Wijntest gevorderd
Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!
Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.Voor welke classificatie in Bordeaux geldt een terugkerende toekenning voor een afzonderlijke wijn
de Classificatie van Cru Bourgeois
de Classificatie van de Crus Classés in Médoc en Graves
de Classificatie van Saint-Emilion
de Classificatie van Sauternes
Welke van onderstaande gemeenteappellations komt NIET uit de Côte Chalonnaise
Givry
Mercurey
Montagny
Saint-Véran
De druk in een champagnefles is
1-3 Bar
1,5 Bar
4,5 Bar
5-6 Bar
Hoe herken je alcohol in een wijn
een brandend gevoel in je keel
een drogend gevoel achter je tanden
een verzachtend gevoel in je keel
speekselvorming
Wat is een synoniem voor de Carignan druif in Spanje
Cencibel
Mazuelo
Monastrell
Tinto Fino
Deze druif heeft een redelijk dikke schil
barbera
cabernet sauvignon
merlot
pinot noir
Welke Cru uit de Zuid-Rhône staat bekend om zijn rosé
Beaumes-de-Venise
Côtes-du-Rhône-Villages Cairanne
Lirac
Vacqueyras
Welke druif is GEEN typisch Portugees druivenras
aragonês
baga
cinsault
trincadeira
Welke combinatie van snoei en plantdichtheid wordt meestal in de vruchtbare Bordeaux-regio toegepast?
cordon, lang gesnoeid, lage plantdichtheid
gobelet, lang gesnoeid, hoge plantdichtheid
gobelet, kort gesnoeid, hoge plantdichtheid
gobelet, lang gesnoeid, lage plantdichtheid
De Zuid-Afrikaanse wijnwet kent diverse herkomst-aanduidingen, van groot naar klein is dat
District – Region – Ward – Estate
Region – District – Estate – Ward
Region – District – Ward – Estate
Region – Ward – District – Estate
Hoe noemt men de techniek om kleur en aroma's aan de schillen te onttrekken
maceration carbonique
bâtonnage
remuage
oversteken
Dolcetto is een
druivenras
Italiaanse snoeimethode
mousserende wijn
zoete rode wijn
Bush vine, een snoeimethode in de Zuid-Rhône, wordt ook wel genoemd
cordon, kort gesnoeid
gobelet, kort gesnoeid
gobelet, lang gesnoeid
pergola
Welke van onderstaande rosé wijnen uit de Loire is halfdroog
cabernet de Loire
rosé d’Anjou
rosé de Loire
Sancerre
Gimblett Gravels in Nieuw Zeeland zijn bekend door
Premium Bordeaux-stijl blends
Premium wijnen van Chardonnay
Premium wijnen van Pinot Noir
Premium wijnen van Sauvignon Blanc
Bij welke van onderstaande wijnen zal na de vergisting doorgaans een malolactische omzetting plaatsvinden
Argentijnse torrontés
Duitse riesling
Pouilly Fumé
Pouilly Fuissé
In welke regio in Spanje is het toegestaan om Cava te produceren
Rias Baixas en Rioja
Murcia en Valdepeñas
Valencia en Penedes
Xeres en Priorat
Welke van onderstaande Italiaanse wijnen is GEEN DOCG
Aglianico del Vulture Reserva
Recioto della Valpolicella
Roero Arneis
Verdicchio dei Castelli di Jesi
Wat is juist met betrekking tot de rijpingstijd van een Barolo DOCG
minimaal 3 jaar, waarvan 18 maanden op hout
minimaal 3 jaar, waarvan 24 maanden op hout
minimaal 5 jaar, waarvan 18 maanden op hout
minimaal 5 jaar, waarvan 24 maanden op hout
Welke sherry heeft aromakenmerken van amontillado en een body van oloroso
Medium sherry
Palo Cortado
Very Old Sherry (VOS)
Vinum Optimum Rare Signatum (VORS)
Zwaveldioxide heeft diverse functies tijdens het wijnmaken, een van de functies is
de wijn beschermen tegen de gevolgen van oxidatie
het bevorderen van de malolactische omzetting
het zorgen voor zuurstof-inwerking tijdens de rijping
het zorgen voor zuurstof-inwerking tijdens de vergisting
Welke uitspraak is juist voor een AVA
een AVA kan wijngaarden omvatten in in meer dan één staat
een AVA moet van wijngaarden uit éen county komen
een AVA moet van wijngaarden uit éen staat komen
AVA staat voor Australian Viticultural Area
Hoeveel alcohol bevat een fino sherry doorgaans
10-12 %
15 - 16 %
18 - 21 %
ten minste 20 %
Wat is de belangrijkste druif in de Bandol
Cabernet Franc
Grenache Noir
Mourvèdre
Syrah
Welk van onderstaande kenmerken zijn juist voor een Tokaji Eszencia
150 gram/liter restsuiker, gemiddeld zuur, laag alcoholgehalte
450 gram/liter restsuiker, hoog zuur, hoog alcoholgehalte
180 gram/liter restsuiker, gemiddeld zuur, gemiddeld alcoholgehalte
180 gram/liter restsuiker, hoog zuur, laag alcoholgehalte
Wat klopt aangaande witte wijn maken
bij witte wijnen worden de druiven nooit geperst
een hoge vergisting-temperatuur geeft zeer fruitige wijnen
eerst persen, dan vergisten
eerst vergisten, dan persen
Welke uitspraak is juist met betrekking tot een Duitse QBA
de wijn bevat minder suiker dan een Deutscher Landwein
de wijn mag gemaakt worden van druiven uit diverse regio’s
de wijn mag niet gechaptaliseerd en geblend worden
de wijn wordt uitsluitend gemaakt van druiven uit éen regio
Guyot double is
een geleidingssysteem
een snoeimethode van 2-3 meter hoogte
een snoeisyteem
een snoei-en geleidingssysteem
Welk wijngebied behoort tot de regio Patagonië in Argentinië
Cafayate
Luján de Cuyo
Neuquen
Uco Valley
Welke omstandigheid is NIET wenselijk tijdens de rijping op fles
constante temperatuur tussen 10 -15 graden
een donkere, trillingsvrije ruimte
flessen onder kurk liggend wegleggen
wisselende temperaturen tussen 10-20 graden