Wijntest gevorderd

Op welk niveau ben je nu? Welke cursus is geschikt voor je? Ben je klaar voor je wijnexamen? Doe nu de Wijnkennis-test en je weet het!

Deze test bestaat uit 30 vragen. Per vraag heb je 40 seconden om een antwoord te kiezen.
Vraag 1 / 30
X

Voor welke classificatie in Bordeaux geldt een terugkerende toekenning voor een afzonderlijke wijn

de Classificatie van Cru Bourgeois
de Classificatie van de Crus Classés in Médoc en Graves
de Classificatie van Saint-Emilion
de Classificatie van Sauternes
Vraag 2 / 30
X

Welke van onderstaande gemeenteappellations komt NIET uit de Côte Chalonnaise

Givry
Mercurey
Montagny
Saint-Véran
Vraag 3 / 30
X

De druk in een champagnefles is

1-3 Bar
1,5 Bar
4,5 Bar
5-6 Bar
Vraag 4 / 30
X

Hoe herken je alcohol in een wijn

een brandend gevoel in je keel
een drogend gevoel achter je tanden
een verzachtend gevoel in je keel
speekselvorming
Vraag 5 / 30
X

Wat is een synoniem voor de Carignan druif in Spanje

Cencibel
Mazuelo
Monastrell
Tinto Fino
Vraag 6 / 30
X

Deze druif heeft een redelijk dikke schil

barbera
cabernet sauvignon
merlot
pinot noir
Vraag 7 / 30
X

Welke Cru uit de Zuid-Rhône staat bekend om zijn rosé

Beaumes-de-Venise
Côtes-du-Rhône-Villages Cairanne
Lirac
Vacqueyras
Vraag 8 / 30
X

Welke druif is GEEN typisch Portugees druivenras

aragonês
baga
cinsault
trincadeira
Vraag 9 / 30
X

Welke combinatie van snoei en plantdichtheid wordt meestal in de vruchtbare Bordeaux-regio toegepast?

cordon, lang gesnoeid, lage plantdichtheid
gobelet, lang gesnoeid, hoge plantdichtheid
gobelet, kort gesnoeid, hoge plantdichtheid
gobelet, lang gesnoeid, lage plantdichtheid
Vraag 10 / 30
X

De Zuid-Afrikaanse wijnwet kent diverse herkomst-aanduidingen, van groot naar klein is dat

District – Region – Ward – Estate
Region – District – Estate – Ward
Region – District – Ward – Estate
Region – Ward – District – Estate
Vraag 11 / 30
X

Hoe noemt men de techniek om kleur en aroma's aan de schillen te onttrekken

maceration carbonique
bâtonnage
remuage
oversteken
Vraag 12 / 30
X

Dolcetto is een

druivenras
Italiaanse snoeimethode
mousserende wijn
zoete rode wijn
Vraag 13 / 30
X

Bush vine, een snoeimethode in de Zuid-Rhône, wordt ook wel genoemd

cordon, kort gesnoeid
gobelet, kort gesnoeid
gobelet, lang gesnoeid
pergola
Vraag 14 / 30
X

Welke van onderstaande rosé wijnen uit de Loire is halfdroog

cabernet de Loire
rosé d’Anjou
rosé de Loire
Sancerre
Vraag 15 / 30
X

Gimblett Gravels in Nieuw Zeeland zijn bekend door

Premium Bordeaux-stijl blends
Premium wijnen van Chardonnay
Premium wijnen van Pinot Noir
Premium wijnen van Sauvignon Blanc
Vraag 16 / 30
X

Bij welke van onderstaande wijnen zal na de vergisting doorgaans een malolactische omzetting plaatsvinden

Argentijnse torrontés
Duitse riesling
Pouilly Fumé
Pouilly Fuissé
Vraag 17 / 30
X

In welke regio in Spanje is het toegestaan om Cava te produceren

Rias Baixas en Rioja
Murcia en Valdepeñas
Valencia en Penedes
Xeres en Priorat
Vraag 18 / 30
X

Welke van onderstaande Italiaanse wijnen is GEEN DOCG

Aglianico del Vulture Reserva
Recioto della Valpolicella
Roero Arneis
Verdicchio dei Castelli di Jesi
Vraag 19 / 30
X

Wat is juist met betrekking tot de rijpingstijd van een Barolo DOCG

minimaal 3 jaar, waarvan 18 maanden op hout
minimaal 3 jaar, waarvan 24 maanden op hout
minimaal 5 jaar, waarvan 18 maanden op hout
minimaal 5 jaar, waarvan 24 maanden op hout
Vraag 20 / 30
X

Welke sherry heeft aromakenmerken van amontillado en een body van oloroso

Medium sherry
Palo Cortado
Very Old Sherry (VOS)
Vinum Optimum Rare Signatum (VORS)
Vraag 21 / 30
X

Zwaveldioxide heeft diverse functies tijdens het wijnmaken, een van de functies is

de wijn beschermen tegen de gevolgen van oxidatie
het bevorderen van de malolactische omzetting
het zorgen voor zuurstof-inwerking tijdens de rijping
het zorgen voor zuurstof-inwerking tijdens de vergisting
Vraag 22 / 30
X

Welke uitspraak is juist voor een AVA

een AVA kan wijngaarden omvatten in in meer dan één staat
een AVA moet van wijngaarden uit éen county komen
een AVA moet van wijngaarden uit éen staat komen
AVA staat voor Australian Viticultural Area
Vraag 23 / 30
X

Hoeveel alcohol bevat een fino sherry doorgaans

10-12 %
15 - 16 %
18 - 21 %
ten minste 20 %
Vraag 24 / 30
X

Wat is de belangrijkste druif in de Bandol

Cabernet Franc
Grenache Noir
Mourvèdre
Syrah
Vraag 25 / 30
X

Welk van onderstaande kenmerken zijn juist voor een Tokaji Eszencia

150 gram/liter restsuiker, gemiddeld zuur, laag alcoholgehalte
450 gram/liter restsuiker, hoog zuur, hoog alcoholgehalte
180 gram/liter restsuiker, gemiddeld zuur, gemiddeld alcoholgehalte
180 gram/liter restsuiker, hoog zuur, laag alcoholgehalte
Vraag 26 / 30
X

Wat klopt aangaande witte wijn maken

bij witte wijnen worden de druiven nooit geperst
een hoge vergisting-temperatuur geeft zeer fruitige wijnen
eerst persen, dan vergisten
eerst vergisten, dan persen
Vraag 27 / 30
X

Welke uitspraak is juist met betrekking tot een Duitse QBA

de wijn bevat minder suiker dan een Deutscher Landwein
de wijn mag gemaakt worden van druiven uit diverse regio’s
de wijn mag niet gechaptaliseerd en geblend worden
de wijn wordt uitsluitend gemaakt van druiven uit éen regio
Vraag 28 / 30
X

Guyot double is

een geleidingssysteem
een snoeimethode van 2-3 meter hoogte
een snoeisyteem
een snoei-en geleidingssysteem
Vraag 29 / 30
X

Welk wijngebied behoort tot de regio Patagonië in Argentinië

Cafayate
Luján de Cuyo
Neuquen
Uco Valley
Vraag 30 / 30
X

Welke omstandigheid is NIET wenselijk tijdens de rijping op fles

constante temperatuur tussen 10 -15 graden
een donkere, trillingsvrije ruimte
flessen onder kurk liggend wegleggen
wisselende temperaturen tussen 10-20 graden
score-image
Jouw score
/30
Bekijk de cursus

Foute antwoorden ()

Terug naar scorescherm