goede wijn!
Mario Tertschnig WA

Mario Tertschnig WA

Weinakademiker/DipWSET, WSET Certified Educator, Importeur

Mario Tertschnig is geboren en getogen in Oostenrijk. Na meer dan 25 jaar werkzaam te zijn geweest in de internationale horeca en wijnhandel besloot hij in 2014 een eigen wijnhandel op te richten. Met zijn wijnhandel is hij samen met zijn vrouw Miranda gespecialiseerd in een groot assortiment aan Nederlandse, Belgische en Oostenrijkse kwaliteitswijnen uit eigen import – zie www.mariowijn.nl.

Mario kwam bij de WSET omdat hij op zoek was naar een internationaal erkende opleiding. Vooral de goede reputatie van de WSET was voor hem de beslissende factor om zich in 2005 voor de Level 3 Award (toen Advanced Certificate) op te geven. In 2007 behaalde hij het Level 4 Diploma in Wines and Spirits en is hij gecertificeerd wijnopleider volgens de WSET. Als eerste in Nederland promoveerde hij in 2008 tot Weinakademiker (WA).

Als een groot wijnliefhebber schrijft Mario voor het Limburgse lifestyle magazine NAVENANT artikelen over wijn en sommeliers. Alle artikelen zijn te lezen op www.mario.wine.
Max Ongenae

Max Ongenae

Winkelier

Max Ongenae: ‘Jarenlang heb ik als gastheer/sommelier gewerkt in diverse restaurants. Daar heb ik veel geleerd over wijn en spijs. Na ruim 25 jaar besloot ik in 2018 één van mijn twee passies verder te volgen en sloot ik me aan bij het team van Wijnkoprij Van Lieverlee. Mijn specialisme ligt vooral bij het combineren van wijn en spijs en heb ik een voorliefde voor Europese wijngebieden. Daarnaast ben in het bezit van WSET-2.

Wijnkoperij Van Lieverlee bestaat sinds 1999 en ligt in het bruisende dorpshart van Hilvarenbeek. Een wijnwinkel en speciaalzaak voor iedereen die van wijn houdt. Je vindt bij ons een groot assortiment aan wijnen uit verschillende landen en in onze wijnkelder vind je een groot aanbod bewaarwijnen. De cursussen vinden in onze gezellige sfeervolle winkel plaats.

quote

Voor mij komt alles waar ik enthousiast van wordt bij elkaar in wijn: ervaren, proeven, leren, reizen, geografie, topografie, cultuur, taal en gezelligheid! Maar bovenal mijn passie voor het trainersvak, waar ik me nu al meer dan 12 jaar in mag begeven.

—Natasja de Leeuw
Melanie Holleman

Melanie Holleman

Wijndocente

In de afgelopen jaren ben ik mijzelf steeds verder gaan verdiepen in de wereld van wijn. Wat ooit begon als een product dat ik lekker vind om te drinken, ging als snel over naar meer. De afgelopen tien jaar stond elke vakantie in het teken van het bezoeken van wijnhuizen in o.a. Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika. De gesprekken die daar plaatsvonden en de wijn die we meenamen maakten me nieuwsgierig naar de achtergrond van het uiteindelijke product.

Dat maakt dat ik in 2018 ben ik gestart met het volgen van opeenvolgend SDEN 1, SDEN2, SDEN3. Dit was mijn eerste kennismaking met de theorie achter het maken van wijn. De WSET 3 is mijn vervolgstap geweest. Met de WSET 3 opleiding ik gemerkt dat het mogelijk is om ongeveer dezelfde conclusie te trekken als we allemaal maar dezelfde taal spreken. Deze systematische methode heeft mij enorm geholpen om alles meer in verband te brengen met elkaar als je het hebt over de plek van de druif in de wereld, in het land, in de appellation of op een bepaalde helling in relatie tot het smaakprofiel en de kwaliteit. Ik ben een enthousiast lid van een proefgroep waarmee we jaarlijks meedoen aan het NK blindproeven. Ik geniet er enorm van om met elkaar de universele taal te spreken over wijn. Dankzij 25 jaar onderwijservaring zowel voor de klas en als directeur weet ik als geen ander hoe je met heel veel plezier kennis moet overbrengen. Met deze combinatie komen beide werelden voor mij samen. Ik kijk er enorm naar uit om jullie te welkom te heten bij de basiscursus en WSET2.

Moritz Peeters

Moritz Peeters

Importeur, winkelier

Wijnliefhebber in hart en nieren, 3e generatie in het familiebedrijf dat mijn grootvader in 1928 heeft opgericht, in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Sinds 1991 ben ik werkzaam in het bedrijf, dus meer dan 25 jaar! Je  vindt bij ons een uitgebreide selectie topwijnen uit de oude en nieuwe wereld, van de grote 1er cru’s uit de Bordeaux tot het mooiste dat nieuwe-wereld landen als Australië te bieden hebben.

We hebben een breed georiënteerd assortiment wijnen met specialisaties in Noord-Amerika – eigen import van 12 huizen uit Californië en Washington State en Australië: Tasmanië, New South Wales, Victoria en South Australia.

Grote liefde, kennis en assortiment voor versterkte wijnen: Port, Madeira, Marsala, Sherry. Lid Examencommissie Madeira Ambassador. Ik heb mijn eigen Madeira geblend en op de markt gebracht: ‘Eastwell Madeira’.

Natasja de Leeuw

Natasja de Leeuw

Trainer
Voor mij komt alles waar ik enthousiast van wordt bij elkaar in wijn: ervaren, proeven, leren, reizen, geografie, topografie, cultuur, taal en gezelligheid! Maar bovenal mijn passie voor het trainersvak, waar ik me nu al meer dan 14 jaar in mag begeven. Of het nu gaat om wijn, communicatie- en leiderschapsvaardigheden, of het opleiden van nieuwe trainers, het trainen zelf blijft mijn grootste passie.

De kennis die ik zelf heb opgedaan bij mijn wijnreizen, mijn eigen wijnopleiding tot en met de Diploma Course (bijna afgerond) deel ik graag met iedereen die meer wil weten over dit altijd boeiende onderwerp!

Natasja is docent voor de Wijnstudio, maar daarnaast traint zij vanuit haar bedrijf ‘& De Leeuw Academy’ ook alle Wijnstudio-docenten in communicatie en lesvaardigheden.
Peter Duijn WA

Peter Duijn WA

Weinakademiker/DipWSET
Ik denk dat mijn interesse in wijn begonnen is, toen ik als parttimer in de supermarkt het erg leuk vond om het wijnpad bij te houden qua voorraad uitstraling. Sinds die tijd is de passie voor wijn alleen maar gegroeid met het volgen van allerlei wijncursussen / opleidingen en wijnreizen. Slijtersvakdiploma, Wijnbrevet, Vinoloog van de Wijnacademie (1998), Wijnproefkunde/Oinos (2003), Gastronomie bij Peter Klosse, WSET Advanced, WSET Diploma Course (2010), Spanish Wine Educator (2011) en Weinakademiker (2012).

Daarnaast ook werkervaring in de wijnhandel bij diverse slijterijen en gerenommeerde wijnimporteurs (L’Exception in Zoetermeer en mijn huidige werkgever Poot Agenturen in De Lier).

Door mijn werk, maar zeker ook in mijn vrije tijd en vakanties ben ik over heel de wereld in diverse wijnstreken geweest. Australië, Zuid-Afrika, Californië, Italië, Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en België. En er volgen hopelijk nog veel meer landen.

 Ik ben sinds 2003 wijndocent en geef met heel veel plezier mijn eigen passie voor wijn door aan degenen die daarvoor open staan.

Vooral door mijn WSET opleidingen, maar ook via mijn werk ben ik in contact gekomen met allerlei wijnmakers, wijngoedeigenaren, exportmanagers etc. Geweldige gesprekken, wijnsessies, wijnproeverijen, wijngaard-bezichtigingen, wijnkeldertours en mooie wijndiners daardoor meegemaakt. Wat een heerlijk vak is dit toch!
Renske Zielman

Renske Zielman

Wijndocente, DipWSET
Wijn is een van de mooiste natuurproducten die er bestaat. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden die maken dat een wijn is zoals hij is. Omdat er zoveel te weten is over wijn heb ik verschillende opleidingen afgerond. De laatste is de prestigieuze Diploma Course van WSET, deze heb ik in 2021 afgerond na 2,5 jaar hard studeren. Ik heb gemerkt dat ik het heel erg leuk vind om met andere wijnliefhebbers te praten over wijn en kennis te delen. Te begrijpen waarom de wijn is zoals hij is en dat met elkaar uit te puzzelen is het leukste!
Ik ben Renske Zielman en ik ben het liefst de hele dag bezig met wijn en ik hou ook heel erg van het maken van bijpassende gerechten.
Van huis uit ben ik psycholoog en werk ik als gedragswetenschapper met kinderen en jongeren. Ik heb sinds kort mijn eigen bedrijf waarmee ik particuliere proeverijen organiseer en op kleine schaal wijn verzamel en verkoop.
Ronald Wortel

Ronald Wortel

DipWSET, WSET Certified Educator, Writer
Ronald Wortel DipWSET is wijndocent en schrijver met vele jaren ervaring in het wijnvak. Hij is rond 2004 begonnen met het importeren van Portugese wijnen (en Port) in Nederland, maar nu is hij alweer vele jaren actief als WSET Certified Educator in diverse landen. In Nieuw-Zeeland (waar hij een aantal jaar heeft gewoond) is hij hoofddocent van het WSET Diploma programma en in de Online Classroom van WSET begeleidt hij vele groepen studenten op alle verschillende niveaus. Daarnaast is Ronald columnist, schrijver en lid van het proefpanel bij Perswijn, hét wijntijdschrift van Nederland voor liefhebbers en professionals. Hiervoor reist Ronald regelmatig naar vele wijngebieden over de hele wereld.

De wijnen van Portugal en Nieuw-Zeeland hebben uiteraard een speciaal plekje in zijn hart, maar dankzij zijn vele wijnreizen heeft hij een veelzijdige kennis opgebouwd. Tenslotte is Ronald op dit moment ‘Practical Only’ student in het Master of Wine programma, waar hij zijn theorie-examen bij de eerste poging heeft gehaald.
Tjidske van der Stoel

Tjidske van der Stoel

Wijnimporteur, Sommelier, Winkelier
Tjidske is eigenaar van Wijnprofessor, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de import en verkoop van wijnen uit de Zuid-Rhône (Frankrijk). Naast de import- en verkoopwerkzaamheden organiseert Tjidske met regelmaat wijnproeverijen, Wijn-spijs diners en is ze soms ook te vinden op een festival met haar wijnen. Een aantal jaren geleden is Tjidske voor het eerst in aanraking gekomen met Wijnstudio toen zij de opleiding WSET level 2 heeft gevolgd en behaald. Inmiddels heeft zij ook de opleiding WSET level 3 met goed gevolg afgerond en volgt ze momenteel de opleiding tot Gastronoom-Sommelier bij Peter Klosse. Voor Wijnstudio zal zij de Basiscursus en WSET level 2 cursussen verzorgen.
Yvo Erades WA

Yvo Erades WA

Importeur, winkelier, Weinakademiker/DipWSET

In 2009 deed Yvo de sales bij Brand Wijnimport, een importeur gespecialiseerd in Italië. Nu is hij mede-eigenaar van wijnwinkel Bordelaise en wijnimport Noordman wijnen, een bedrijf met een groot assortiment kwaliteitswijnen. Zijn gedrevenheid, de grote kennis die Yvo heeft opgebouwd en zijn passie voor wijn maken hem een zeer gewaardeerde docent. Yvo heeft WSET level 4 afgerond, ‘Diploma Course’ de hoogste internationale wijnopleiding, inmiddels is hij ook Weinakademiker.

Michael van der Zalm

Michael van der Zalm

Wijnwinkelier

Michael van der Zalm heeft WSET level 2 en 3 gevolgd bij de Wijnstudio. Hij is eigenaar van een nieuwe en nu al zeer succesvolle wijnwinkel in Amsterdam: Bilderdijk Wijnhuys in Amsterdam West, vlak bij de Foodhallen. Michael verzorgt de introductie, Basiscursus en WSET level 2 cursus in Amsterdam.

Nanda Bennink

Nanda Bennink

Medewerker slijterij, docente Drankenkennis
Tegen klanten en leerlingen zeg ik regelmatig: wijn neemt je mee op reis, het is avontuur in een glas. Het is het ultieme gezelschapsspel met oneindige uitbreidingen. Zo ervaar ik zelf elke slok en ik vind het geweldig om te zien dat mensen hun glas wijn gaandeweg anders gaan beleven. Mijn passie is wijn, lekker eten en Engels. Docent Engels ben ik uiteindelijk niet geworden, wel docent Drankenkennis op een MBO in Zwolle. In de herfst van 2019 begon ik met WSET level 2, om mijn kennis op te frissen en andere “cork dorks” te ontmoeten. In 2020 heb ik WSET level 3 afgerond.
Paul van den Broek

Paul van den Broek

Praktijkinstructeur

Mijn naam is Paul van den Broek, alweer geruime tijd met heel veel plezier woonachtig in het Bourgondische Maastricht.

Als ik er op terug kijk is de interesse in wijn en spijs al ruim 15 jaar geleden ontstaan. Tijdens mijn studie aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden, met stages in Zuid-Afrika en Spanje, is het ook altijd wel een rode draad geweest. Van jongs af aan ben ik altijd in de horeca werkzaam geweest, en dit na mijn studie ook gebleven op verschillende mooie plekken in Limburg. 

Hier werd ik pas écht aangestoken met het wijn-virus, heb bij de Wijnstudio de WSET 2 en 3 doorlopen, en een wijn-spijs opleiding gevolgd aan de Academie van de Gastronomie van Peter Klosse. Op het verlanglijstje staat al geruime tijd de Diploma Course!

Na jarenlang als (maître-)sommelier aan de slag te zijn geweest, en een periode als agent in de wijnhandel, werk ik nu als praktijkinstructeur bij de Hoge Hotelschool Maastricht en als wijndocent bij Wijnstudio!

Rachel van Maanen

Rachel van Maanen

Wijndocente
Hoi! Ik ben Rachel.

Fulltime gerechtsjurist in het civiele recht bij de rechtbank in Utrecht met een grote passie voor wijn!

Mijn passie voor wijn (en spijs!) ontdekte ik toen ik werkzaam was bij Fromagerie Bon in Leiden. Ik verzorgde kaasproeverijen en zocht daarbij de juiste wijnen uit. Mijn groeiende enthousiasme was reden om in 2020 WSET 2 te volgen en het jaar daarna ook WSET 3. En met succes.

Naast mijn fulltime juridische baan help ik af en toe als wijnadviseur bij La Bordelaise in Leiden, run ik samen met mijn vriend Tim ons wijnbedrijf Grape Break en geef ik wijnproeverijen. Ik vind het geweldig om mijn enthousiasme over en kennis van wijn met anderen te kunnen delen; ik zie ernaar uit om dit bij de wijncursussen met jullie te doen.

Rick van Kerkhoff

Rick van Kerkhoff

Wijnimporteur
“Mijn naam is Rick, ik ben sommelier geweest bij diverse restaurants op verschillende niveaus. Na diverse opleidingen, waaronder de WSET-3 bij de Wijnstudio te hebben gevolgd, wist ik het zeker. De wijnwereld, is mijn wereld. Een wereld waar elke dag nog iets in te ontdekken valt. Letterlijk elke dag ben ik met wijn bezig, zowel in theorie als vloeibare vorm. Met deze wetenschap en nieuwgierigheid heb ik in 2019 “Somm’s” in het leven geroepen. Een eigen wijnimport wat samenvalt met diverse proeverijen. Met een eigen proeflokaal en wijnkelder aan huis is het voor mij duidelijk dat ik mijn enthousiasme wil delen. In 2019 heb ik zowel de hele oogst meegemaakt in Radda, Toscane & in het Altenahr. Hier heb ik mogen proeven van de wonderen in de natuur en wijnkelders. Bij de Wijnstudio hoop ik meer mensen te enthousiasmeren. Mijn ervaring als sommelier en gastheer zie ik dan ook als specialisme tijdens mijn lessen.”
Sarinah Leezer

Sarinah Leezer

Wijnimporteur, wijnhandel
Als student verloor ik in Italië mijn hart aan de wijn. Met een beperkt budget en een oneindige dorst (naar kennis) struinde ik wijnbeurzen af onder de geuzennaam Pandora’s Bottle om alles over wijn te leren en natuurlijk veel te proeven. Tot het moment dat we Franciacorta (zeg maar, Italiaanse Champagne) tegenkwamen. En toen begon het een beetje te borrelen. “Wat nou als we een paar doosjes aan vrienden slijten voor Kerst ofzo, dan kunnen we er een beetje serieuze hoeveelheid van naar Nederland krijgen”.

Dat was in mei 2008, en op 13 november 2008 gingen we open met onze winkel in de binnenstad van Gouda. Sindsdien importeer ik hoofdzakelijk wijnen uit Italië, waar de liefde voor wijn begonnen is, maar ook uit o.a. Duitsland, Frankrijk & Spanje. We leveren zowel aan particulieren als restaurants. Het is voor mij de grootste sport om de beste wijnspijscombinaties te vinden en wijn voor iedereen toegankelijk te maken.

Naast het schrijven van uitgebreide verhalen voor ons wijnabonnement Pandora’s Box geef ik meerdere keren per week gezellige en educatieve wijnproeverijen. Na het zoveelste “Goh, dit lijkt wel een college!” heb ik de knoop doorgehakt. Ik ben enthousiast aan de slag gegaan als docent voor de Wijnstudio. De lessen vinden plaats in onze ruim opgezette winkel in Gouda.

www.pandorasbottle.nl
Xavier Giesen

Xavier Giesen

SVH Meestergastheer
Na 25 jaar Amsterdamse Horeca was het voor mij tijd om van omgeving te veranderen en op de terugweg naar mijn roots ben ik in Tilburg en omstreken terecht gekomen. In Amsterdam ben ik de laatste 10 jaar mede eigenaar geweest van Bolenius restaurant op de Zuidas. Een restaurant dat al meerdere jaren een Michelin ster heeft. Sinds 2012 ben ik Meestergastheer, een titel met de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid op het gebied van gastvrijheid. Naast jarenlang als sommelier/gastheer te hebben gewerkt heb ik voor de Alliance Gastronomique een eigen Gastronomie opleiding gestart.
Hierdoor kan ik op een duidelijke en vooral leuke manier mijn kennis overbrengen.
Yvonne Koop

Yvonne Koop

Wijnimporteur, wijnverkoop, wijntraining

Ik ben eigenaar van Wijnkoperij De Steenen Camer in Huizen (2000). Ook ben ik werkzaam voor Weldam Wines in Amersfoort. Opleidingen: Advanced WSET level 3 (Engels), vinoloog van de wijnacademie en Gastronomie (Peter Klosse). Ik ben sinds 1999 actief in de wijn (import, verkoop, trainingen en proeverijen, advisering), na 5 jaar werkzaam geweest te zijn bij United Distillers & Vintners (Diageo).

Ik heb proeverijen en wijncursussen verzorgd voor diverse opdrachtgevers, o.a. de Internationale Proeftafel in Amsterdam en Gildevaart Instituut in Nieuwegein. Momenteel geef ik de Basis Wijncursus level 1, de Gastronomiecursus en WSET Level 2 op diverse locaties.

Wijn is mijn passie en dat is ook het uitgangspunt geweest in het aanbod van wijn en wijnactiviteiten. In mijn assortiment werk ik hoofdzakelijk met wijnen van milieubewust of biologisch geteelde druiven. (H)eerlijke wijnen, met een duidelijk karakter van de streek en de druif.

Benieuwd naar de wijncursussen?

Bekijk het aanbod